Φυσική κατάσταση σκύλου...

2014-11-21 20:43

Αν θέλετε το σκύλο σας δυνατό και υγιή, μην του δίνετε μεγάλες ποσότητες τροφής: αυτό είναι ένας μύθος. Κάθε φυλή έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Αν δεν είστε σίγουροι πόση τροφή πρέπει να δώσετε στο σκύλο σας, συμβουλευτείτε τον εκτροφέα ή τον κτηνίατρό σας. Τα αποφάγια είναι ανθυγιεινά, και μπορεί να οδηγήσουν σε μη-ισορροπημένη διατροφή.

Αν πιστεύετε πως ο σκύλος σας πρέπει να χάσει κάποια κιλά, μειώστε σταδιακά την πρόσληψη θερμίδων. Οι δίαιτες "αστραπή" θα οδηγήσουν απλά σε διατροφική ανεπάρκεια και είναι πολύ ανθυγιεινές.
Αν θεωρείτε ότι ο σκύλος σας δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, σκεφτείτε να προσθέσετε κάποια βιταμίνη ή μεταλλικό στοιχείο ως συμπλήρωμα στη διατροφή του. Συμβουλευτείτε γι’αυτό τον κτηνίατρό σας.
Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, οι σκύλοι δεν χρειάζονται ποικιλία στη διατροφή τους. Χρησιμοποιείστε τον ίδιο τύπο φαγητού καθημερινά, και αν θέλετε να αλλάξετε την τροφή του σκύλου, κάντε το σταδιακά.

Η κακοσμία της αναπνοής είναι κοινό πρόβλημα στους σκύλους. Μπορεί να δημιουργηθεί από την τροφή, την απόθεση πλάκας στα δόντια, ή από πεπτικά προβλήματα.  Δώστε στο σκύλο ξηρά τροφή και λιχουδιές που καταπολεμούν την πλάκα, για να βοηθήσετε στην ελάττωσή της.
Βουρτσίστε τα δόντια του σκύλου σας μια ή δύο φορές την εβδομάδα με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ειδική για σκύλους. (Σημ: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ οδοντόκρεμα για ανθρώπους.) Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρεγμένη γάζα.

Γενικές Οδηγίες Διατροφής
Όπως και για τους ανθρώπους, είναι ανθυγιεινό για έναν σκύλο να είναι υπέρβαρος. Το υπερβολικό βάρος ενέχει κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τις αρθρώσεις, και κάνει τον σκύλο πιο επιρρεπή και σε άλλες παθήσεις.
Ένα ακανόνιστο διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας, και τελικώς να προκαλέσει χρόνιες πεπτικές διαταραχές. Τα πεπτικά προβλήματα μπορούν συνήθως να βελτιωθούν με αλλαγή στη δίαιτα.
Εάν το διατροφικό πρόγραμμα αλλάξει απότομα, μην σας κάνει εντύπωση αν ο σκύλος συνεχίσει να ζητά το γεύμα του την ώρα που το λάμβανε μέχρι τη στιγμή της αλλαγής. Ο σκύλος σας έχει την προδιάθεση να περιμένει το γεύμα του μια συγκεκριμένη ώρα, οπότε, βιολογικά, το εσωτερικό του ρολόι ακόμη αναπαράγει την αίσθηση της πείνας.
Οι σκύλοι δεν προσαρμόζονται εύκολα σε μια αλλαγή ζώνης ώρας, ή στη θερινή ώρα. Για να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για την αλλαγή ώρας, προσαρμόστε σταδιακά το πρόγραμμα διατροφής του τουλάχιστον δυο εβδομάδες πριν.
Είναι σημαντικό τα πιάτα νερού και φαγητού του σκύλου να βρίσκονται καθημερινά στο ίδιο μέρος. Εάν έχετε πάνω από έναν σκύλο, σιγουρευτείτε ότι κάθε σκύλος έχει το δικό του πιάτο φαγητού και νερού.
Μην σκέφτεστε πως ο σκύλος θα νιώθει πείνα ανάμεσα στα γεύματα.
Αν τρέφεται με συστηματικό πρόγραμμα και έχει ισορροπημένη διατροφή, χρειάζεται μονάχα δύο ή τρία γεύματα καθημερινά.
Μην αφήνετε κάτω το φαγητό του σκύλου πάνω από 30 λεπτά. Εάν φύγει μακριά απ’το πιάτο του, προφανώς έχει χορτάσει. Αν η τροφή καταναλωθεί μέσα στην ημέρα φυλάξτε την ή πετάξτε την, διότι φαγητό που μένει εκτεθειμένο για πολύ χρόνο είναι ανθυγιεινό.  

Έναρξη Προγράμματος Άσκησης
Η άσκηση  μπορεί να βελτιώσει την φυσική και πνευματική υγεία του σκύλου σας, αλλά είναι σημαντικό να διερευνήσετε ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για εσάς και τον σκύλο σας.
Συνυπολογίστε την ηλικία του σκύλου, την κατάσταση υγείας του και το επίπεδο δραστηριότητας που έχει. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε πολύ εντατικό.
Σιγουρευτείτε πως ο σκύλος φορά λουρί όταν ασκείται σε ανοιχτό χώρο. Δεν θέλετε να αποσπάται από αυτοκίνητα, ανθρώπους ή άλλους σκύλους.
Το να αφήνετε το σκύλο απλά έξω στην αυλή δεν νοείται ως άσκηση. Εντούτοις, ένα ενεργητικό παιχνίδι με πέταγμα μπάλας για παράδειγμα, μπορεί να είναι αρκετό.
Όταν ασκείτε τον σκύλο σας, προσπαθήστε να τον κρατήσετε σε επιφάνεια με χορτάρι ή χώμα. Ένα καυτό πεζοδρόμιο ή μια επιφάνεια με κοφτερά χαλίκια μπορεί να τραυματίσει τις πατούσες του.
Εάν ο σκύλος σας αρχίζει να λαχανιάζει έντονα, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ την άσκηση. Οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν για να σας πουν ότι δεν αντέχουν άλλο. Μπορεί να πάθουν θερμοπληξία, γι’αυτό το λόγο πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας δεν το παρακάνει.
Δώστε μεγάλη προσοχή στις πατούσες και τα νύχια του σκύλου. Εάν υπάρχουν εκδορές ή κοψίματα, σταματήστε την άσκηση έως ότου έχουν θεραπευτεί εντελώς.
 
Προγράμματα Δραστηριότητας
Το περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο στην παραλία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης. Παρ’όλα αυτά, σκεφτείτε ότι είναι πολύ επίπονο, και ότι ο σκύλος μπορεί να κουραστεί εύκολα. Ξεκινήστε με μικρούς περιπάτους κάθε μέρα, για να συνηθίσει ο σκύλος στην άμμο.
Όταν ξεκινάτε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης στο σκύλο σας, αρχίστε να χτίζετε το επίπεδο αντοχής του σταδιακά. Πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό.
Αν θέλετε να ξεκινήσετε χαλαρό τρέξιμο με το σκύλο σας, αρχίστε με μικρές αποστάσεις. Η άσκηση πίεσης προκειμένου να συμβαδίζει με το ρυθμό σας, μπορεί να τον κάνει να τρέχει με αφύσικο βηματισμό. Ένας βηματισμός πέρα από αυτόν που είναι φυσικός για τον σκύλο σας (βραδύτερος ή ταχύτερος) μπορεί να του προκαλέσει κράμπες ή μυϊκούς σπασμούς.
Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου η κακοκαιρία δεν επιτρέπει πάντοτε τις υπαίθριες δραστηριότητας. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία δυσκολεύει την άσκηση, δημιουργείστε διασκεδαστικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, κατάλληλες για το μέγεθος του σκύλου και ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο.
Το κολύμπι είναι ένας άλλος πολύ καλός τύπος άσκησης, αλλά μην αφήνετε το σκύλο σας να το παρακάνει. Θα χρησιμοποιήσει νέες ομάδες μυών και αυτό μπορεί να τον κουράσει γρήγορα. Υπενθύμιση: Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς εποπτεία, όταν είναι στο νερό. Θα πρέπει να είστε πάντοτε σε θέση να βοηθήσετε το σκύλο σας να βγει, διότι ακόμη και ένας δεινός κολυμβητής μπορεί να εξαντληθεί.

Σημείωση:
Όταν ετοιμάζετε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για το σκύλο σας, να θυμάστε τα τρία στάδια ανάπτυξης:
•    Τα κουτάβια τρώνε περισσότερο και είναι ιδιαίτερα ενεργητικά
•    Οι ενήλικοι σκύλοι χρειάζονται φυσιολογικό πρόγραμμα και πρόσληψη φαγητού.
•    Οι ηλικιωμένοι σκύλοι ενδέχεται να απαιτούν ειδικές δίαιτες και περιορισμένη άσκηση.
Επίσης, θυμηθείτε: πρέπει να συμβουλεύεστε ή να συζητάτε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με την κατάλληλη δίαιτα ή το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης για  τον σκύλο σας.

Πηγή: American Kennel Club publication "Keeping Your Dog Fit and Trim," https://www.akcchf.org/canine-health/your-dogs-health/healthy-weight-for-dogs.html

          danidogs.com/

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode