Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να τρώει το κουτάβι μου...

2014-09-12 17:20

Το κάθε σκυλί διαφέρει σχετικά με πόσο θα πρέπει να τρώει για να διατηρήσει το επιθυμητό σωματικό του βάρος. Δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ ούτε πολύ αδύνατο. Τα κουτάβια χρειάζονται πολλά γεύματα την ημέρα ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα. Καθορίστε μόνοι σας πόση τροφή χρειάζεται το σκυλί σας ώστε να νιώθει καλά. Μετά αποφασίστε πόσα γεύματα θέλετε να του δίνετε αυτή την τροφή. Τα σκυλιά αγαπούν το φαγητό και η προσφορά δυο γευμάτων την ημέρα είναι πιο ευχάριστη γι’ αυτά. Αν ανησυχείτε για υπερτροφία, βγεύματα κουταβιούεβαιωθείτε ότι έχετε μετρήσει καλά την τροφή και αποφύγετε να προσφέρετε μεζεδάκια, ανάμεσα στα γεύματα.

Προσφέρετε στο κουτάβι σας, ένα μπολ με την τροφή, μια ή δυο φορές τη μέρα, μόνο για το χρόνο που χρειάζεται να τη φάει. Περίπου δέκα λεπτά είναι αρκετά. Αν η τροφή είναι προσιτή όλες τις ώρες, και τα γεύμα τα είναι χαλαρά, ενθαρρύνουν το σκυλί να τρώει περισσότερο. Μην ανησυχήσετε αν το σκυλί σας δεν τελειώνει το φαγητό μέσα στο χρόνο που του ορίσατε. Θα μάθει σιγά – σιγά να τρώει αυτό που πρέπει.

Ποιοί τύποι τροφής για σκύλους υπάρχουν στο εμπόριο;

Υπάρχουν τέσσερεις διαφορετικοί τύποι εμπορευματοποιημένων τροφών για τους σκύλους:

  • Γενικευμένες.
  • Με ιδιωτικές ετικέτες.
  • Αυτές που υπάρχουν στα πολυκαταστήματα (λαϊκές μάρκες).
  • Αυτές που πουλιούνται στα ειδικά καταστήματα για τα ζώα ή σε κτηνιατρικές κλινικές (ακριβές μάρκες).

Οι βασικές τροφή για το σκύλοδιαφορές μεταξύ των τροφών για σκυλιά που κυκλοφορούν παντού στα πολυκαταστήματα και εκείνων που πουλιούνται αποκλειστικά στα ειδικά καταστήματα και στις κτηνιατρικές κλινικές, είναι: η ποικιλία και η ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται και η έμφαση στη γεύση, σε βάρος της θρεπτικής ικανότητας.

Οι πιο δημοφιλείς τροφές για τα οικόσιτα ζώα ποικίλουν σε συνταγές θρεπτικότητας. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται ποικίλουν ανάλογα με την προσιτότητα και το κόστος τους. Σε αντίθεση, πολλές ποιότητας μάρκες τροφών για ζώα παράγονται σύμφωνα με καθορισμένες συνταγές, δηλαδή τα συστατικά δεν ποικίλουν ανάλογα με το κόστος. Τα κουτάβια είναι ευαίσθητα στις γαστρεντερικές διαταραχές όταν η τροφή τους αλλάζει. Οι τροφές ποικίλων συνταγών είναι ασταθείς και το αποτέλεσμα τους στο κουτάβι είναι πάντα η διάρροια.
Η διατροφή του σκύλου με σταθερές συνταγές είναι ακριβώς αυτό: σταθερή!

Υπάρχουν τρεις μορφές εμπορευματοποιημένων τροφών για ζώα συντροφιάς:

  • οι ξηρές τοφές
    Τρέφοντας το σκυλί σας με καλής ποιότητας ξηρά τροφή, θα μειώσετε τον όγκο των κοπράνων του, που θα γίνουν και πιο «σφιχτά». Η ξηρά τροφή βοηθάει στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στα δόντια: ένα προληπτικό μέτρο που δημιουργεί υγιέστερα ούλα και δόντια.
  • οι ημι-υγροποιημένες

Οι ημι-υγροποιημένες τροφές περιέχουν υψηλό ποσοστό σακχάρου, συνήθως είναι πολύ γευστικές και μπορούν να μείνουν στο ράφι της αποθήκης σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαιτίας των συντηρητικών που περιέχουν. Επίσης προκαλούν μεγαλύτερο όγκο κοπράνων στο σκυλί.

  • Οι κονσερβαρισμένες τροφές περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού (75% σε σύγκριση με το 10% μόνο νερού που υπάρχει στις ξηρές και το 35% των ημι-υγροποιημένων). Οι κονσερβαρισμένες τροφές είναι γευστικές, αλλά έχουν υψηλό ποσοστό νιτρώδους νατρίου, που δρα ως διουρητικό σε μερικά σκυλιά. Τόσο οι κονσερβαρισμένες, όσο και οι ημι-υγροποιημένες τροφές είναι πιο ακριβές σε σύγκριση με τις ξηρές τροφές και καμιά δε βοηθάει στην εκπαίδευση του σκυλιού να μην λερώνει το σπίτι.

Τα ούρα του σκύλου μου είναι σε μικρές ποσότητες μυρίζουν άσχημα και έχουν πύον. Τι πάθηση έχει;

Κυστίτιδα

πρόβλημα με τα ούρα του σκύλουΗ κυστίτιδα στο σκύλο είναι μια φλεγμονή της κύστης που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.
Οι αιτίες ποικίλουν: τοξίνωση, φλεγμονή, λιθίαση, τραυματισμοί της κοιλιάς.
Στην οξεία κυστίτιδα το ζώο ουρεί με κόπο. Ο συνολικός όγκος των αποβαλλόμενων ούρων είναι ίδιος, αλλά η αποβολή γίνεται σε μικρές ποσότητες. Τα ούρα έχουν δυσάρεστη οσμή, είναι πηχτά και μερικές φορές βαμμένα με αίμα. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί κα πύον.

Στη χρόνια κυστίτιδα η κύστη είναι ευαίσθητη στην ψηλάφηση και τα τοιχώματα της σκληραίνουν.

Θεραπεία: να δώσουμε στο ζώο απολυμαντικά προϊόντα, ειδικά για τις ουροδόχους οδούς: ουροφορμίνη, κυανομεθυλένιο.
Τα αντιβιοτικά προσφέρουν μεγάλες πιθανότητες θεραπείας. Πρέπει να προσθέσουμε δίαιτα με γάλα, διουρητικά αφεψήματα (τίλιο, κοτσάνια κερασιών), να αφήσουμε το ζώο στη ζέστη και σε ανάπαυση. Σε μερικές περιπτώσεις είναι χρήσιμες οι πλύσεις της κύστης.

Ο σκύλος μου έχει ανορεξία

Aνορεξία σκύλου, τι κάνουμε όταν ο σκύλος δεν τρώει;

Διαβάστε περισσότερα …

Τα ηλικιωμένα σκυλιά πρέπει να ακολουθούν διαφορετική δίαιτα από τα πιο νεαρά;

Πώς θα ελαττώσω το βάρος του σκύλου μου;

1) Ενημερωθείτε για το φυσιολογικό βάρος που πρέπει να έχει ο σκύλος σας, σύμφωνα με την ράτσα και την ηλικία του.
2) Ταΐζετε τον με ειδική δίαιτα συνταγογράφησης που θα σας υποδείξει ο κτηνίατρος σας.
3) Ζυγίζετε το σκύλο σας κάθε εβδομάδα. Στις μικρόσωμες ράτσες απώλεια βάρους 100 γραμμαρίων την εβδομάδα είναι ό, τι πρέπει. Στις μεγαλόσωμες μπορεί να τριπλασιαστεί, ανάλογα και με το επίπεδο υγείας του ζώου.
αδυνάτισμα του σκύλου4) Αν δεν θέλετε α ακολουθήσετε δίαιτα για αδυνάτισμα, μπορείτε να ελαττώσετε το βάρος της καθημερινά χορηγούμενης τροφής κατά 30-40% και να αυξήσετε την κίνηση του.
5) Αποφύγετε να δίνετε λιχουδιές στο σκύλο διότι είναι παχυντικές.
6) Παρακολουθείτε, μήπως ενώ εσείς προσπαθήσετε να τον αδυνατίσετε, τρώει από τους γείτονες, η κάποιο μέλος της οικογένειας που του έχει αδυναμία.
7) Μόλις χάσει τα περιττά κιλά, φροντίστε να μην τα ξαναπάρει. Μπορείτε να αυξήσετε ελαφρά τη μερίδα του, ώστε να είναι πλέον στο 80% της ποσότητας που έτρωγε παλιά.
8) Ελέγξτε μήπως κάποιο ορμονικό πρόβλημα, κάνει το σκύλο σας να παχαίνει παρά τις προσπάθειες σας για να αδυνατίσει. Βέβαια είναι σπάνιοι οι λόγοι και ο εντοπισμός τους είναι θέμα καθαρά του κτηνιάτρου.

Μπορώ να ταΐζω το σκύλο μου με τα δικά μας αποφάγια;

αποφάγια σκύλοςΦυσικά και μπορείτε. Αυτό εξάλλου κάνουν οι άνθρωποι εδώ και αιώνες. Καλό είναι πάντως να γίνεται με μέτρο.
Ένα ζήτημα που πρέπει να προσέξετε είναι να αποφεύγετε να δίνετε τα αποφάγια στο σκυλί σας, ενώ βρίσκεστε στο τραπέζι. Ίσως τα παιδιά σας δυσκολευτούν να ακολουθήσουν αυτή την τακτική, όμως πρέπει να προσπαθήστε.
Αν δεν ενδίδετε στο ζητιανιά του σκύλου σας, θα αποφύγετε και την παχυσαρκία του γιατί τρώει και τα δικά του γεύματα και λίγο από το δικό σας και επιπλέον κακομαθαίνει.

Οι σκύλοι μπορούν να φάνε διάφορα φαγητά του ανθρώπου. Ορισμένοι σκύλοι τρελαίνονται για φρούτα όπως μήλα κλπ.   

Μπορώ να δίνω κόκκαλα στο σκύλο μου;

κοκκαλα για σκύλους

Ο σκύλος λατρεύει να μασουλά κόκκαλα και αυτή η ενασχόληση του βοηθά να κρατά τα δόντια του καθαρά, ενώ συγχρόνως περνά την ώρα του ευχάριστα. Προσέξτε να είναι χοντρά, ή απομίμηση κόκκαλου, από πλαστικό ή δέρμα ζώου που δεν σπάνε και επομένως δεν είναι επικίνδυνα.
Αποφύγετε τα μικρά κόκκαλα από κότα ή κουνέλι γιατί είναι πιθανόν να προκαλέσουν διάτρηση στο στομάχι ή το έντερο του, αν όπως τα μασά καταπιεί κομμάτι.
Επίσης τα πολλά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα στο ζώο, που μερικές φορές μπορεί να φτάσει μέχρι εντερική απόφραξη και τη χειρουργική επέμβαση για να σωθεί η ζωή του.

Προσοχή! Μην προσπαθήσετε να πάρετε το κόκκαλο σκύλου ειδικά αν είναι άγνωστος σε σας. Το αίσθημα της κτητικότητας είναι ισχυρό και μπορεί να σας επιτεθεί.

Μπορεί το σκυλί μου να γίνει χορτοφάγο;

χορτοφάγος σκύλοςΑν εσείς στο είστε χορτοφάγοι, δεν είναι απαραίτητο να γίνει για χάρη σας και το σκυλί του σπιτιού. Πάντως, αν και φαίνεται λίγο παράξενο, είναι κάτι που σε γενικές γραμμές μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη προσπάθεια και γνώση. Οι προσπάθειες σας μάλλον δε θα αποδώσουν, αν το σκύλο σας έχει συνηθίζει να τρώει τροφές με βάση το κρέας.

Είναι πιο εύκολο για ένα κουτάβι που δεν έχει γνωρίσει ακόμα γευστικά τις τροφές;

Πιο εύκολο είναι να συνηθίσει ένα κουτάβι που περνάει από το γάλα της μητέρας του σε πιο στερεή τροφή. Οι φυσικές τροφές δεν είναι τόσο ισορροπημένες σε διάφορα αμινοξέα πρωτεϊνών, απαραίτητα για μια σωστή διατροφή. Εξαίρεση αποτελεί η πρωτεΐνη της σόγιας. Δυστυχώς η πολύ σόγια προκαλεί διάρροια στο σκύλο. Μια διατροφή που στηρίζεται στα χορταρικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά δεν παρέχει αρκετά λιπαρά. Θα χρειαστεί, λοιπόν, να δοθούν αυγά και τυρί για καλυφθεί το έλλειμμα. Επίσης θα πρέπει να μπαίνει στη μερίδα του φαγητού και καλαμποκέλαιο, από το οποίο ο σκύλος θα προσλαμβάνει το απαραίτητο για τον οργανισμό του λινολεϊκό οξύ.
Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά μπορούν να δοθούν με μορφή σκόνης ή χαπιών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και αρκετά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, που είναι αρκετά  πλούσια δε βιταμίνες. Τα καρότα, είναι γνωστά ότι έχουν υψηλή ποιότητα βιταμίνης Α.
Γενικά η προσπάθεια σας να στρέψετε το σκύλο σας προς τη χορτοφαγία φαίνεται αρκετά ακριβή και απαιτεί να έχετε αρκετές γνώσεις επ’ αυτού για να προσφέρετε ισορροπημένη διατροφή στο σκύλο.

Επιτρέπεται να δίνω στο σκύλο σοκολάτα;

σοκολάτα για σκύλουςΤα σκυλιά λατρεύουν όπως και οι άνθρωποι τη σοκολάτα.
Μην υπερβάλετε όμως.
Η πολύ σοκολάτα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία , σακχαρώδη διαβήτη, διάρροια και βαθμιαία καταστροφή των δοντιών.
Η λύση είναι να κρατάτε το μέτρο.
Σε καταστήματα με προϊόντα ζώων μπορεί να βρείτε ειδικά παρασκευασμένη σοκολάτα για σκύλους.

Αυτά μπορείτε να τα δίνετε και σαν επιβράβευση όταν ακολουθεί τις εντολές που του δίνετε όταν τον εκπαιδεύετε.

Είναι βαρετό για το σκύλο να τρώει συνέχεια την ίδια τροφή;

ΣκυλοτροφήΒασικά η διατροφή του σκύλου πρέπει να είναι ισορροπημένη, δηλαδή οι διάφορες ουσίες να βρίσκονται στις κατάλληλες αναλογίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του ζώου.
Αν τηρείται αυτό, τότε δεν πειράζει να τρώει ο σκύλος το ίδιο φαγητό για όλη του τη ζωή. Στην πράξη μια απόλυτα ισορροπημένη τροφή μπορεί να είναι μια βιομηχανοποιημένη σκυλοτροφή καλής ποιότητας. Για να αυξήσετε την ποικιλία των τροφών που δίνετε στο σκύλο σας, μπορείτε πότε-πότε να αλλάζετε μάρκα σκυλοτροφής και από ξηρή κροκέτα να τον ταΐζετε κονσέρβα ή κάποια τροφή του σπιτιού.
Αυτή η αλλαγή φαίνεται να αρέσει σε κάποια σκυλιά ενώ σε άλλα προκαλεί διάρροια. Μερικοί απλά δίνουν στο σκύλο το φαγητό που του αρέσει και συμπληρώνουν τις πιθανές διατροφικές ελλείψεις προσθέτοντας μερικά χάπια βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μέσα στο φαγητό. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε σκυλιά που τους αρέσει μόνο ένα είδος τροφής π. χ. μόνο μπιφτέκια. Μια τέτοια διατροφή μπορεί να δημιουργήσει με τον καιρό προβλήματα υγείας. Τα κανίς είναι σκυλιά γνωστά για την φανατική τους προσκόλληση σε ένα είδος τροφής.

Είναι απαραίτητο να δίνω στο σκυλί μου βιταμίνες και μεταλλικά άλατα σε χαπάκια;

Βιταμίνες σκύλουΟι βιταμίνες στους σκύλους είναι απαραίτητες όταν πρόκειται για κουτάβια που βρίσκονται στην ανάπτυξη τους, για έγκυες σκύλες και για όσες θηλάζουν τα κουτάβια τους. Επίσης, χρειάζεται να χορηγούνται βιταμίνες σε σκύλους που βρίσκονται σε ανάρρωση από κάποια σοβαρή ασθένεια, καθώς και σε ηλικιωμένα σκυλιά που δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα στοιχεία στον οργανισμό τους με την ίδια ικανότητα που είχαν σε πιο νεαρή ηλικία.

Καλό είναι να πέρνουν βιταμίνες οι σκύλοι που διατρέφονται με κάποια φθηνή σε ποιοτικά χαρακτηριστικά τροφή. 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΕΔΩ

Διατροφή σκύλου

Η διατροφή του σκύλου σας, εξαρτάται από τις επιλογές τις δικές σας. Αν προσφέρετε στο σκύλο σας μια ισορροπημένη διατροφή

1) θα αποφύγετε την παχυσαρκία
2) Τα ούλα και τα δόντια θα διατηρηθούν υγιή
3) Το προσδόκιμο όριο ζωής επεκτείνετε κατά μέσο όρο 18 μήνες.

 

Δόντια, ούλα και μολύνσεις

Ενημερωθείτε από κτηνίατρο για τη διατροφή, για σκληρά μπισκότα, αντικείμενα για μάσηση και βούρτσισμα των δοντιών, για να κρατάτε τα δόντια και τα ούλα σε καλή κατάσταση.

 

Οδοντιατρικά αντικείμενα μάσησης βοηθούν:

1) στο καθάρισμα δοντιών
2) σχηματισμό πέτρας
3) μειώνουν τη στοματική δυσοσμία. 

 

Διατροφή σκύλοςΕιδική διατροφή

Προσοχή μην παρασυρθείτε από φήμες για πρωτοποριακές δίαιτες ή ειδικές διατροφές. Κόκκαλα και ωμό φαγητό, ονομάζεται μια δημοφιλής διατροφή. Αποτελείται από κόκκαλα, κρέας μυϊκών ιστών και οργάνων, ωμά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Είναι αμφισβητούμενο αν είναι κατάλληλη. Το ωμό κρέας και τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα από σαλμονέλα ή E.coli - βακτήρια που είναι επικίνδυνα για τους σκύλους και μπορεί να μεταβιβαστούν στον άνθρωπο.

 

Τι είναι τυμπανισμός;

Το φούσκωμα είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία μερική ή ολική συστροφή του στομάχου εμποδίζει την τροφή να εισέλθει ή να βγει .

Ποια είναι τα συμπτώματα;

1) ρέψιμο
2) περπατάει ανήσυχος
3) δείχνει σημάδια ατονίας
4) έχει πολλά σάλια
5) σύντομα αναπτύσσονται συμπτώματα σοκ

Ποιες  ράτσες προσβάλλονται ;

Συνήθως τις μεγαλόσωμες με βαθύ στήθος, όπως Ποιμενικοί, Γερμανικοί , Γερμανικοί Μολοσσοί, οι Βαϊμαράνερ, Ντόπερμαν.

 

  Πως προλαμβάνεται;

 1) Αποφεύγεται μετά το φαγητό να ασκείται ο σκύλος ή να κυλιέται κάτω
2) Περιορίστε την κατανάλωση νερού, για μια ώρα πριν ή μετά το γεύμα. Η ποσότητα νερού που πίνει, πρέπει  να είναι κανονικές, και όχι να αδειάζει το μπολ σε μια φορά.

 

Καθημερινή ανάγκη σε kcal.

Η μέση καθημερινή ανάγκη σε kcal εξαρτάται από την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το βάρος του σώματος του σκύλου. Αν ζουν σε ψυχρά μέρη χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, αν είναι έξω από το σπίτι. Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, διαφοροποιούνται οι ενεργειακές τους ανάγκες.

 

   Διαφορές στις ενεργειακές ανάγκες  

Καθημερινές ανάγκες σε ενέργεια

Βάρος σκύλου ( χγρ)      

Δραστήριος

Εργασίας

Μη δραστήριος

Ηλικιωμένος

2-5

210-420

295-590

185-370

150-300

6-10

480-705

675-990

420-620

375-505

11-20

775-1180

1.065-1665

665-1.040

545-850

21-30

1.225-1600

1.725-2.255

1.080-1410

885-1.155

31-40

1.640-1990

2.310-2.800

1.445-1750

1180-1430

41-50

2.025-2350

2850-3.310

1780-2.070

1.460-1690

 

Υγιεινή διατροφή

Τα βασικά συστατικά μιας υγιεινής δίαιτας για το σκύλο σας είναι οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

 

Τι είναι πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες είναι σύνθετα μόρια που αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά συστατικά όλων των σωματικών ιστών και όλων των ενζύμων που στηρίζουν τις χημικές αντιδράσεις του σώματος. Πρωτεΐνες παίρνουν άνθρωποι, και σκύλοι από το κρέας. Τα βασικά αμινοξέα που μας κάνουν υγιείς καθώς και τους σκύλους τα παίρνουμε από φυτική πρωτεΐνη.

 

σωστή διατροφή σκύλουΛίπη

Τα λίπη προσφέρουν υψηλή ενέργεια, με περίπου διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο  από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες. Είναι όμως απαραίτητα γιατί μεταφέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ. Το φυτικό λίπος είναι εξίσου θρεπτικό. Το λάδι από λιναρόσπορο έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το ιχθυέλαιο.

 

Ίνες

Είναι απαραίτητες για τη χώνεψη και τις στερεές κενώσεις. Κατατάσσονται σε 2 βασικές κατηγορίες:

Τις υδροδιαλυτές και τις αδιάλυτες.

Οι υδροδιαλυτές ίνες κάνουν την τροφή κολλώδη, και επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.
Οι αδιάλυτες ίνες συγκρατούν το νερό και κάνουν τα περιττώματα πιο ογκώδη και τα επιτρέπουν να περάσουν στο παχύ έντερο.
Η ποσότητα των ινών που χρειάζεται ο σκύλος σας εξαρτάται από την ηλικία και τον τρόπο ζωής του. Οι πιο ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ινών για καλή λειτουργία εντέρων.

 

Βασικά λιπαρά οξέα

Διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά δεν προσφέρουν απλώς ενέργεια. Τα EFA σχετίζονται με τον έλεγχο αρκετών προβλημάτων, όπως αλλεργίες καρδιοπάθειες αρθρίτιδα, καρκίνος. Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: EFA ωμέγα 3 και τα EFA Ωμέγα 6. Η καλή ισορροπία των 2 κατηγοριών είναι απαραίτητη για δυνατό εύρωστο, υγιές δέρμα, αποτελεσματικά αναπαραγωγικά όργανα και ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Νερό

Σε καθημερινή βάση ο σκύλος σας έχει ανάγκη από νερό. Αν το στερηθεί περισσότερο από 48 ώρες μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτες βλάβες από αφυδάτωση. Μάθετε να παρατηρείτε πόσο νερό πίνει ο σκύλος σας. Αν διψάει υπερβολικά ίσως έχει νεφρική ανεπάρκεια.

 

Τροφικές αλλεργίες. Πως προκαλούνται;

Όταν υπάρχει ευαισθησία στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σε ένα συγκεκριμένο συστατικό της τροφής εμφανίζεται τροφική αλλεργία.

Συμπτώματα

Προκαλεί συνήθως δερματική αντίδραση, φαγούρα, ή εμετούς ή διάρροια.

Ποιες τροφές προκαλούν συνήθως αλλεργία;

Μπορεί το συστατικό αυτό να είναι χρωστικές ή αρωματικές ουσίες, ή διατροφικά στοιχεία, όπως γάλα βοδινό κρέας ή άλλη τροφή.

Είναι εύκολος ο εντοπισμός της τροφής που την προκάλεσε ;

Συνήθως είναι χρονοβόρος. Με ειδικές εξετάσεις που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος θα βρεθεί. Όταν εντοπιστεί όμως το αλλεργιογόνο συστατικό τα προβλήματα λύνονται μόνα τους.

διατροφη του σκύλουΜπορώ εγώ να κάνω κάτι, αν αλλάξω διατροφή;

Μπορείτε αν κάνετε αλλαγή διατροφής για λόγους υγείας ή ηλικίας, να γίνει αυτό σταδιακά σε μια περίοδο 5- 10 ημερών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στα πεπτικά ένζυμα να προσαρμοστούν στα νέα συστατικά και να εντοπιστεί ευκολότερα κάποια αρνητική αντίδραση.

Έχουν όλοι οι σκύλοι ίδιες διατροφικές ανάγκες;

Ναι όλοι και χωνεύουν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που διαφοροποιεί τη μια φυλή από την άλλη είναι οι γενετικοί παράγοντες που δημιουργούν στη φυλή προδιάθεση για ιατρικά ή σωματικά προβλήματα. Επίσης κάθε σκύλος διαφέρει με το μεταβολισμό του.

Τι πρέπει να προσφέρει η τροφή;

Πρέπει να προσφέρει τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών, ώστε να έχουν υγιή δέρμα, εντερικό σύστημα, ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πως θα διαλέξω τη σωστή τροφή; Φρέσκια ή έτοιμη;

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Φρέσκες τροφές

Θρεπτικά συστατικά

πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα



Κρέας

Το κρέας αποτελείται από αμινοξέα σε μορφή πρωτεΐνης και από λιπαρά οξέα σε μορφή λίπους. Και τα δύο είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Το κρέας, ιδίως το λιπαρό κρέας, είναι  πολύ γευστικό.

Το κρέας είναι ιδιαίτερα φτωχό σε ασβέστιο. Αν τρέφεται ο σκύλος αποκλειστικά με κρέας κάποια στιγμή θα πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Κρέας και λαχανικά

Πρωτεΐνες λίπη και κάποιες βιταμίνες και μέταλλα από αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά.

Τα λαχανικά εξισορροπούν τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης είναι μια διατροφή πιο κοντά στη φυσική διατροφή του σκύλου.

Προσέξτε μην τυχόν ο σκύλος σας τρώει το κρέας και αφήνει τα λαχανικά.



Χορτοφαγία

Οι σκύλοι μπορούν να μετατρέψουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά των λαχανικών σε βασικά αμινοξέα και λιπαρά οξέα.

Αν είστε χορτοφάγοι δεν χρειάζεται να βάλετε στο σπίτι σας πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες που προέρχονται από ζώα.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες πρέπει να είναι προσεκτικά ισορροπημένες για να προσφέρουν στον σκύλο ιχνοστοιχεία.

 

Ρύζ

Το λευκό ρύζι παρέχει άμυλο. Το ρύζι που δεν έχει υποβληθεί σε επεξεργασία παρέχει ίνες και θρεπτικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, φολικές ενώσεις και σίδηρο.

 

Το ρύζι είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Είναι πηγή θερμίδων με τη μορφή αμύλου, αλλά περιέχει λίγες βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Έτοιμες τροφές

Θρεπτικά συστατικά

πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

 


 

Ένυδρη έτοιμη τροφή

Η ένυδρη τροφή περιέχει συνήθως νερό σε ποσοστό 75%.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις έτοιμες τροφές βρίσκονται πολύ ψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα.


Είναι πιο εύπεπτη από άλλους τύπους τροφής.


Οι ένυδρες τροφές είναι πιο ακριβές. Κολλάνε στα δόντια και τα ούλα, προκαλώντας προβλήματα στοματικής υγιεινής.

 


Ημίξηρη τροφή

Οι παρασκευαστές φροντίζουν να υπάρχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του σκύλου. Περιέχουν 40% νερό.

Μοιάζει περισσότερο με κανονικό φαί .

Αυτή η τροφή παίρνει την ελαστική της υφή από τη ζάχαρη. Αποτελεί κίνδυνο για τους διαβητικούς και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια.

 

 

Ξηρή τροφή

Οι καλής ποιότητας αποξηραμένες τροφές ελέγχονται συστηματικά από τους παρασκευαστές και παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά  που χρειάζεται ο σκύλος.

Είναι βολική τροφή, φυλάσσεται εύκολα και υπάρχει σε μεγάλες συσκευασίες.

Ο σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει την ξηρή τροφή από ότι την ένυδρη. Στην ξηρή τροφή είναι προστιθέμενα αντιοξειδωτικά για να μην ταγγίζουν τα λίπη.

 

 

Πως «διαβάζω» μια κονσέρβα;

Μια συνηθισμένη κονσέρβα μπορεί να γράφει:

Υγρασία 80%
Πρωτεΐνη 8%
Ίνες %
Έλαια 6%

Άρα περιέχει 80% υγρασία και 20% ολικά στερεά.
Ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα ολκών στερεών πρωτεΐνης , λιπαρών και ινών ;

Υπολογίστε χρησιμοποιώντας τον τύπο:

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά ολικά στερεά = το ποσοστό θρεπτικής ουσίας της μάρκας  Χ 100 ÷ ποσοστού σε περιεκτικότητα στεγνής ύλης. Επομένως:

Πρωτεΐνη = 8Χ100 ÷ 20 =40
Έλαια ( λίπη) = 6Χ100÷ 20=30
Ινες =1Χ 10÷ 20=5

Πως διαβάζω τι περιέχει μια κονσέρβα σκύλου;

Κονσέρβα για σκύλους

Πως «διαβάζω» μια κονσέρβα;

Μια συνηθισμένη κονσέρβα μπορεί να γράφει:

  • Υγρασία 80%
  • Πρωτεΐνη 8%
  • Ίνες %
  • Έλαια 6%

Άρα περιέχει 80% υγρασία και 20% ολικά στερεά.

Ποια είναι τα πραγματικά επίπεδα ολκών στερεών πρωτεΐνης, λιπαρών και ινών ;
Υπολογίστε χρησιμοποιώντας τον τύπο:
Περιεκτικότητα σε θρεπτικά ολικά στερεά = το ποσοστό θρεπτικής ουσίας της μάρκας  Χ 100 ÷ ποσοστού σε περιεκτικότητα  στεγνής ύλης.
Επομένως: Πρωτεΐνη = 8Χ100 ÷ 20 =40
Έλαια ( λίπη) = 6Χ100÷ 20=30
Ίνες =1Χ 10÷ 20=5

Να διαλέξω έτοιμη η φρέσκια τροφή για το σκύλο μου;

Πως θα διαλέξω τη σωστή τροφή; Φρέσκια ή έτοιμη;
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Φρέσκες τροφές

Θρεπτικά συστατικά

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

 

Κρέας

 

 

Το κρέας αποτελείται από αμινοξέα σε μορφή πρωτεΐνης και από λιπαρά οξέα σε μορφή λίπους. Και  τα δύο είναι απαραίτητα για τη ζωή. 

Το κρέας, ιδίως το λιπαρό κρέας, είναι  πολύ γευστικό.

Το κρέας είναι ιδιαίτερα φτωχό σε ασβέστιο. Αν  τρέφεται ο σκύλος αποκλειστικά με κρέας κάποια στιγμή θα πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Κρέας και λαχανικά

 

Πρωτεΐνες λίπη και κάποιες βιταμίνες και μέταλλα από αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά.

Τα λαχανικά εξισορροπούν τα θρεπτικά συστατικά. Επίσης είναι μια διατροφή πιο κοντά στη φυσική διατροφή του σκύλου. 

Προσέξτε μην τυχόν ο σκύλος σας τρώει το κρέας και αφήνει τα λαχανικά.

 

 

Χορτοφαγία

 

Οι σκύλοι μπορούν να μετατρέψουν τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά των λαχανικών σε βασικά αμινοξέα και λιπαρά οξέα.

Αν είστε χορτοφάγοι δεν χρειάζεται να βάλετε στο σπίτι σας πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες που προέρχονται από ζώα.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες πρέπει να είναι προσεκτικά ισορροπημένες για να προσφέρουν στον σκύλο ιχνοστοιχεία.

 

 

ρύζι

 

 

Το λευκό ρύζι παρέχει άμυλο. Το ρύζι που δεν έχει υποβληθεί σε επεξεργασία παρέχει ίνες και θρεπτικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο, φολικές ενώσεις και σίδηρο.

Το ρύζι είναι εύπεπτο και δεν προκαλεί αλλεργίες.

Είναι πηγή θερμίδων με τη μορφή αμύλου, αλλά περιέχει λίγες βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή.

Έτοιμες τροφές

Θρεπτικά συστατικά

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

 

 

Ένυδρη έτοιμη τροφή

 

 

Η ένυδρη τροφή περιέχει συνήθως νερό σε ποσοστό 75%.

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις έτοιμες τροφές βρίσκονται πολύ ψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα.

Είναι πιο εύπεπτη από άλλους τύπους τροφής.

Οι ένυδρες τροφές είναι πιο ακριβές. Κολλάνε στα δόντια και τα ούλα, προκαλώντας προβλήματα στοματικής υγιεινής.

 

 

Ημίξηρη τροφή

 

 

Οι παρασκευαστές φροντίζουν να υπάρχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του σκύλου. Περιέχουν 40% νερό.

Μοιάζει περισσότερο με κανονικό φαί .

Αυτή η τροφή παίρνει την ελαστική της υφή από τη ζάχαρη. Αποτελεί κίνδυνο για τους διαβητικούς και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια.

 

 

Ξηρή τροφή

Οι καλής ποιότητας αποξηραμένες τροφές ελέγχονται συστηματικά από τους παρασκευαστές και παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά  που χρειάζεται ο σκύλος.

Είναι βολική τροφή, φυλάσσεται εύκολα και υπάρχει σε μεγάλες συσκευασίες.

Ο σκύλος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει την ξηρή τροφή από ότι την ένυδρη. Στην  ξηρή τροφή είναι προστιθέμενα αντιοξειδωτικά για να μην ταγγίζουν τα λίπη.

 

Ποια είναι η καθημερινή θερμιδική ανάγκη του σκύλου μου;

Καθημερινή ανάγκη σε kcal.

Η μέση καθημερινή ανάγκη σε kcal εξαρτάται από την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το βάρος του σώματος του σκύλου. Αν ζουν σε ψυχρά μέρη χρειάζονται περισσότερη ενέργεια. Κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, διαφοροποιούνται οι ενεργειακές τους ανάγκες.

 

Διαφορές στις ενεργειακές ανάγκες   

Καθημερινές ανάγκες σε ενέργεια

Βάρος σκύλου (χγρ)       

Δραστήριος

Εργασίας

Όχι δραστήριος

Ηλικιωμένος

2-5

210-420

295-590

185-370

150-300

6-10

480-705

675-990

420-620

375-505

11-20

775-1180

1.065-1665

665-1.040

545-850

21-30

1.225-1600

1.725-2.255

1.080-1410

885-1.155

31-40

1.640-1990

2.310-2.800

1.445-1750

1180-1430

41-50

2.025-2350

2850-3.310

1780-2.070

1.460-1690

 

Ποιά είναι τα βασικά συστατικά μιας υγιεινής δίαιτας για το σκύλο μου;

Υγιεινή διατροφή σκύλου

Υγιεινή διατροφή του σκύλου μου

Τα βασικά συστατικά μιας υγιεινής δίαιτας για το σκύλο σας είναι οι πρωτεΐνες και τα λίπη.

Τι είναι πρωτεΐνες;

Οι πρωτεΐνες είναι σύνθετα μόρια που αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά συστατικά όλων των σωματικών ιστών και όλων των ενζύμων που στηρίζουν τις χημικές αντιδράσεις του σώματος.
Πρωτεΐνες παίρνουν άνθρωποι, και σκύλοι από το κρέας. Τα βασικά αμινοξέα που μας κάνουν υγιείς καθώς και τους σκύλους τα παίρνουμε από φυτική πρωτεΐνη.

Λίπη

Τα λίπη προσφέρουν υψηλή ενέργεια, με περίπου διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες. Είναι όμως απαραίτητα γιατί μεταφέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E και Κ. Το φυτικό λίπος είναι εξίσου θρεπτικό. Το λάδι από λιναρόσπορο έχει παρόμοια θρεπτική αξία με το ιχθυέλαιο.

Ίνες

Είναι απαραίτητες για τη χώνεψη και τις στερεές κενώσεις. Κατατάσσονται σε 2 βασικές κατηγορίες:
Τις υδροδιαλυτές και τις αδιάλυτες.

Οι υδροδιαλυτές ίνες κάνουν την τροφή κολλώδη και επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.
Οι αδιάλυτες ίνες συγκρατούν το νερό και κάνουν τα περιττώματα πιο ογκώδη και τα επιτρέπουν να περάσουν στο παχύ έντερο.
Η ποσότητα των ινών που χρειάζεται ο σκύλος σας εξαρτάται από την ηλικία και τον τρόπο ζωής του. Οι  πιο ηλικιωμένοι σκύλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ινών για καλή λειτουργία εντέρων.

Βιταμίνες σκύλουΒασικά λιπαρά οξέα

Διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά δεν προσφέρουν απλώς ενέργεια. Τα EFA σχετίζονται με τον έλεγχο αρκετών προβλημάτων, όπως αλλεργίες καρδιοπάθειες αρθρίτιδα, καρκίνος.
Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: EFA Ωμέγα 3 και τα EFA Ωμέγα 6. Η καλή ισορροπία των 2 κατηγοριών είναι απαραίτητη για δυνατό εύρωστο, υγιές δέρμα, αποτελεσματικά αναπαραγωγικά όργανα και ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Νερό

Σε καθημερινή βάση ο σκύλος σας έχει ανάγκη από νερό. Αν το στερηθεί περισσότερο από 48 ώρες μπορεί να πάθει ανεπανόρθωτες βλάβες από αφυδάτωση. Μάθετε να παρατηρείτε πόσο νερό πίνει ο σκύλος σας. Αν διψάει υπερβολικά ίσως έχει νεφρική ανεπάρκεια.

πηγή : www.petzoo.gr

 

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode