Μπορούμε να βελτιώσουμε την Ελληνική νομοθεσία περί ζώων συντροφιάς...

2014-09-22 00:48

Ο ισχύων ελληνικός νόμος περί ζώων συντροφιάς (ν.4039/2012και η τροποποίησή του στο ν.4235/2014), δεν έχει φιλοζωικό χαρακτήρα. Αυτόισχύει διότι ο νομοθέτης ως συνήθως εστιάζει στην εξασφάλιση όλο καιπερισσότερων κρατικών εσόδων και ψήφων.
Με σκοπό την εξασφάλιση εσόδων, η ελληνικήκυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών από τους οποίους λαμβάνει τιςμεγαλύτερες εισροές (διάθεση των μη πιστοποιημένης καταγωγής σκύλων σεκαταστήματα – μαζική εισαγωγή τους – (ανεπίσημη) αισχροκερδής εμπορία - «εκτροφή»τους, χωρίς προϋπόθεση πιστοποιημένης καταγωγής - υγείας – ευζωίας τους).

Δρώντας επιπλέον ψηφοθηρικά, πολύ μεγάληεπιρροή στο σχετικό νομοθετικό έργο έχουν τα φιλοζωικά κινήματα της χώρας.Εξ’αιτίας της νομικής προστασίας της διάθεσης μη πιστοποιημένης καταγωγής σκύλωνσε καταστήματα – της νομικής προστασίας των εισαγωγών τους – της (ανεπίσημης)αισχροκερδούς εμπορίας - «εκτροφής» τους, χωρίς προϋπόθεση πιστοποιημένηςκαταγωγής - υγείας – ευζωίας τους, αφ’ενός πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς και οιαδέσποτοι σκύλοι εφ’όσον δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος του μελλοντικούιδιοκτήτη από την πηγή απόκτησης του ζώου κι αφ’ετέρου εξαπλώνονται ταχύτατακαταστροφικές προκαταλήψεις σε βάρος των σκύλων, για τις οποίες είναι ευνόητοότι μόνο η επιλεκτική εκτροφή και ιδιοκτησία καθαρόαιμων σκύλων δεν είναιυπεύθυνες. Ως επίπτωση, η παραμονή του μέσου φιλόζωου στην αμάθεια. Πολλέςφορές, αυτή οδηγεί σε φανατισμό του με φασιστικές αντιλήψεις σχετικά με τηνκυνοφιλία.

Είναι λοιπόν απαραίτητη η τροποποίηση τουισχύοντος νόμου περί ζώων συντροφιάς, ώστε ο χαρακτήρας του να γίνει πραγματικάκυνοφιλικός αντί καταστροφικός για την κυνολογία και κυνοφιλία.

Παρατίθεται η παράγραφος 2 του Άρθρου6 του ν.4039/2012:

«Δενεπιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ζώα συντροφιάς που τα ανατοµικά καιφυσιολογικά χαρακτηριστικά, ή τα χαρακτηριστικά της συµπεριφοράς τους µπορεί,ανάλογα µε το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία καιευζωία του θηλυκού αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς και των απογόνων του.»

Είναι βεβαίως αδιανόητο να μιλά ο νόμος γιακληρονομικές παθήσεις και να μη γίνεται λόγος για τις γραμμές των σκύλων πουαναπαράγονται. Ο μόνος τρόπος πιστοποίησης της καταγωγής του σκύλου είναι ηυποχρεωτική κατοχή πιστοποιητικού καθαρόαιμης καταγωγής. Δηλαδή, οισκύλοι που αναπαράγονται, ανεξαρτήτως φύλου, να είναι καταγεγραμμένοι σε μητρώο σωματείου – παραρτήματος της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας (Δ.Κ.Ο.) (Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.)), ή του Αμερικανικού ΚυνολογικούΟμίλου (AmericanKennel Club (A.K.C.)), ή του Ηνωμένου Κυνολογικού Ομίλου (United Kennel Club (U.K.C.)).

Στη χώρα μας, το μοναδικό βεβαίως σωματείο τοοποίο αποτελεί παράρτημα της F.C.I.είναι ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.)(μη κερδοσκοπικό σωματείο - μοναδικός οργανισμός καταγραφής των καθαρόαιμωνσκύλων στην Ελλάδα). Είναι αναγνωρισμένος από την Δ.Κ.Ο.και εξουσιοδοτημένος νατηρεί έγκυρα μητρώα εγγραφής σκύλων ελληνικών και ξένων φυλών. Τα μητρώα αυτάαποτελούν τμήμα του διεθνούς συστήματος κατοχύρωσης της γενεαλογίας όλων τωνφυλών των σκύλων και παρέχουν την δυνατότητα να ελεγχθεί αυτομάτως,ηλεκτρονικά, η εγκυρότητα των πιστοποιητικών καταγωγής τους σε τουλάχιστον 80χώρες του κόσμου.

Συνεπώς, έχουμε να προτείνουμε τις εξής τροποποιήσεις του 6ου Άρθρου του ν.4039/2012, όπως αυτό τροποποιήθηκε στο ν.4235/2014:

Το 5ο εδάφιο της παραγράφου 1 του Άρθρου6, αντικαθίσταται και μετά από αυτό προστίθεται εδάφιο ως εξής (οι προτάσειςφαίνονται με έντονη πλάγια γραμματοσειρά):

«Όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλοςαναπαραγωγής απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής καιεμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώωνσυντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών ότανσυντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Για τη χορήγηση τηςάδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται οι εκτροφείςσκύλων να εγγράφουν τους σκύλους ανεξαρτήτως φύλου και τις γέννες των σκύλωντους σε αναγνωρισμένο σωματείο από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (Δ.Κ.Ο./F.C.I.), ενώ όλοι οι σκύλοι πουαναπαράγονται, ανεξαρτήτως φύλου θα πρέπει να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικόκαθαρόαιμης καταγωγής (pedigree) ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές της παραγράφου 2του Άρθρου 6. Εξαιρούνται αυτόχθονες και γηγενείς ελληνικέςφυλές σε στάδιο ανασυγκρότησης*, καθώς και άλλεςδιεθνώς αναγνωρισμένες από αυτοκέφαλους εθνικούς οργανισμούς καθαρόαιμες φυλές.»

*(π.χ.ΡοδίτικοΚυνηγόσκυλο, Σκύλος Του Σουλίου, Αλωπεκίδα κ.α.)

Παράγραφος 2 του Άρθρου 6:

«2.Δεν επιτρέπεται να επιλέγονται για αναπαραγωγή ή εμπορία ζώα συντροφιάς,που τα ανατοµικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά ή τα χαρακτηριστικά τηςσυµπεριφοράς τους µπορεί, ανάλογα µε το είδος και τη φυλή, να αποδειχθούνβλαβερά για την υγεία και ευζωία του αναπαραγωγικού ζώου συντροφιάς καιτων απογόνων του. Ο προσδιορισµός των βλαβερών χαρακτηριστικών γίνεται µεαπόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, αλλά και βάσει των προτύπωνφυλών που είναι κατατεθειμένα στη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (Δ.Κ.Ο./F.C.I.) ή/και σε άλλους αυτοκέφαλους εθνικούς/διεθνείς οργανισμούς.»**

**(https://www.fci.be/, π.χ.https://www.koe.gr/, https://www.akc.org/καιhttps://www.ukcdogs.com/.)

Η παράγραφος 3 του Άρθρου 6 αντικαθίσταται ωςεξής:

«3.Απαγορεύεται:
α) η πώληση σκύλων και γατών σευπαίθριους δηµόσιους χώρους, συµπεριλαµβανόµενων των υπαίθριων αγορών,
β) η πώληση ζώων συντροφιάς µε ηλικίαµικρότερη των οκτώ (8) εβδοµάδων,
γ) η εισαγωγή και εµπορία σκύλων πουείναι ακρωτηριασµένοι,
δ) η αναπαραγωγή σκύλων που είναιακρωτηριασµένοι μετά την πάροδο 5ετίας απότην έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης,
ε) η πώληση σκύλων και γατών σεκαταστήματα,
στ) Η αναπαραγωγή, η εισαγωγή για εμπορικούς σκοπούς και η πώληση σκύλωνχωρίς έγκυρο πιστοποιητικό καθαρόαιμης καταγωγής (pedigree), ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές της παραγράφου 2του Άρθρου 6. Εξαιρούνται αυτόχθονες και γηγενείςελληνικές φυλές σε στάδιο ανασυγκρότησης, καθώς και άλλες διεθνώςαναγνωρισμένες από αυτοκέφαλους εθνικούς οργανισμούς καθαρόαιμες φυλές.»

Όπως παρατηρούμε στο «δ)» μέρος της 3ηςπαραγράφου του Άρθρου 6 η οποία τέθηκε σε ισχύ από το ν.4235/2014, ο ισχύωννόμος απαγορεύει την αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλωνχωρίς κανένα περιθώριο/καμία μεταβατική περίοδο/εξαίρεση/περίοδο ανοχής για τηναναπαραγωγή των σκύλων που έχουν γεννηθεί πριν την ψήφιση του ισχύοντος νόμου. Μετην κατ'αυτόν τον τρόπο (αναδρομική) ισχύ της εν λόγω απαγόρευσης,καταστρέφεται η διαθεσιμότητα γεννητόρων υψηλής γενεαλογικής ποιότητας που θασυνέβαλλαν στην ανάπτυξη και βελτίωση της εκτροφής στην Ελλάδα, αλλά και στηνανασυγκρότηση αυτοχθόνων και γηγενών ελληνικών φυλών. Ως επίπτωση λοιπόν,έχουμε τη συρρίκνωση των γενετικών δεξαμενών των φυλών και συνεπώς είναι απαραίτητηη μέριμνα για την έστω προσωρινή εξαίρεση των σκύλων που έχουν εκτετμημέναπτερύγια αυτιών ή/και εκτετμημένες ουρές (ακρωτηριασμένων) και είναι γεννημένοιπριν την έναρξη ισχύος του ν.4039/2012, από την εν λόγω απαγόρευση.

Επιζήμιος αποτελεί και ο τρόπος ισχύος της 4η παραγράφου του 7ου Άρθρου του ν.4039/2012, η οποία παρατίθεται παρακάτω:

«Απαγορεύεται η συμμετοχήακρωτηριασμένων ζώων σε κάθε είδους εκθέσεις.»

Είναι φανερό ότι η ισχύουσα αυτή διάταξη απαγορεύει τη συμμετοχήακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις, χωρίς τη χορήγηση κανενός περιθωρίου/καμίαςμεταβατικής περιόδου/εξαίρεσης/περιόδου ανοχής για τη συμμετοχή των σχετικώνσκύλων που έχουν γεννηθεί πριν την έναρξη ισχύος του νόμου, σε κυνολογικές- κυνοφιλικές διοργανώσεις. Επίπτωσητης εν λόγω απαγόρευσης αποτελεί το ότι οι συμμετοχές στις εκθέσεις έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά.

Οι εκθέσεις αποτελούν μεγίστης σημασίας διοργανώσεις για την υπεύθυνη εκτροφή και ιδιοκτησία καθαρόαιμων σκύλων, καθώςοι σκύλοι αξιολογούνται σε τομείς που καθορίζουν την ποιότητα των γεννητόρωνκαι συμβάλλουν επί πλέον στην υγειή συμβίωση των σκύλων με τον άνθρωπο.

Είναι άδικη λοιπόν η στέρηση αυτού του δικαιώματοςσε σκύλους των οποίων τα πτερύγια των αυτιών ή/και οι ουρές τους ήτανεκτετμημένα/-ες πριν την έναρξη ισχύος του ισχύοντος νόμου. Πέρα από τηναδικία, η παράγραφος 4 του 7ου Άρθρου του ν.4039/2012 αποτρέπει τηνχρήση αυτών των σκύλων στην αναπαραγωγή (η οποία όπως είδαμε επίσηςαπαγορεύτηκε), διότι δεν τους επιτρέπει να κατακτήσουν τα κριτήριακαταλληλότητας μέσω των μορφολογικών και εργασιακών αξιολογήσεων.

Οι εν λόγω απαγορεύσεις είναι λογικό στα μάτιατου αμαθούς φιλόζωου να φαίνονται φιλοζωικού χαρακτήρα, δίκαιες και κατά τηςκακοποίησης όπως θεωρούν την εκτομή των πτερυγίων των αυτιών ή/και των ουρώντων σκύλων. Η άποψη αυτή απέχει από την πραγματικότητα, καθ’ότι οι μεθοδικές(κτηνιατρικές) σχετικές επεμβάσεις είναι ανώδυνες. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότιοι απαγορεύσεις αυτές «ρίχνουν στάχτη στα μάτια» των φιλόζωων, από τη στιγμήπου νομικά προστατεύεται η ανεξέλεγκτη εμπορία, η μαζική εισαγωγή κι οεγκλεισμός των ζώων συντροφιάς σε βιτρίνες καταστημάτων, αποσκοπώντας στηνεξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κρατικών εσόδων... Με αυτές τιςαπαγορεύσεις πραγματοποιείται δηλαδή επίθεση από το νομοθέτη στην «εύκολη λεία»που αποτελούν οι ακρωτηριασμένοι όπως περιγράφονται, σκύλοι·οι σκύλοι δηλαδή με εκτετμημένα πτερύγια αυτιών ή/και εκτετμημένες ουρές.

Πιστεύεταιαπό πολλούς επίσης το ότι οι εν λόγω απαγορεύσεις ίσχυαν από τη στιγμή που κυρώθηκεη ευρωπαϊκή σύμβαση της 13ης Νοεμβρίου 1987 «Για Την Προστασία ΤωνΖώων Συντροφιάς». Η κυρώσή της, λοιπόν, στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου1992 όπου ξεκίνησε να είναι σε ισχύ ο ν.2017/1992.

Παρατίθεται το απόσπασμα του Άρθρου 10 («Χειρουργικέςεπεμβάσεις»), του ν.2017/1992:

«Οι χειρουργικές επεμβάσεις, που προορίζονταινα τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονταιγια άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς πρέπει να απαγορευτούν και κυρίως:
α) το κόψιμο της ουράς·
β)το κόψιμο των αυτιών·»...
«2.Δεν πρέπει να επιτραπούν εξαιρέσεις, ως προς αυτήν την απαγόρευση παρά μόνο:
α)αν ένας κτηνίατρος κρίνει αναγκαία μία μη θεραπευτική επέμβαση είτε για λόγουςκτηνιατρικούς, είτε προς όφελος ενός συγκεκριμένου ζώου·»

Κατά την άποψη κυνοφίλων, η παρούσα διάταξηεπρόκειτο για οδηγία και δεν υφίστατο τίποτε σχετικό με απαγόρευση εκτομής τωνπτερυγίων των αυτιών ή/και των ουρών των σκύλων, πόσο μάλλον με απαγόρευσηαναπαραγωγής και συμμετοχής σε εκθέσεις. Ο νομοθέτης στηρίζει ότι οι σχετικές του ν.2017/1992 διατάξεις αποτελούσαν απαγορεύσεις. Αυτή η διαφορά συνεπάγει την αδικία και τις γενετικές -κι όχι μόνο- επιπτώσεις των ισχυουσών διατάξεων. Πρέπει βέβαια να εναρμονιστούμε με το νόμο και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου και όχι να στρεφόμαστε εξ'ολοκλήρου εναντίον, προσπαθώντας μάταια να τα καταρρίψουμε κι αποδυναμώνοντας τις θέσεις μας· γι'αυτό το λόγο, κρίνουμε σωτήρια και απαραίτητη τη μέριμνα του νομοθέτη, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις οι εν ισχύ σχετικές απαγορεύσεις.

Απαραίτητη και σωτήρια για την κυνολογία και κυνοφιλία είναι λοιπόν η μέριμνα για την(έστω προσωρινή) εξαίρεση των σκύλων που έχουν εκτετμημένα πτερύγια αυτιώνή/και εκτετμημένες ουρές και είναι γεννημένοι πριν την ψήφιση του ν.4039/2012,από την απαγόρευση αναπαραγωγής τους και συμμετοχής τους σε εκθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η αφ’ενός η τροποποίησητης «δ)» πρότασης της 3ης παραγράφου του Άρθρου 6 όπως έχειπαρατεθεί παραπάνω κι αφ’ετέρου η τροποποίηση της 4ης παραγράφου τουΆρθρου 7, ως εξής:

«Απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώωνσε κάθε είδους εκθέσεις. Από την απαγόρευση*** εξαιρούνται οι σκύλοι(ανεξαρτήτως φύλου) που γεννήθηκαν πριν τις 02/02/2012 με την προϋπόθεση ότι δεσυμμετείχαν σε εκθέσεις μετά την έναρξη εφαρμογής του ν.4039/2012.»

***(έστω για μία 5ετία απότην έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης),

(Η μη συμμετοχή τους σεεκθέσεις μετά την ψήφιση του νόμου εξασφαλίζει ότι ήδη είχαν εκτετμημέναπτερύγια αυτιών ή/και εκτετμημένες ουρές και αποτρέπει ακρωτηριασμούς ενηλίκωνσκύλων που γεννήθηκαν νωρίτερα της ανωτέρω ημερομηνίας.)

Ο έλεγχος τήρησης αυτής της τροποποίησης είναιβεβαίως εφικτός και θα εφαρμόζεται από το διοργανωτή της έκθεσης.

Με αυτόν τον τρόπο, δε θα υπάρχει αναδρομικήισχύς. Θα διώκονται όσοι υποβάλλουν τα ζώα σε διαδικασίες αλόγιστουακρωτηριασμού χωρίς η απαγόρευση να στρέφεται σε εκείνα, ζώα που ήδη υπήρχαν,πριν την έναρξη ισχύος της. Είναι ευνόητο ότι η κατά το ν.4039/2012 και4235/2014 ισχύ των εν λόγω απαγορεύσεων δεν ωφελεί κανέναν· βλάπτει, αντιθέτωςτην κυνοφιλία, την κυνολογία, αλλά και ένα αξιόλογο μέρος του εισερχόμενου στηνΕλλάδα τουρισμού, εξ’αιτίας του περιορισμού των συμμετοχών σε εκθέσεις. Η χώραμας είναι η μόνη παγκοσμίως στην οποία τέτοιες απαγορεύσεις ισχύουν αναδρομικά,χωρίς καμία εξαίρεση.

Θα είναι σωτήριο για την κυνοφιλία και κυνολογίαστην Ελλάδα να ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους, οι παραπάνω προτάσεις.

Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσοχή καιτο χρόνο σας. Η συμβολή σας είναι πολύτιμη.

Με ελπίδα προς το καλύτερο γιατη χώρα μας.

 

Discussion

  • MARKOS ZACHARATOS Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ μήπως και ξυπνήσουν! Αυτή είναι η Ελλάδα του 2014... Φωνή βοώντος εν τη ερήμω έχει γίνει η κυνοφιλία!

  • olga I am against the law prohibiting permit for breeding dogs Cropped

  • Savvas Tzegas Πάρα πολύ σωστές οι τροποποιήσεις (πλάγια) που προτείνονται αν γίνουν θα οδήγήσουμε την κυνολογία και κυνοφιλία στη χώρα μας σε πολύ υψηλα επίπεδα. ΞΥΠΝΗΣΤΕ

  • πηγή : https://www.ipetitions.com/petition/Nomothesia_Yper_Twn_Zwwn_Syntrofias/

 

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode