Μαγειρευτό φαγητό για το σκύλο: Βασικοί κανόνες...

2014-09-12 17:31

Μαγειρευτό φαγητό για το σκύλο: Βασικοί κανόνες


Οι απόψεις των κυνόφιλων σχετικά με το ιδανικό μοντέλο διατροφής των σκύλων διίστανται. Κάποιοι, λόγω ευκολίας, επιλέγουν την ξηρά τροφή, κάποιοι επιλέγουν την μέθοδο barf, η οποία βασίζεται στις ωμές τροφές και τα κόκαλα και κάποιοι άλλοι τη λύση του μαγειρευτού φαγητού. Κανένα από τα 3 μοντέλα διατροφής δεν είναι η απόλυτα «σωστή» ή η απόλυτα «λάθος» μέθοδος. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.

Ένα διαιτολόγιο βασισμένο στο μαγειρευτό φαγητό χρειάζεται γνώση και επιδεξιότητα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ανάγκες του σκύλου τους σε θρεπτικά συστατικά, ικανοποιούνται με τα υπολείμματα του δικού τους φαγητού ή με βρασμένο κοτόπουλο και ρύζι. Ούτε το δικό μας φαγητό είναι κατάλληλο για το σκύλο, ούτε το κοτόπουλο με το ρύζι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε σχετικά με το μαγειρευτό φαγητό?

Oι ζωικές τροφές (κρέας, εντόσθια, κλπ), πρέπει να αποτελούν το 70% της διατροφής του σκύλου μας ενώ οι φυτικές τροφές (λαχανικά, και δημητριακά), το 30%.

Οι τροφές ζωικής προέλευσης

- Κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του σκύλου.

- Εντόσθια (να μην υπερβαίνουν το 10% της τροφής διότι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα διάρροιας στο σκύλο).

- Ψάρι φρέσκο (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός κτλ ) ή σε κονσέρβα. Εάν δεν αφαιρέσουμε τα κόκαλα από το ψάρι, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε ασβέστιο στην τροφή.

- Αυγά. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος και του κρέατος.

- Γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κουτάβια χάνουν την ικανότητα να χωνεύουν την λακτόζη που περιέχεται στο γάλα της μητέρας τους αμέσως μετά τον απογαλακτισμό. Το αγελαδινό γάλα δημιουργεί πολύ σοβαρές διάρροιες και σε κουτάβια και σε ενήλικους σκυλούς, γι’ αυτό δεν πρέπει να το δίνουμε στο σκύλο.
Αντιθέτως τα «ζυμωμένα» γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυριά) δεν αποτελούν πρόβλημα επειδή τα βακτηρίδια γαλακτικού οξέος που περιέχουν αφομοιώνουν τη λακτόζη.


Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικα (ζωντανά μικροβιακά συστατικά) που βελτιωνόμουν τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου.
Το τυρί θα πρέπει να μην χει πολλά λιπαρά και να είναι ανάλατο (πχ cottage cheese, ανθότυρο κτλ)

- Κόκαλα. ΠΟΤΕ δεν δίνουμε μαγειρεμένα κόκαλα στο σκύλο. Τα μαγειρεμένα κόκαλα σπάνε σε αιχμηρά κομμάτια και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο λαιμό, το στομάχι ή στο έντερο του σκύλου.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης

- Δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, βρώμη κτλ).
Τα δημητριακά δεν είναι απαραίτητα στην διατροφή του σκύλου, διότι ο σκύλος είναι σαρκοβόρο θηλαστικό. Σε περίπτωση που τα συμπεριλάβουμε στο γεύμα του, φροντίζουμε να μην υπερβαίνουν το 1/6 της συνολικής ποσότητας της τροφής, διότι ενδέχεται να του προκαλέσουν υπερβολικά κόπρανα, διάρροια και αέρια.

Αν ένα σκυλί αντιμετωπίζει προβλήματα αρθρώσεων, παχυσαρκίας και αλλεργιών δεν πρέπει να συμπεριλάβουμε στη δίαιτα του δημητριακά.

- Λαχανικά. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα, σέλινο, κολοκύθι. Τα λαχανικά πρέπει να πολτοποιούνται και να προσθέτονται στο τέλος του μαγειρέματος, διότι το παρατεταμένο μαγείρεμα καταστρέφει τις βιταμίνες τους.

Αν ένα σκυλί αντιμετωπίζει προβλήματα αρθρώσεων δεν θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στη δίαιτα του πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές.

Τα μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή του σκύλου.

Τα σκυλιά χρειάζονται 20 περίπου μεταλλικά στοιχεία. Τα μεταλλικά στοιχεία έχουν 3 σημαντικές λειτουργίες:

 

  • ως δομικά συστατικά των οστών (ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο)
  • ως διαλυτά άλατα που ελέγχουν την ισορροπία των υγρών (χλωριούχο νάτριο στο αίμα, καλιο, μαγνήσιο, φώσφορο στα κύτταρα του σώματος)
  • στα ένζυμα και στις άλλες πρωτεΐνες (π.χ σίδηρος στην αιμοσφαιρίνη).

Δυο βασικά μεταλλικά στοιχεία είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος


Το ασβέστιο βρίσκεται ως επί το πλείστον, στα κόκαλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κύρια λειτουργία του είναι ο σχηματισμός των οστών, των νεύρων και των μυών. Η ανεπάρκεια ασβεστίου έχει ως συνέπεια την κακή ανάπτυξη. Η υπερβολική κατανάλωση άσβεστου έχει ως συνέπεια τις παραμορφώσεις των οστών.

Ένας ενήλικος σκύλος χρειάζεται 900 mgασβεστίου για κάθε 500 γραμμάρια φαγητού. Επειδή τα μαγειρεμένα κόκαλα είναι επικίνδυνα για το σκύλο, για να πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται (το κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο αλλά σχετικά χαμηλή σε ασβέστιο), θα πρέπει να του δώσουμε συμπληρώματα ασβεστίου. Εάν δεν θέλουμε να του δώσουμε συμπληρώματα, μπορούμε να δώσουμε σκόνη από τσόφλια αβγού (το αλεσμένο τσόφλι του αβγού είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου). Ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένα τσόφλια αβγών, δίνει περίπου 1800 mgασβεστίου.

Ο φώσφορος βρίσκεται στο κρέας, στα κόκαλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συμβάλει στο σχηματισμό των οστών και στη χρησιμοποίηση της ενέργειας. Η ανεπάρκεια φωσφόρου έχει ως συνέπεια την ραχίτιδα. Η υπερβολική κατανάλωση έχει ως συνέπεια την εμφάνιση συμπτωμάτων της έλλειψης ασβεστίου.

Το ασβέστιο και ο φώσφορο συνεργάζονται συμβάλλοντας στη σωστή σκελετική ανάπτυξη του σκύλου. Η σωστή αναλογία ασβεστίου/ φωσφόρου είναι περίπου 1.2 μέρη ασβεστίου για κάθε 1 μέρος φωσφόρου (1.2:1).


Γενικές παρατηρήσεις

- Τα ενήλικα σκυλιά πρέπει να τρώνε ποσότητα ίση με το 2%-3% του βάρους τους

- Τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν συχνά υψηλότερο μεταβολισμό και ίσως χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα από το 2%-3% του σωματικού του βάρους.

- Τα κουτάβια πρέπει να τρώνε ποσότητα ίση με το 10% του σωματικού τους βάρους και χρειάζονται λίγο περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.

- Η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ένας σκύλος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι το χειμώνα έχουν ανάγκη από περισσότερο φαγητό για να διατηρήσουν το βάρος τους.

- Αυξημένες ανάγκες ενέργειας έχουν και τα σκυλιά που κάνουν κυναθλήματα, ασκούνται ή είναι σκύλοι εργασίας (ποιμενικοί, αστυνομικοί σκύλοι, κτλ).

- Γενικά το παρατεταμένο μαγείρεμα μειώνει τη θρεπτική αξία των πρωτεϊνών και καταστρέφει τις βιταμίνες. Τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες χάνονται επίσης αν πεταχτεί ως άχρηστο το νερό στο οποίο έχει μαγειρευτεί η τροφή.
Στο ζωμό του κρέατος μπορούμε να βράσουμε τα δημητριακά και να προσθέσουμε στο τέλος τα πολτοποιημένα λαχανικά.


Επίλογος

Το κλειδί για τη σωστή διατροφή είναι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο σε συνδυασμό με την σωστή άσκηση αποτελεί τον ουσιαστικό παράγοντα για τη διατήρηση της καλής σωματικής και φυσικής κατάστασης του σκύλου μας.

Πήγες:
https://www.b-naturals.com/newsletter/cooked-diet/
https://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1926
https://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1862
https://www.peteducation.com/article....&articleid=652

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode