Τα μπόξερ σε ολόκληρο τον κόσμο...

2014-10-05 14:42


Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του Βορείου Αμερικής,του Αγγλικού και του Ευρωπαϊκού μπόξερ.

Εισαγωγή:
Τα παρακάτω είναι από ένα σεμινάριο που έκανα στη συνέλευση του Boxer και Bulldog για τη Royal Canin στο όμορφο Montpellier της Γαλλίας,στα εγκαίνια της ειδικής σκυλοτροφής για τα μπόξερ.
Το θέμα της ομιλίας μου ήταν οι διαφορές μεταξύ του Βορείου Αμερικής,του Αγγλικού και του Ευρωπαϊκού μπόξερ,καθώς είναι οι βασικές περιοχές της επιρροής στον κόσμο.
Υποθέτω ότι είχα επιλεγεί να μιλήσω γι'αυτές τις διαφορές,όχι επειδή ζω σε μία από αυτές τις περιοχές αλλά επειδή εγώ δεν ζω,και μπορώ να δω το θέμα από την άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή.
Επιπλέον,είμαι ένας κριτής Όλων των Φυλών που υπήρξε στη φυλή για πάνω από 40 χρόνια και αρκετά τυχερός για να ταξιδέψω και να δω τα μπόξερ σε όλο τον κόσμο!
Τι είναι αυτό που κάνει το Βορείου Αμερικής,το Αγγλικό και το Ευρωπαϊκό μπόξερ να δείχνουν τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο?

Αρχικά,ας πάμε 30 χρόνια πίσω...

Ευρώπη,30 χρόνια πριν...

 Αγγλία,30 χρόνια πριν

Βόρεια Αμερική,Καναδάς 30 χρόνια πριν

-Τα μπόξερ και στις 3 περιοχές είχαν σχετικά καλά κεφάλια ενός παρόμοιου τύπου.
-Η αναλογία της ουσίας για την κομψότητα ήταν σχεδόν η ίδια.
-Οι εκτροφείς έφερναν σκυλιά από άλλες χώρες τακτικά,για να βελτιώσουν τις γενεαλογικές γραμμές τους και να διορθώσουν τα προβλήματα.

Σχέδιο από το μπόξερ BLARNEY από τη Marion Fairbrother


Τριάντα τόσα χρόνια πριν η Marion Fairbrother επέστησε την ιδέα της για το τέλειο Boxer,στο βιβλίο της "Boxer Blarney".
-Ήταν η ουσία του ΤΥΠΟΥ!
-Ήταν τετράγωνο,καλά ισορροπημένο,με σωστή ουσία και κομψότητα.
-Ήταν με καλές γωνιώσεις,μπροστά και πίσω,με ένα σωστά ισορροπημένο κεφάλι.
-Ο λαιμός του ήταν κομψά τοξωτός,καθαρός και στεγνός,με κλίση προς τα κάτω σε καλά σηματοδοτημένα ακρώμια και κοντή πλάτη.
-Η τοποθέτηση της ουράς ήταν σωστή(1 O'clock)και τα καπούλια του είχαν μια ελαφριά κλίση.
-Το στέρνο του ήταν εμφανές,λόγω του σωστού βάθους του θώρακα,και το μήκος του θωρακικού κλωβού επέτρεπε στην κάτω γραμμή του σώματος του να κλίνει με χάρη προς τα πίσω.
-Τα πλευρά του ήταν βαθιά και η οσφυϊκή χώρα κοντή.
-Για να εξισορροπήσει μπροστά ,τα οπίσθια τεταρτημόρια του ήταν ισχυρά με καλούς πρώτους και δεύτερους μηρούς,τα πόδια και τα μετατάρσια του ήταν σωστά.
Θυμηθείτε,αυτό ήταν 30 περίπου χρόνια πριν....Και αυτό το μπόξερ θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα και σήμερα!

Τι συνέβη σε αυτό το ιδανικό Μπόξερ?
Το παραπάνω σχέδιο θεωρούνταν ευρέως σε όλο τον κόσμο ως το ΙΔΑΝΙΚΟ μπόξερ και χρησιμοποιούνταν ως απεικόνιση του προτύπου.Πολλοί σύλλογοι μπόξερ ακόμα χρησιμοποιούν αυτό το σχέδιο στις σταθερές και στις ιστοσελίδες τους.

Στην εποχή μας...
-Τα μπόξερ και στις τρεις περιοχές έχουν διαφορετικό στυλ κεφαλιού.
-Η αναλογία της ουσίας για την κομψότητα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
-Πολλοί εκτροφείς αναπαράγουν μόνο με σκύλους εντός της περιοχής τους!
-Δεν εκτρέφουμε πλέον με ένα στόχο στο μυαλό...

Γιατί συνέβη αυτό? Είναι...
-Επειδή το δικό μας πρότυπο είναι τόσο "φλύαρο" που η ερμηνεία των κριτών και των εκτροφέων του τύπου και του στυλ τα τελευταία 30 χρόνια έγινε ο τύπος και το στυλ του μπόξερ στη χώρα τους?
-Ή μήπως οι μικρές αλλαγές σε ορισμένα πρότυπα άλλαξαν την αντίληψη για το πως μοιάζει το τέλειο μπόξερ στο μυαλό των νεότερων κριτών και των νεοεισερχόμενων στη φυλή?

Ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε το γιατί παρακάτω...

Κατά την αξιολόγηση των σκύλων οι κριτές και οι εκτροφείς θα πρέπει να έχουν...

-Ένα σαφώς προσδιορισμένο ιδανικό στο μυαλό.
-Τη δύναμη της ακριβούς παρατήρησης.
-Ορθή κρίση.
Επιπλέον θα πρέπει...
1.Πάντα να ψάχνουν για τον τύπο,την ισορροπία και την ευρωστία πρώτα.
2.Να αναγνωρίζουν ότι κανένα σκυλί δεν είναι τέλειο,δεδομένου ότι όλα έχουν κάποια ελαττώματα.Πάντα να επιλέγουν το σκυλί που ταιριάζει στο πρότυπο και διαθέτει τις περισσότερες αρετές,όχι απαραίτητα το σκύλο με τα λιγότερα ελαττώματα.
3.Να τιμωρούν αυστηρά τα σφάλματα που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν έξω.Προσωπικά θεωρώ πως οποιοδήποτε ελάττωμα που κληρονομήσαμε από το μπουλντόγκ είναι δύσκολο να αναπαραχθεί έξω!Για παράδειγμα,πλάτη με ανεπαρκή καμπυλότητα,ανοιχτές προσόψεις,κοντό λαιμό,χαμηλά τοποθετημένες ουρές,πολύ κοντό ρύγχος,στραβό στόμα ή μεγάλο πηγούνι.
4.Να αναγνωρίζουν ότι αν ο σκύλος μοιάζει με τη φυλή,αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό της όσο καλά και αν κινείται.Πολλοί κριτές επικεντρώνονται στην κίνηση και προβάλλουν έναν σκύλο που δεν είναι του σωστού τύπου μόνο και μόνο επειδή μπορεί να έχει δύναμη γύρω από το ρινγκ.Αλλά εάν ένας σκύλος φαίνεται να μοιάζει με τη φυλή τότε είναι εσφαλμένος και δεν είναι χαρακτηριστικός της φυλής.Κάθε ημίαιμο μπορεί να κινηθεί καλά!

Τώρα η ερώτηση είναι...εκτρέφουμε με βάση το πρότυπο?

Το πρότυπο του Boxer...
Τα πρότυπα του μπόξερ σε πολλές χώρες έχουν μεταφραστεί και αλλάξει με την πάροδο των χρόνων,αλλά εξακολουθούν να είναι βασικά τα ίδια και ακόμα να καθορίζουν την ουσία του ιδανικού μπόξερ.
Το κεφάλι-Όλα τα πρότυπα απαιτούν τις ίδιες αναλογίες κεφαλής...
'Ολα τα πρότυπα ζητούν μια αναλογία κεφαλιού 1:2,αν και κάποιοι άνθρωποι εκτρέφουν σε αναλογία 1:3,που είναι λάθος.
Αυτό είναι το ίδιο κεφάλι ακριβώς,μόνο το μήκος της μύτης έχει αλλάξει.
ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΡΥΓΧΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ!
Όλα τα πρότυπα δηλώνουν σαφώς ότι το κεφάλι πρέπει να μετρηθεί από ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟ ΣΤΟΠ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΠ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΝΙΑΚΗ ΧΩΡΑ!

Σημειώστε το πρόσθετο μήκος μπροστά από τη μύτη και στις δυο περιπτώσεις.Αυτό επιτρέπει για το γέμισμα να καλύπτει το κενό ανάμεσα στην άνω και κάτω γνάθο.Επιπλέον μήκος προστίθεται από το πηγούνι το οποίο πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα από το πλάι.
Πολλοί κριτές και εκτροφείς παρερμηνεύουν εσφαλμένα το πρότυπο και πιστεύουν ότι το κεφάλι πρέπει να μετράται από ΤΟ ΠΗΓΟΥΝΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΤΟΠ και ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΠ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΝΙΑΚΗ ΧΩΡΑ!Αυτή η μέτρηση είναι σωστή σε ένα μπόστον τεριέ ή σε ένα γαλλικό μπουλντόγκ.

Τo κρανίο του Boxer...
Boxer Skull
Γωνίωση-'Ολα τα πρότυπα απαιτούν την ίδια μπροστινή και πίσω γωνίωση
Το σχέδιο παρακάτω δείχνει την ανατομία ενός καλοφτιαγμένου μπόξερ με σωστή γωνίωση μπροστά και πίσω.
Η γωνία ώμου είναι περίπου 90 μοίρες,αν και έχει αποδειχθεί ότι η πραγματική γωνία είναι 100-110 μοίρες στο σημείο του ώμου,εάν η ωμοπλάτη είναι σε μια χαλαρή γωνία 45 μοιρών από το οριζόντιο επίπεδο.Αυτή η 45 μοιρών γωνία είναι η πιο σημαντική γωνία για την επέκταση των μπροστινών ποδιών.
Η οπίσθια γωνίωση πρέπει να ταιριάζει με τη μπροστά για την ισορροπία,τη δύναμη και την κίνηση.

Όλα τα πρότυπα απαιτούν την ίδια αναλογία ύψους και μήκους
Όλοι γνωρίζουμε ότι το μήκος από τον προθώρακα στην πίσω προεξοχή είναι ίσο με το ύψος στα ακρώμια(πράσινη γραμμή)
Ότι το βάθος του θώρακα μετρά το ίδιο όπως από το στήθος στο έδαφος(μπλε γραμμή-κατά το ήμισυ)
Ωστόσο βλέπουμε σκυλιά που είναι πιο μακριά στην πλάτη,μακρύτερα ή κοντύτερα στα πόδια,που κερδίζουν τακτικά.Αυτά δεν είναι απλά ελαττώματα,ο σκύλος είναι "εκτός τύπου".

 

Το ύψος του μπόξερ είναι ίδιο σε όλο τον κόσμο,με απόκλιση συν-πλην 2 εκατοστά.
Οπότε αν τα πρότυπα είναι ίδια σε όλο τον κόσμο και οι εκτροφείς αναπαράγουν με βάση το πρότυπο,γιατί τα μπόξερ μας δε μοιάζουν όλα το ίδιο σε ολόκληρο τον κόσμο?

Ερώτηση!
Η χώρα καταγωγής της φυλής μας είναι η Γερμανία,οπότε θα πρέπει όλοι να αναπαράγουμε με βάση το Γερμανικό πρότυπο και όλοι να ακολουθούμε το FCI πρότυπο?
Απάντηση:
Ναι,όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το πρότυπο FCI καθώς είναι η χώρα καταγωγής,αλλά ακόμα και οι Ευρωπαίοι έχουν αποκλίνει αισθητά από την αρχική ερμηνεία!
Αυτή η αλλαγή έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια!
Πριν από το 1976 οι εκτροφείς σε όλο τον κόσμο εργάζονταν με κατεύθυνση τη βελτίωση...όχι την αλλαγή!Η Βόρεια Αμερική εισήγαγε σκυλιά από την Αγγλία και την Ευρώπη.Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε σκυλιά από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.Η Ευρώπη εισήγαγε από τη Βόρεια Αμερική και την Αγγλία.Όλοι αναπαρήγαγαν με βάση το ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΠΟΞΕΡ στο μυαλό με ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΤΥΠΟ ΜΠΟΞΕΡ!


Επαναλαμβάνω την ερώτηση...

Εκτρέφουμε και κρίνουμε με τα πρότυπα που καθορίζονται από τους προπάτορες της φυλής?
Οι σημερινοί εκτροφείς και κριτές έχουν ένα πραγματικό δίλημμα!
Να εφαρμόζουν τον ΤΥΠΟ όπως γράφτηκε στο Πρότυπο,ή να εκτρέφουν και να κρίνουν με βάση το ΣΤΥΛ του σκύλου που σήμερα παρουσιάζεται/κερδίζει?
-Οι περισσότεροι κριτές απεικονίζουν στο μυαλό τους το τέλειο μπόξερ,συνήθως βασισμένο σε ένα συνδυασμό διαβάσματος του προτύπου και αυτού που έχουν δει στη χώρα τους,εκτός και αν είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να δουν πολλά μπόξερ σε ολόκληρο τον κόσμο.
-Εάν δε βρουν το συγκεκριμένο στυλ του σκύλου,θα πρέπει να συμβιβαστούν θέτοντας ως καλύτερο απ'ό,τι παρουσιάζεται εκείνη την ημέρα,και να ελπίζουν ότι ο σκύλος ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα με το πρότυπο.
Θα πάρω ένα λεπτό εδώ για να εξηγήσω τις διαφορές ανάμεσα στο Στυλ και στον Τύπο...

Τύπος εναντίον στυλ...
Τύπος...
Το ΠΡΟΤΥΠΟ είναι ΤΥΠΟΣ και ο τύπος δε θα πρέπει να αλλάζει εκτός και αν αλλάξει το πρότυπο!
Το πρότυπο είναι ο νόμος για τη φυλή μας.Όλοι,κριτές και εκτροφείς εξίσου θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό!

Στυλ...
Το ΣΤΥΛ είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από μια άλλη χώρα,ή από τους συνάδελφους εκτροφείς!Μπορεί να είναι μια μικρή διακύμανση στο κεφάλι...παραμένοντας πάντα εντός προτύπου,ή λίγο περισσότερη κομψότητα ή ουσία,ή ακόμα και ο πλούτος του χρώματος του σκύλου-ίσως και λίγο πιο μακρύς λαιμός,οτιδήποτε παραμένει εντός προτύπου -αυτό είναι ΤΥΠΟΣ!
Απλά κοιτάξτε σε ορισμένα πολύ καλά κεφάλια της φυλής μας και μπορείτε ακόμη και να μαντέψετε από ποια χώρα προέρχονται,αν και έχουν τις διαφορές τους στο στυλ,εξακολουθούν να είναι ακόμα του "τύπου".
Ένα μεγάλο πρόβλημα με τον ΤΥΠΟ εμφανίζεται όταν το ΣΤΥΛ ΣΩΜΑΤΟΣ αλλάζει δραματικά και τα μπόξερ σε κάθε περιοχή έχουν...πολλή κομψότητα ή πάρα πολύ ουσία!

Πολύ κομψότητα...
Πολλοί εκτροφείς στις ΗΠΑ και στον Καναδά πιστεύουν ότι για να πάρεις την κομψότητα που χρειάζεσαι πρέπει να αναπαράγεις ένα λεπτό,χωρίς όγκο(αποστεωμένο) σκυλί που να είναι ψηλό στα πόδια.
Εκείνοι που βρίσκονται για καιρό στη φυλή γνωρίζουν ότι η κομψότητα δεν πρέπει να ορίζεται με αυτόν τον τρόπο,ένα μπόξερ με αρκετό περιεχόμενο μπορεί επίσης να είναι κομψό εάν έχει σωστή μεταφορά,ομαλότητα και τον αέρα της ποιότητας.


Πολύ περιεχόμενο...
Λόγω της παράλειψης της λέξης "κομψότητας" από το σημερινό FCI και Βρετανικό πρότυπο ορισμένοι εκτροφείς αναπαράγουν σκυλιά που είναι πολύ βαριά στα οστά και παραβλέπουν το λόγο που τα μπόξερ αρχικά αναπτύχθηκαν.
Ήταν να είναι ένα μεσαίου μεγέθους,υπομονετικός σκύλος συνοδείας είτε με άλογο,με ποδήλατο ή με φορείο κι ένας υπέροχος άλτης.Ένας σκύλος των 64 εκατοστών και των 32-32.5 κιλών μπορεί εύκολα να τα κάνει αυτά.Πάνω από αυτά αρχίζει να γίνεται δυσκίνητος.
Υπάρχουν πολλά ξαδέλφια για τη φυλή μας,όπως το Dogue De Bordeaux ή το Bullmastiff που έχουν το περιεχόμενο αυτό,εάν οι άνθρωποι θέλουν ένα βαρύ σκυλί φύλακα!


Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι το ΣΤΥΛ έχει γίνει ο ΤΥΠΟΣ σε πολλές περιοχές!!
-Πολλοί εκτροφείς δεν είναι προετοιμασμένοι να κοιτάξουν τα σκυλιά έξω από τη δική τους περιοχή,προκειμένου να βελτιωθεί ο τύπος.
-Πολλοί εκτροφείς και κριτές πιστεύουν ότι τα σκυλιά έξω από τη δική τους περιοχή δεν είναι του σωστού τύπου...αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για μερικές από τις Ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιο βαθμό για τις ΗΠΑ,αν και αυτό αλλάζει σιγά-σιγά για το καλό.
Έτσι,η απάντηση είναι...
...οι εκτροφείς μπορεί να πιστεύουν ότι αναπαράγουν με το Πρότυπο,αλλά δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στα μπόξερ που εμφανίζονται τακτικά στις εκθέσεις μορφολογίας και στα τοπικά περιοδικά,παρά στις πραγματικές λέξεις στο ΠΡΟΤΥΠΟ!
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΤΥΛ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ,ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ!ΕΠΟΜΕΝΩΣ,3 ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΜΠΟΞΕΡ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!



Είναι τόσο διαφορετικά που χρειάζεται να δημιουργήσουμε δυο διαφορετικές φυλές όπως έγινε με τα Κόκερ Σπανιέλ και πολύ πρόσφατα με τα Ακίτα?

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν πως τα μπόξερ είναι ΤΟΣΟ διαφορετικά στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη που θα έπρεπε να διαχωριστούν σε 2 φυλές.Το μπόξερ εργασίας της Ευρώπης και το μπόξερ έκθεσης της Αμερικής.


Η γνώμη μου είναι ότι όταν πραγματικά εξετάσουμε προσεκτικά πολλούς από τους κορυφαίους νικητές μπόξερ του σήμερα από τις περιοχές αυτές,οι κύριες διαφορές φαίνεται να είναι απλά...
-Το ΣΤΥΛ της χώρας που το σκυλί γεννήθηκε-παραμένοντας πάντα εντός του τύπου που προβλέπεται από το πρότυπο
-Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ της ΚΟΜΨΟΤΗΤΑΣ ή του ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ που ο σκύλος διαθέτει
-Ο τρόπος που ένας σκύλος ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ!-στοιβάζεται,δελεάζεται ή αντιμετωπίζει ένα άλλο σκυλί.

Παρακάτω,πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα σκυλιά που έχουν κερδίσει σε αυτές τις περιοχές τα τελευταία χρόνια...

Βόρεια Ευρώπη  Ηνωμένο Βασίλειο...


Νότια Ευρώπη  Βόρεια Αμερική

Αυτά τα σκυλιά είναι όλα τυπικά των περιοχών που συζητήσαμε.Είναι όλα νικητές τα τελευταία χρόνια στις περιοχές τους.Σίγουρα το ΣΤΥΛ είναι διαφορετικό!Υπενθυμίζοντας αυτές τις μικρές παραλλαγές του ΣΤΥΛ σε μια φυλή που είναι επιτρεπτές όσο ο ΤΥΠΟΣ διατηρείται!

Τώρα κοιτάξτε κάποια από τα σκυλιά που έχουν εμφανιστεί νωρίτερα...



Αυτά τα σκυλιά είναι επίσης κορυφαίοι νικητές στις χώρες καταγωγής τους.
Είναι πράγματι τόσο διαφορετικά που χρειάζεται να τα χωρίσουμε σε δυο φυλές?
Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω,εάν επικεντρωθούμε στο να κοιτάζουμε στα ΚΑΛΥΤΕΡΑ δείγματα κάθε περιοχής!
Παρακάτω θα εξετάσουμε τις αρετές συν τις αποκλίσεις του τύπου που έχω συναντήσει στις 3 περιοχές...

Ηνωμενο Βασίλειο,σωματότυπος...

Τα σημερινά πρότυπα του FCI και της Βρετανίας έχουν παραλείψει τις λέξεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ-ως εκ τούτου,στην ουσία ο τύπος έχει αλλάξει κάπως!
Το μπόξερ που οι πρόγονοι μας είχαν σχεδιάσει ήταν ένα δυνατό σκυλί με υγιή διάπλαση και καλή μυϊκή γράμμωση,αλλά χωρίς την απώλεια της κομψότητας!
Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους παλιούς εκτροφείς εξακολουθούν να αναπαράγουν για την κομψότητα,με ανησυχεί ότι πολλοί από τους καινούριους θα ερμηνεύσουν το πρότυπο με διαφορετικό τρόπο και θα αναπαράγουν με περισσότερο περιεχόμενο και με λιγότερη κομψότητα!
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι κρίμα που έχουν παραλείψει τη λέξη ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ,καθώς το μπόξερ χρειάζεται να θεωρείται  κομψό αλλά με περιεχόμενο,ώστε αυτό το σηκώσει από τις τάξεις των άλλων βραχυκέφαλων φυλών παρόμοιου μεγέθους,όπως τα  Bullmastiff και τα Dogue de Bordeaux.Εάν οι άνθρωποι θέλουν ένα βαρύ σκυλί φύλαξης αυτές οι φυλές θα τους ταιριάξουν καλύτερα,αφού η μοναδικότητα ενός μπόξερ προέρχεται από την ικανότητα του να είναι γρήγορο καθώς και σκληρό!

Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει έμφαση στην ΑΡΧΟΝΤΙΑ και ο σκύλος να έχει τετράγωνο σχήμα,συνήθως δελεάζονται αλλά δε "στοιβάζονται".
Αυτή η θηλυκιά συμμορφώνεται με το αγγλικό πρότυπο,είναι καλά ισορροπημένη και διαθέτει καλό τύπο της φυλής.


Αρετες και προβλήματα..

Αρετές στα καλύτερα Boxer...
-Καλή αποστέωση:Καλά αποστεωμένο κάτω δεξιά στα πόδια χωρίς να χάσει την κομψότητα.
-Καλές μπροστινές γωνιώσεις:Σωστή γωνίωση με καλά χαλαρούς ώμους και καλό μήκος του άνω βραχίονα.Το στέρνο είναι πλήρως ορατό από το πλάϊ με καλό γέμισμα ανάμεσα στα μπροστινά πόδια.
-Καλές οπίσθιες γωνιώσεις:Δυνατά όπισθεν με ίσο μήκος του πρώτου και δεύτερου μηρού,και τα δύο να έχουν καλό πλάτος.
-Εξαιρετικά πόδια:Νομίζω τα καλύτερα πόδια στον κόσμο!Κοντά δάχτυλα,με υψηλή πίεση αρθρώσεων,ένα πραγματικό πόδι γάτας!
-Κοντά οπίσθια μετατάρσια:Κοντά οπίσθια μετατάρσια δημιουργούν καλή κίνηση και ωθούν το σκύλο προς τα εμπρός χωρίς προσπάθεια.
-Εξαιρετική ιδιοσυγκρασία:Ήρεμα αλλά είναι έτοιμα να προστατεύσουν όταν χρειάζεται.Τα περισσότερα τα πάνε καλά με άλλα σκυλιά και ζώα.
-Συνοψίζοντας:Οι Βρετανοί κορυφαίοι νικητές σκύλων είναι πολύ του τύπου.Το στέρνο είναι εμφανές και το οπίσθιο μέρος είναι με καλές γωνιώσεις με καλούς δεύτερους μηρούς.Έχουν εξαιρετικά πόδια,με καλή πίεση αρθρώσεων,με κοντά πόδια και κοντά οπίσθια μετάταρσια.Η ιδιοσυγκρασία είναι συνήθως ιδιαίτερα καλή.

Παρέκκλιση από τον τύπο...
-Μακρύ τρίχωμα:Το τρίχωμα των βρετανικών σκύλων δεν είναι τόσο κοντό,σφιχτό και λείο όπως ζητά το πρότυπο.
-Χαλαρό περίβλημα:Πολλά βρετανικά σκυλιά έχουν πολύ χαλαρό δέρμα ιδιαίτερα κάτω από το λαιμό τους.Το πρότυπο ζητά από το λαιμό να είναι με καθαρό κόψιμο χωρίς προγούλι.
-Παχύς λαιμός:Οι λαιμοί τους είναι συχνά παχείς ,δεν είναι αρκετά μακριοί και δεν έχουν το κομψό τόξο προς τα κάτω στα ακρώμια.
-Μεγάλο εύρος ανάμεσα στις ωμοπλάτες:Οι προσόψεις πολλών Βρετανικών σκύλων μοιάζουν να έχουν καλές γωνιώσεις,αλλά από κοντά θα διαπιστώσεις ότι οι ωμοπλάτες είναι κοντές και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους στην κορυφή των ακρωμίων.Αυτό προκαλεί την επιπεδότητα σε όλη αυτήν την περιοχή δημιουργώντας ρυτίδες και χαλάει την ομαλή ροή από το λαιμό στα ακρώμια.
-Πολύ κοντό στο θωρακικό κλωβό και μακρύ στην οσφυϊκή χώρα:Αν και η πλάτη μπορεί να μετρήσει ως τετράγωνη,μπορεί ο θωρακικός κλωβός να είναι κοντός και η οσφυϊκή χώρα μεγάλη σε μήκος.
-Ασσύμετρο:Μπροστά και πίσω δεν ταιριάζουν οι γωνιώσεις ή σε περιεχόμενο,π.χ. βαριά πρόσοψη και αδύναμο πίσω μέρος.

Στη συνέχεια θα δούμε τις αρετές και τις παρεκκλίσεις των Ευρωπαϊκών σκύλων...

Βόρεια Ευρώπη,σωματότυπος...

Δεδομένου ότι τα σημερινά πρότυπα του FCI και της Βρετανίας έχουν παραλείψει τις λέξεις ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕ ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ-ως εκ τούτου,ουσιαστικά ο τύπος έχει αλλάξει κάπως!

Έχω διαχωρίσει τα σκυλιά της Βόρειας Ευρώπης από τα σκυλιά της Νότιας Ευρώπης,διότι ακόμα κι αν ακολουθούν όλοι το πρότυπο του FCI αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορά στο ΣΤΥΛ του σκύλου που παρουσιάζεται εκεί.Πολλές από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν απαγορεύσει το κόψιμο των αυτιών και της ουράς και ως εκ τούτου το στυλ έχει αλλάξει.
Το πρότυπο του FCI δίνει έμφαση στη ΔΥΝΑΜΗ και στο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.Ο σκύλος επιτρέπεται να έρθει αντιμέτωπο με άλλο σκύλο για φωτογραφίες και μέσα στο ρινγκ της έκθεσης μορφολογίας.
Αυτός ο σκύλος συμμορφώνεται με το πρότυπο του FCI,είναι καλά ισορροπημένος και διαθέτει καλό τύπο φυλής.

Αρετές και προβλήματα...

Αρετές στα καλύτερα Boxer...
-Καλή αποστέωση:Συνήθως περισσότερα όστα από τα Αγγλικά σκυλιά και πολύ περισσότερα από τα Βορείου Αμερικής.
-Καλές μπροστινές γωνιώσεις:Εξαιρετικά μπροστινά πόδια σε αυτά τα σκυλιά,δυνατά,μετρίως ευρεία και με καλούς χαλαρούς ώμους και άνω βραχίονες.
-Κοντές πλάτες:Τα καλύτερα Ευρωπαϊκά σκυλιά φαίνεται να έχουν κοντές πλάτες με μια μικρή οσφυϊκή χώρα,με καλό βάθος και μήκος του θωρακικού κλωβού.
-Πολύ καλές οπίσθιες γωνιώσεις:Αυτή ήταν η μεγαλύτερη βελτίωση τα τελευταία δέκα χρόνια,καθώς τώρα τα περισσότερα καλά μπόξερ έχουν δυνατά οπίσθια μέρη με καλό πλάτος του δεύτερου μηρού.
-Καλά πόδια:Τα πόδια,αν και δεν είναι όσο καλά είναι των Αγγλικών σκύλων,είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ καλά.
-Κοντά πίσω μετατάρσια:Τα κοντά πίσω μετατάρσια δημιουργούν καλή κίνηση και ωθούν το σκύλο προς τα εμπρός χωρίς προσπάθεια.
-Καλή τοποθέτηση ουράς:Αυτό εδώ είναι μια βελτίωση των τελευταίων ετών καθώς η χαμηλή τοποθέτηση ουράς φαίνεται να συνοδεύεται από αθενέστερα πίσω μέρη.
-Εξαιρετική ιδιοσυγκρασία:Εξαιρετική ιδιοσυγκρασία στις εκθέσεις,εκπαιδευμένα ώστε να "παλέψουν" με άλλα σκυλιά αλλά και φιλικά με ανθρώπους.
-Συνοψίζοντας:Ο σκύλος της Βόρειας Ευρώπης έχει περισσότερο περιεχόμενο και οστά.Τα μπροστινά και πίσω μέρη είναι με καλές γωνιώσεις,είναι συνήθως με κοντή πλάτη με εξαιρετικό ταμπεραμέντο.

Νότια Ευρώπη,σωματότυπος...

Τα κορυφαία σκυλιά νικητές από τη Νότια Ευρώπη επίσης έχουν περιεχόμενο και οστά αλλά νιώθω στο σύνολο ότι έχουν κρατήσει περισσότερη κομψότητα και είναι πιο μαλακά.
Οι Νότιες Ευρωπαϊκές χώρες επίσης ακολουθούν το πρότυπο του FCI δίνοντας έμφαση στη ΔΥΝΑΜΗ και στο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ,αλλά τα σκυλιά έχουν κομμένα αυτιά και ουρά.Επιτρέπεται να αντιμετωπίσει άλλο σκύλο μες στο ρινγκ της έκθεσης μορφολογίας.
Αυτό το θηλυκό συμμορφώνεται με το πρότυπο του FCI,είναι καλά ισορροπημένο και διαθέτει καλό τύπο φυλής.


Οι αρετές του μπόξερ Νοτίου Ευρώπης είναι ίδιες με του μπόξερ Βορείου Ευρώπης εκτός από του ότι θα πρόσθετα ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ!

Παρεκκλίσεις απο τον τύπο για ολα τα Ευρωπα'ι'κά Boxer...
-Κοντό λαιμό:Με έμφαση στο κεφάλι στην Ευρώπη,σε μερικές περιπτώσεις το σώμα έχει υποφέρει.Πολλοί σκύλοι είχαν κοντό,παχύ λαιμό και χαλαρό δέρμα-προγούλι.
-Βαριές προσόψεις:Η πρόσοψη μπορεί να είναι βαριά και συχνά δεν ισορροπεί με το πίσω μέρος,και παρόλο που η χαλαρότητα στον ώμο είναι συνήθως πολύ καλή,ο άνω βραχίονας μπορεί να είναι κοντός.
-Κοντοί άνω βραχίονες:Αυτό δεν είναι τόσο αισθητό στο ρινγκ καθώς ο σκύλος δελεάζεται προς τα εμπρός,αλλά απλά φαίνεται όταν ο σκύλος στέκεται φυσικά.
-Βαθύ στήθος/Κοντό στο πόδι:Ο αγκώνας πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με το βάθος του στήθους.Λόγω του πολύ βαθύ στήθους σε μερικά σκυλιά το στήθος είναι κάτω από τον αγκώνα κάνοντας τα μπροστινά πόδια να δείχνουν κοντά.
-Έλλειψη του δεύτερου μηρού:Ο πρώτος μηρός είναι ισχυρός,αλλά δεν υπάρχει εύρος στο δεύτερο μηρό-αποκαλώ αυτό το πόδι "πόδι οπισθίων τεταρτημορίων O'Mutton"(έχει τριγωνικό σχήμα ποδιού όπως το πρόβατο).
-Ανεπαρκή πτύχωση προς τα πάνω:Πολλά σκυλιά έχουν βαθιά πλευρά και ανεπαρκή πτύχωση προς τα πάνω.Η γραμμή της κάτω πλευράς του σώματος πρέπει να καμπυλώνει κομψά προς τα πίσω και οι πλευρές ελαφρώς να κόβονται.
-"Φουντωτή" μυϊκή γράμμωση:Θεωρώ πως οι κοντοί,"φουντωτοί" μύες που συχνά παρατηρούνται στα Ευρωπαϊκά σκυλιά δεν είναι η μυϊκή γράμμωση που θα έπρεπε να έχει ένας αθλητής,την οποία θα έπρεπε να έχει και το μπόξερ.Οι κοντοί μύες είναι περισσότερο σαν τους μύες ενός αρσιβαρίστα και τείνουν να κάνουν τους ώμους να δείχνουν φορτωμένοι και βαριοί,και τα πίσω τεταρτημόρια υπερβολικά!Οι πιο μακριοί μύες είναι πιο σκληροί αλλά ομαλοί,δίνουν πιο ευχάριστη όψη και ταιριάζουν καλύτερα στον αθλητικό σκοπό της ζωής του μπόξερ μας.

Παρακάτω θα δούμε τις αρετές και τις παρεκκλίσεις από τον τύπο του μπόξερ της Βορείου Αμερικής...


Βόρεια Αμερική,σωματότυπος...

Οι κριτές και οι εκτροφείς της Βορείου Αμερικής δίνουν έμφαση στην ΚΟΜΨΟΤΗΤΑ και τα μπόξερ προορίζονται να δείχνουν "τετράγωνα" για τις φωτογραφίες και τις εκθέσεις.
Αυτό το μπόξερ συμμορφώνεται με το Αμερικάνικο πρότυπο,είναι καλά ισορροπημένο και διαθέτει καλό τύπο φυλής.


Αρετές και προβλήματα...

Αρετές στα καλύτερα Boxer...
-Ομαλό κοντό τρίχωμα:Το Βορείου Αμερικής μπόξερ έχει πολύ κοντό τρίχωμα και σφιχτό εφαρμοστό δέρμα-δεν υπάρχει κρεμαστό δέρμα εδώ.
-Καθαρός στεγνός λαιμός:Ταιριάζει με το σφιχτό τρίχωμα.Δεν υπάρχει περίσσεια δέρματος στο λαιμό σε αυτά τα σκυλιά.
-Μακρύς τοξωτός λαιμός:Προσθήκη στην έκφραση κομψότητας είναι η ομαλή τοξωτή κορυφή στο λαιμό.
-Καθαρά ακρώμια:Τα ακρώμια είναι ψηλά σε σχήμα σκηνής και ο λαιμός ρέει ομαλά στην ράχη με μια ελαφριά καμπύλη.
-Μεγάλοι σε μήκος θωρακικοί κλωβοί:Οι θωρακικοί κλωβοί στα καλύτερα μπόξερ είναι καλά σχηματισμένες πλευρές πίσω,επιτρέποντας την καλή κάλυψη της καρδιάς και των πνευμόνων.
-Μακριά,ομαλή μυϊκή γράμμωση:Αυτά τα μπόξερ είναι αθλητές.Μακριά,ομαλή μυϊκή γράμμωση χωρίς λακούβες και εξογκώματα.
-Επίπεδο ιδιοσυγκρασίας:Θα μπορούσατε να βάλετε μια αγέλη σκύλων Βορείου Αμερικής μαζί και δύσκολα θα βλέπατε οποιαδήποτε εμφάνιση κακής διάθεσης.
-Συνοψίζοντας:Τα Αμερικάνικα και τα Καναδικά σκυλιά είναι πολύ ομαλά.Δεν έχουν περίσσεια δέρματος κάτω από τους κομψά τοξωτούς λαιμούς τους και έχουν μακριά ομαλή μυϊκή γράμμωση πάνω από τους ώμους τους.Τα ακρώμια τους είναι καθαρά,ψηλά και στενεύουν ομαλά στην ράχη.Οι θωρακικοί κλωβοί είναι μακρείς σε μήκος και καμπυλώνουν σταδιακά πρός τα πίσω.Η ιδιοσυγκρασία είναι συνήθως πολύ καλή.

Παρεκκλίσεις απο τον τύπο στα Boxer Βόρειου Αμερικης...

-Έλλειψη θώρακα:Πολλά μπόξερ έχουν χάσει το βάθος του θώρακα ανάμεσα στα μπροστινά πόδια,και εξαιτίας αυτού το στήθος καμπυλώνει πίσω πάρα πολύ απότομα και ο προθώρακας δεν είναι εμφανής.Το μπόξερ χρειάζεται βάθος στο στήθος για το τμήμα της καρδιάς  και η τάση για μακρύτερα πόδια και ρηχά στήθη νικά το σκοπό αυτό.
-Σε όρθια θέση ωμοπλάτες:Η γωνία της ωμοπλάτης θα πρέπει να είναι περίπου 45 μοίρες από το οριζόντιο επίπεδο για να επιτραπεί στα μπροστινά πόδια να επεκταθούν τελείως.Πολλά σκυλιά αυτές τις μέρες έχουν ωμοπλάτες 60 μοιρών από την οριζόντια τοποθέτηση με αποτέλεσμα τα ακρώμια να είναι πιο μπροστά και να χάνεται η ομαλή μετάβαση από το λαιμό προς την πλάτη,κάνοντας τη γωνία πολύ απότομη.Περιστασιακά ρυτίδες εμφανίζονται σε αυτήν την περιοχή εάν το μπόξερ έχει επίσης μεγάλο εύρος μεταξύ των ωμοπλατών.
-Ευθείς άνω βραχίονες:Πάλι στην προσπάθεια να επιτευχθεί η "κομψότητα" οι εκτροφείς αναπαράγουν σκύλους που έχουν πιο ανοιχτές γωνίες και βρίσκονται κατευθείαν στο άνω τμήμα του βραχίονα,χωρίς την απαραίτητη γωνία των 90 με 110 μοιρών στο σημείο του ώμου.Αυτό περιορίζει την κίνηση του σκύλου και δημιουργεί μια μεγάλη εντατικοποίηση του βήματος.Ιδίως αν αυτός έχει καλή γωνίωση στο πίσω μέρος.
-Πλατυποδία:Τα πόδια δεν είναι θέμα περιβάλλοντος,είναι θέμα κληρονομικού γονιδίου.Καμία ποσότητα αθλητικών ασκήσεων δε μπορεί να διορθώσει τα κακά πόδια.Θα πρέπει να έχουν εκτραφεί με αυτά!Οι αθλητικές ασκήσεις θα βοηθήσουν εάν το σκυλί έχει εξασθενημένα και καλά πόδια που έχουν πάει προς τα κάτω.
-Μεγάλο μήκος στην οσφυϊκή χώρα:Πολλά σκυλιά φαίνονται τετράγωνα,αλλά η οσφυϊκή τους χώρα είναι μακριά.Αυτό συνήθως συμβαίνει επειδή ο θώρακας είναι πολύ μικρός και κόβει απότομα.
-Μεγάλο μήκος στην πλάτη:Μερικά σκυλιά είναι πολύ μακριά στην οσφυϊκή χώρα και στην  πλάτη και συχνά μπορεί να ακούσετε τους ιδιοκτήτες να λένε "τι υπέροχη κίνηση έχει".Ένα μακρύ σκυλί μπορεί πάντα να κινείται καλύτερα γύρω από το ρινγκ,αλλά μια μακριά πλάτη είναι μια αδύναμη πλάτη,και το πρότυπο ορίζει το μπόξερ να είναι τετράγωνο.
-Στενός δεύτερος μηρός:Για να ισορροπήσει το σκυλί και για να του δοθεί η δυνατότητα να πηδάει καλά,οι μύες του δεύτερου μηρού πρέπει να είναι καλά αναπτυγμένοι σε πλάτος και σε πάχος και να είναι το ίδιο μήκος με τον πρώτο μηρό.
-Μακριά πίσω μετατάρσια:Ένα μπόξερ χρειάζεται μικρά πίσω μετατάρσια για να συνδράμουν στην πίσω κίνηση.Τα μακριά μετατάρσια πηγαίνουν συνήθως με κοντύτερους δεύτερους μηρούς.
-Ντροπαλή/Δυσάρεστη ιδιοσυγκρασία:Δεν είναι τόσο κοινή όσο η καλή ιδιοσυγκρασία,αλλά φαίνεται να σέρνεται μες στη. φυλή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Στη συνέχεια θα κοιτάξουμε τα κεφάλια...


Το κεφάλι...
Η μεγαλύτερη παρέκκλιση από τον ΤΥΠΟ αφορά το ΚΕΦΑΛΙ των μπόξερ μας.

Τα στυλ των κεφαλιών διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα και πολλά σκυλιά έχουν μη τυπικά κεφάλια.
Το πρότυπο σε όλες τις χώρες είναι σαφές ως προς τις αναλογίες του κεφαλιού,αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στον τύπο του κεφαλιού στη φυλή μας απ'ό,τι σε πολλές άλλες φυλές.
Όλα τα πρότυπα ζητούν οι ρυτίδες να είναι ορατές στην κορυφή του κρανίου όταν βρίσκονται σε εγρήγορση,αλλά πολλά μπόξερ έχουν βαριές ρυτίδες στην κορυφή του κεφαλιού και κάτω στις πλευρές του κεφαλιού,ακόμα και όταν είναι χαλαρά.
Επίσης ζητούν ένα διακριτό στοπ.Θεωρώ ότι σε μερικά σκυλιά ότι αυτό το διακριτό στοπ έχει γίνει μικρό και μόνο τα φρύδια είναι αυτά που σπάνε τη γραμμή του ρύγχους και του κρανίου.
Ζητούν,επίσης,ένα κρανίο που να μην είναι μικρό ή θολωτό,και πολλά σκυλιά έχουν κοντά θολωτά κεφάλια!

Το σωστό μήκος και πλάτος του ρύγχους είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα για αναπαραγωγή στα μπόξερ.
Το πρότυπο απαιτεί να αναπτύσσεται δυναμικά σε μήκος,πλάτος και βάθος,παρ'όλα αυτά έχουμε πολλά που έχουν κοντό,ρηχό και στενό ρύγχος.
Είναι πολύ πιο εύκολο να αναπαραχθεί ένα ευρύ,κοντό ρύγχος από το να αναπαραχθεί το ΣΩΣΤΟ ρύγχος,το οποίο έχει επίσης πλάτος και βάθος.
Με το κοντό ρύγχος έρχεται η μικρή μύτη με τα στενά ρουθούνια!Με τα στενά ρουθούνια έρχονται τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου. Πολλά σκυλιά γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα και πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για να επιτραπεί στο σκυλί να αναπνεύσει κανονικά.Ένα άλλο πρόβλημα που έρχεται με το κοντό ρύγχος είναι ο προβραχυνόμενος μαλακός ουρανίσκος.
Το μπόξερ είναι διασταύρωση μεταξύ δυο φυλών...της Βραχυκεφαλική(τύπος μπουλντόγκ) και της μεγάλης μύτης(Alaunt - Mastiff) και αυτό καθιστά δύσκολο να κρατηθεί η αναλογία 1:2,και όσοι εκτροφείς το καταφέρνουν αυτό,είναι πραγματικά άξιοι συγχαρητηρίων.

Η ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ήταν το σχέδιο του τέλειου κεφαλιού και αμέσως αναγνωρίζεται ως BOXER.Πρόκειται για το ιδανικό σχήμα κεφαλιού στο προφίλ.

Αυτή η σιλουέτα υπάρχει τριγύρω από νωρίς,καθώς αποτέλεσε το σύμβολο ενός καλού τύπου κεφαλής.Πολλές λέσχες εκτροφέων έχουν αυτό το περίγραμμα στα επιστολόχαρτα τους ή σαν σήμα της λέσχης τους.
Εξακολουθεί αυτός ο τύπος κεφαλής να ισχύει και σήμερα?

 

Στις σελίδες που ακολουθούν έχω κάνει σιλουέτες των προφίλ της κεφαλής των μπόξερ από κάθε περιοχή.Έχω χρησιμοποιήσει ΣΙΛΟΥΕΤΕΣ για να αναδείξω τις διαφορές,καθώς είναι πιο εύκολο να συγκριθούν με τη σιλουέτα του Μονάχου απ'ό,τι αν χρησιμοποιούσα απλώς φωτογραφίες.Όλες αυτές πάρθηκαν από τα πλήρη προφίλ των σκύλων Πρωταθλητών.


Τα ΣΤΥΛ ΚΕΦΑΛΙΟΥ διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα και πολλά σκυλιά έχουν μη τυπικά κεφάλια.
Ας δούμε και πάλι την αναλογία...

Όλα τα πρότυπα ζητούν μια αναλογία κεφαλής 1:2,όχι μια αναλογία 1:3,η οποία είναι λάθος.
Αυτό είναι το ίδιο κεφάλι,το μόνο που έχει αλλάξει είναι το μήκος της μύτης.
Το μήκος του ρύγχους πρέπει να είναι το μισό της κεφαλής.
Όλα τα πρότυπα ξεκάθαρα δηλώνουν ότι το κεφάλι πρέπει να μετράται από την άκρη της μύτης στο στοπ,και από το στοπ στην ινιακή χώρα!

 

Για να μπορέσετε να συγκρίνετε τα κεφάλια με τη σιλουέτα του Μονάχου,έχω κάνει σιλουέτες του προφίλ κεφαλής από πρωταθλητές μπόξερ από κάθε περιοχή.

Βόρεια Αμερική..
Βόρεια Αμερική Κεφάλια-Προφίλ
Νιώθω ότι όλα αυτά τα κεφάλια δεν έχουν μεγάλη διαφορά με την αρχική σιλουέτα του Μονάχου.Όλα έχουν καλό μήκος και βάθος στο ρύγχος και άνοδο κρανίου παρ'όλο που θα προτιμούσα περισσότερο "σήκωμα"στη μύτη.

 

Ηνωμένο Βασίλειο...

Βρετανικά κεφάλια-προφίλ..
Τα Βρετανικά προφίλ δείχνουν το μήκος της μύτης να είναι επαρκές,καλό βάθος ρύγχους,ένα καλό στοπ και τα περισσότερα έχουν μια επαρκή άνοδο του κρανίου.Πολλά φαίνονται να έχουν χάσει το "σήκωμα"στη μύτη,αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η γέφυρα της μύτης έχει βαθιά ρυτίδα που δίνει αυτήν την εντύπωση.

 

Ευρώπη...

Ευρωπαϊκά κεφάλια-προφίλ...
Μπορείτε να δείτε από αυτά τα προφίλ ότι τα περισσσότερα Ευρωπαϊκά κεφάλια έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη σιλουέτα του Μονάχου,περισσότερο από τις άλλες περιοχές.

 


Ερωτήματα για να θέσετε στον εαυτό σας...
-Πώς νομίζετε ότι συγκρίνονται με τη σιλουέτα του Μονάχου?
-Ποιά χώρα κατά τη γνώμη σας έχει τα κεφάλια που είναι πιο κοντά στον τύπο της σιλουέτας?
-Που διαφέρουν οι τύποι από τις σιλουέτες?

Αυτή είναι η σιλουέτα του σκύλου που απεικονίζεται στις φωτογραφίες ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ παραπάνω.
Είναι αυτό το πλησιέστερο προς τον τύπο της σιλουέτας του Μονάχου?

 


Πάμε να εξετάσουμε τα κεφάλια χώρα-χώρα...

Βόρεια Αμερική...
Τυπικά κεφάλια καλού τύπου


Αρετές στα καλύτερα κεφάλια της Βορείου Αμερικής
-Τετράγωνα κρανία και επίπεδα μάγουλα.
-Όχι υπερβολικές ρυτίδες.
-Καλή έκφραση των ματιών.
-Καλό μήκος του ρύγχους.
-Καλό πλάτος του ρύγχους.
-Μεγάλες μύτες και ανοιχτά ρουθούνια.
-Μεγάλα στόματα και μεγάλα δόντια.
Βρίσκω καλύτερα τα Βόρειας Αμερικής κεφάλια επειδή έχουν καθαρά τετράγωνα κεφάλια με καλά τοποθετημένα μάτια και καλή έκφραση.
Τα περισσότερα έχουν εξαιρετικά μεγάλη μύτη και ανοιχτά ρουθούνια,κάτι το οποίο βοηθάει την αναπνοή.
Τα στόματα στα καλύτερα σκυλιά είναι μεγάλα και παρόλο που μερικές φορές τα δόντια είναι σε απόσταση,είναι μεγάλα σε μέγεθος.
Τα ρύγχη είναι σε καλό μήκος κι έχουν καλά οστά,όχι μόνο γέμισμα και είναι σε ισορροπία με το κρανίο.

Παρεκκλίσεις από τον τύπο στα κεφάλια Βορείου Αμερικής...
-Ανεπαρκής άνοδος κρανίου
-Ανεπαρκές"σήκωμα" της μύτης
-Μάτια πολύ μεγάλα και στρογγυλά
-Μάτια τοποθετημένα προς το πλάι του κεφαλιού
-Μεγάλο,χωρίς χρωστική τρίτο βλέφαρο
-Ρηχά ρύγχη
-Έλλειψη πηγουνιού
-Επίπεδες κάτω σιαγόνες
-Στραβά στόματα
-Στενά σαγόνια
Με την έμφαση που δίνεται σε αυτό που αποκαλείται"υγρό βλέμμα" θεωρώ ότι το σχήμα των ματιών γίνεται πολύ στρογγυλό και πολύ μεγάλο.
Το τρίτο βλέφαρο αν και είναι μόνο αισθητικό ελάττωμα μπορεί να γίνει μεγάλο και να καλύψει το 1/4 του ματιού.Αυτά συνήθως αφαιρούνται χειρουργικά!
Πολλά σκυλιά στερούνται άνοδο κρανίου και η κορυφή του είναι πολύ επίπεδη.
Η ευθεία γέφυρα της μύτης είναι μεγάλο πρόβλημα με τα περισσότερα σκυλιά να στερούνται "σήκωμα" της μύτης.
Πολλά ρύγχη έχουν πλάτος αλλά όχι βάθος που δίνει μια "παπίστικη" εμφάνιση.
Το πηγούνι εξαφανίζεται κάτω από το άνω χείλος.Το πηγούνι πρέπει να είναι ορατό από μπροστά όσο και από το πλάι.
Έλλειψη ανοδικής καμπύλης της κάτω γνάθου-η κάτω γνάθος είναι σχεδόν επίπεδη,με μια καμπύλη μόνο στο τέλος αντί μιας απαλής καμπύλης.

Ηνωμένο Βασίλειο...
Τυπικά κεφάλια καλού τύπου

Αρετές στα καλύτερα κεφάλια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

-Καλή άνοδος του κρανίου
-Καλό ευρος του ρύγχους
-Καλή αναλογία του ρύγχους εως το κρανίο
-Καλοσχηματισμένα,εκφραστικά μάτια
-Σωστά τοποθετημένα χείλη
-Καλό βάθος του ρύγχους
Το Βρετανικό κεφάλι είναι πολύ τυπικό και μπορεί να ενταχθεί ως ένα Βρετανικό κεφάλι οπουδήποτε στον κόσμο.
Τα καλύτερα σκυλιά έχουν πολύ καλή ισορροπία του ρύγχους εως το κρανίο,καλοσχηματισμένα εκφραστικά μάτια,έχουν καλά τοποθετημένα χείλη και αρκετό πηγούνι.
Τα κεφάλια είναι πολύ καθαρότερα από ό,τι ήταν μερικά χρόνια πριν και το δέρμα πάνω στο κεφάλι είναι πιο σφιχτό.

Παρεκκλίσεις από τον τύπο σε μερικά κεφάλια.
-Υπερβολικά χαλαρό δέρμα στο κεφάλι
-Υπερβολικές ρυτίδες
-Βαριά χείλη
-Χαλαρά βλέφαρα
-Περίσσειο γέμισμα στο ρύγχος
Πάρα πολύ μεγάλο κεφάλι σε σχέση με το σώμα-ασύμμετρο
Μικρές μύτες και σφιχτά ρουθούνια-(ένα μεγάλο πρόβλημα)
Στενά στόματα και μικρά δόντια
Υπερβολικά προγναθικό
Το δέρμα σε πολλά κεφάλια δεν είναι σφιχτό,και μερικά έχουν πολύ χαλαρό δέρμα στο πάνω μέρος και τις πλευρές του κεφαλιού με βαθιές ρυτίδες.
Μερικά σκυλιά έχουν χείλη που είναι βαριά και βαθιά και αυτό τείνει να τραβάει τα μάτια προς τα κάτω και να φαίνεται η νηκτική μεμβράνη.Αυτό είναι αποδεκτό εάν το τρίτο βλέφαρο είναι χρωματισμένο,αλλά θα μπορούσε να καταστρέψει την έκφραση,αν είναι χωρίς χρωστική.
Τα περισσότερα Βρετανικά μπόξερ έχουν πολύ μικρή μύτη,συχνά με στενά ρουθούνια και με επακόλουθα προβλήματα στην αναπνοή.
Το ρύγχος,αν και μπορεί να φαίνεται μεγάλο,μπορεί απλώς να καλυφθεί με βαρύ παχύ δέρμα,και το οστό από κάτω δεν είναι τόσο δυνατό όσο θα περίμενε κανείς.
Αντίστοιχα το στόμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θα μπορούσε να είνα,και οι κοπτήρες είναι πολύ μικροί.

Ευρώπη...
Τυπικά κεφάλια καλού τύπου
Ευρωπαϊκά κεφάλια-Φωτογραφίες
Πολύ τυπικά καλά Ευρωπαϊκά κεφάλια αν και θα προτιμούσα να είχαν μακρύτερο ρύγχος και μεγαλύτερες μύτες,παρόλο που σε αυτά τα σκυλιά τα ρουθούνια είναι ανοιχτά.

Αρετές στα καλύτερα κεφάλια από την Ευρώπη...

-Καλή άνοδος κρανίου
-Καλοσχηματισμένα σκούρα μάτια
-Όχι υπερβολικές ρυτίδες
-Καλό βάθος του ρύγχους
-Καλά στόματα
-Σωστό πηγούνι
-Δεν υπάρχουν υπερβολικά χείλη
Τα καλύτερα Ευρωπαϊκά σκυλιά έχουν πολύ καλή άνοδο κρανίου,άριστη έκφραση,και σκούρα πλήρως χρωματισμένα μάτια.
Τα κεφάλια είναι καθαρά με μικρές ρυτίδες και το δέρμα είναι λείο πάνω από το κρανίο και τα χείλη δεν είναι βαριά.
Το βάθος του ρύγχους είναι εξαιρετικό  και η τοποθέτηση των χειλιών είναι συνήθως καλή.Τα στόματα είναι μεγάλα και το πηγούνι είναι πάντα παρόν.

Παρεκκλίσεις από τον τύπο σε μερικά κεφάλια...
-Πάρα πολύ τοξωτά στο κρανίο
-Πολύ κοντά σε κορυφή κρανία
-Πολύ κοντά σε ρύγχος
-Περίσσειο γέμισμα
-Μύτη πολύ μικρή
-Στενά ρουθούνια
-Πηγούνι πολύ εμφανές-τύπου μπουλντόγκ
Πολλά σκυλιά είναι πολύ στρογγυλά στην κορυφή του κρανίου καθώς και πολλά έχουν προβραχυνόμενη κορυφή κρανίου πιθανώς συνδυασμένη με κοντό ρύγχος.Η επίδραση από την πρόσοψη είναι "όμορφη" αλλά είναι καλός τύπος μπόξερ?
Οι μύτες σε όλα τα σκυλιά είναι πάρα πολύ μικρές και μερικά έχουν κλειστά ρουθούνια.Αυτό πραγματικά θα δημιουργήσει πρόβλημα αν το αφήσουμε να συνεχιστεί.
Τα πηγούνια γίνονται πάρα πολύ εμφανή σε ορισμένα σκυλιά και δείχνουν μη ισορροπημένα και εκτός τύπου...περισσότερο σε τύπο μπουλντόγκ,παρά σε τύπο μπόξερ.
Υπάρχει μια τάση για χαλαρό δέρμα σε ορισμένες γραμμές και υπερβολικό γέμισμα.


Οπότε που πάμε από'δω?
Ενώ κάθε χώρα έχει μια ορισμένη "εμφάνιση" ή "στυλ" που προτιμούν,τα πρότυπα από μόνα τους είναι βασικά τα ίδια.Κατά τη γνώμη μου τα καλύτερα σκυλιά δεν είναι τόσο ανόμοια που δε θα μπορούσαμε όλοι μαζί να ενώσουμε τις προσπάθειες μας προς όφελος της φυλής!
Ο διαχωρισμός σε δυο διαφορετικές φυλές ή ποικιλίες θα ήταν καταστροφικος για τη συνολική ευημερία της φυλής και πρέπει να κάνουμε όσα περνάνε από το χέρι μας για να διατηρηθεί το μπόξερ σαν μια φυλή σε όλο τον κόσμο!

Ενα μαγκόσμιο Boxer...
Ένα υγιές μπόξερ με το συνδυασμό της προσωπικότητας,της δύναμης,της ουσίας με την κομψότητα,του ευγενούς παραστήματος και του εντυπωσιακού κεφαλιού!
Ένα διεθνές μπόξερ μας εξασφαλίζει μια απεριόριστη γονιδιακή δεξαμενή!
Με περισσότερα σκυλιά παρόμοιων στυλ για να επιλέξουμε από όλο τον κόσμο,ο τύπος μπορεί να διατηρηθεί πιο εύκολα.
Ένα παγκόσμιο μπόξερ καλού τύπου θα βοηθήσει στη διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας και έτσι θα εξασφαλιστεί η υγεία,η μακροζωία και η ευρωστία των μπόξερ μας.
Εάν είναι αυτό να γίνει ο στόχος μας...
1.Οι κριτές και οι εκτροφείς πρέπει να προσδιορίσουν τα κύρια ελαττώματα και τις αρετές της φυλής.
2.Χωρίς να επηρεάζονται από το τι κερδίζει σε μια συγκεκριμένη περιοχή...αλλά να ρωτούν αν αυτό το σκυλί έχει καλό τύπο.
3.Κρατήστε μια εικόνα του ιδανικού μπόξερ καρφωμένη στο μυαλό.
4.Πρέπει να συμβιβάσουμε τις διαφορές μας και να συνεργαστούμε.
5.Να συμφωνήσουμε σε ένα διεθνές μπόξερ.
6.Να έχουμε ανοιχτό μυαλό όταν κοιτάμε μπόξερ από άλλες χώρες-αναζητήστε τις αρετές που μπορούν να βοηθήσουν τη φυλή.
7.Δείτε τις αρετές σε σκύλους από άλλες χώρες και ενσωματώστε τις στο δικό σας πρόγραμμα αναπαραγωγής.
8.Ποτέ να μη θέτετε σε κίνδυνο το πρότυπο.

Προκειμένου να δημιουργηθεί...
ΕΝΑ ΜΠΟΞΕΡ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
Με το παγκόσμιο άνοιγμα και με τα σκυλιά να ταξιδεύουν σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο,οι συμμετέχοντες με μπόξερ είναι πολύ περιορισμένοι ως προς το που μπορούν να πάνε να δείξουν τα σκυλιά τους καθώς τα μπόξερ διαφέρουν πολύ σε ύφος και στυλ για να διαγωνιστούν εκτός της δικής τους περιοχής.
Πολλές άλλες φυλές μπορούν να διαγωνιστούν στις περισσότερες χώρες και να γυρίσουν στην πατρίδα τους με σημαντικά βραβεία,καθώς αυτές οι φυλές έχουν διατηρήσει τον ίδιο τύπο σε όλο τον κόσμο.Σε αντίθεση με τα μπόξερ μας!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΧΩΝ ΣΚΥΛΩΝ
Όχι μόνο λέξεις σε ένα πρότυπο που ο καθένας μπορεί να παρερμηνεύσει!Πρέπει να έχουμε κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να δουν,και να επιδιώκουν να το δουν όταν κρίνουμε και εκτρέφουμε.
Χρειάζεται μια σωστή ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του προτύπου σήμερα!
Όταν οι άνθρωποι διαβάζουν το πρότυπό μας είναι πολύ "φλύαρο" και πολύ ανοιχτό σε διαφορετικές ερμηνείες.Υπάρχουν πολλές φυλές στον κόσμο που δεν έχουν ένα μακροσκελές πρότυπο,αλλά τα σκυλιά μοιάζουν παντού.Θα μπορούσατε να τα πάρετε από μια χώρα και να τα βάλετε σε μια άλλη και θα εναρμονίζονταν.Πάρτε για παράδειγμα τα Παγκ ή τα Πουντλς.
Εάν είχαν μια σωστή οπτικοποίηση του προτύπου,οι άνθρωποι δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούν ερμηνείες καθώς θα μπορούσαν να δουν άμεσα τι απαιτείται και να εκτρέφουν αναλόγως.

Αυτό το σχέδιο για μένα είναι η επιτομή ενός καλού συμβιβασμού από όλα τα στυλ και είναι η ουσία του τύπου!
-Είναι τετράγωνο,καλά ισορροπημένο,με σωστό περιεχόμενο και κομψότητα.
-Έχει καλές γωνιώσεις,μπροστά και πίσω,με ένα σωστά ισορροπημένο κεφάλι,συν του ότι είναι ισορροπημένο σε μέγεθος το σώμα του.
-Ο λαιμός του είναι κομψά τοξωτός,μπροστά και πίσω,καθαρός και στεγνός,με κλίση προς τα κάτω σε καλά σηματοδοτημένα ακρώμια και κοντή πλάτη.
-Η ουρά του είναι σωστά τοποθετημένη (1 o'clock) και τα καπούλια του έχουν μια ελαφριά κλίση.
-Το στέρνο του είναι εμφανές,λόγω του σωστού βάθους του θώρακα,και το μήκος του θωρακικού κλωβού επιτρέπει στην κάτω γραμμή να κλίνει με χάρη προς τα πίσω.
-Τα πλευρά του είναι βαθιά και η οσφυϊκή του χώρα κοντή.
-Για να εξισορροπήσει την πρόσοψη του,τα οπίσθια τεταρτημόρια είναι ισχυρά με καλούς πρώτους και δεύτερους μηρούς,τα πόδια και τα μετατάρσια του είναι σωστά.
Είμαι βέβαιος πως πολλοί από εσάς στην Ευρώπη θα νομίζετε πως είναι πολύ κομψό και πολλοί από τη Βόρεια Αμερική θα νομίζετε πως έχει πολύ περιεχόμενο,αλλά αν ρωτήσω αν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά που είχε σχεδιαστεί για να κάνει,η απάντηση θα είναι ΝΑΙ.
Χρωματίστε τον ραβδωτό εάν αυτή είναι η προτίμηση σας,κόψτε τα αυτιά ή αφήστε φυσική την ουρά...Δε θα τον σταματήσει από το να είναι ένας πολύ καλός τύπος του μπόξερ!

The Boxer a drawing by Judy Horton

Ή πάρτε το σχέδιο του Marion Fairbrother...
Επίσης συνοψίζει έναν καλό συνδυασμό όλων των στυλ και είναι η ουσία του τύπου!


Αυτό το σχέδιο του κεφαλιού μιας θηλυκιάς,για μένα συνοψίζει μια καλή συμβιβαστική λύση για όλα τα γούστα και είναι επίσης η ουσία του τύπου!
-Έχει εξαιρετική έκφραση
-Σωστή άνοδο κρανίου
-Εκφραστικά μάτια
Το κρανίο της ισορροπεί με το ρύγχος και αυτό έχει πολύ καλό βάθος και πλάτος
Η μύτη της είναι μεγάλη με ανοιχτά ρουθούνια και το πηγούνι είναι σωστά καμπυλωμένο με τέλεια τοποθέτηση χειλιών.

A drawing of a correct head - Judy Horton
Συνοψίζοντας...
Μπορεί απλά να είναι ένα "όνειρο" για να μπορούμε όλοι να ελπίζουμε πως θα μπορούσαμε να καθορίσουμε το "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΠΟΞΕΡ" αλλά ειλικρινά ελπίζω για το μέλλον της αγαπημένης μας φυλής ότι αυτό θα συμβεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.Εν τω μεταξύ,ελπίζω να σας έδωσα κάτι για να σκεφτείτε!

Πηγή:www.worldwideboxer.com/style.html

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode