Τρεμούλιασμα και τίναγμα του κεφαλιού στα μπόξερ...

2014-11-20 18:01

Έχουμε συζητήσει πολλές συμπεριφορές των μπόξερ,μια από αυτές που βρίσκεται συνεχώς μπροστά μας ως πρόταση για να αναλύσουμε είναι το γιατί τα μπόξερ τινάζουν το κεφάλι τους.Μερικά φαίνεται πως το έχουν ως συνήθεια...κάποια άλλα,κάνουν τους ιδιοκτήτες τους να αναρωτιούνται γιατί ξαφνικά άρχισαν να το κάνουν.
Υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετοί διαφορετικοί λόγοι που ένας σκύλος-και ιδίως ένα κουτάβι ή ένα ενήλικο μπόξερ-το κάνει αυτό κι εμείς θα τους εξετάσουμε.
Ενώ ορισμένες εξηγήσεις είναι εντελώς ακίνδυνες,υπάρχουν και μερικοί ιατρικοί λόγοι που αυτό μπορεί να συμβεί-συμπεριλαμβανομένων και κάποιων σοβαρών-οπότε αν ο σκύλος σας εμφανίσει αυτή τη συμπεριφορά,συνεχίστε να διαβάζετε.
Σε αυτήν την ενότητα θα συζητήσουμε τα παρακάτω είδη συμπεριφορών και τι θα μπορούσε να αναφέρεται ως ιδιοσυγκρασία σε ορισμένες περιπτώσεις:

  •  Τίναγμα κεφαλιού ως μια ακίνδυνη συμπεριφορά
  • Τίναγμα κεφαλιού ως σημάδι ιατρικού θέματος
  • Τίναγμα κεφαλιού με τρέμουλο

Είναι απλά μια ακίνδυνη,ανόητη συμπεριφορά?
Σε πολλές περιπτώσεις,αυτό συμβαίνει για να σας τραβήξουν την προσοχή,κάτι το οποίο είναι εντελώς ακίνδυνο και διασκεδαστικό.Τα μπόξερ μαθαίνουν γρήγορα τι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή.Πιάνουν αμέσως τι θα σας ξυπνήσει ή τι θα σας επιφέρει ένα χαμόγελο ή γέλιο.Ορισμένες συμπεριφορές και πράξεις είναι ένας τρόπος να πουν,"Εϊ με βλέπεις?Πες μου πως με βλέπεις!"
Και ακόμα και εάν χαριτολογώντας του πετάξετε ένα μαξιλάρι,θα πάρει την απάντηση που ζητά.Και να είστε βέβαιοι πως θα σας το ζητήσει και πάλι αργότερα μες στη μέρα.
Μόλις το μπόξερ σας μάθει ότι τινάζοντας το κεφάλι του είτε σας ξυπνά είτε του μιλάτε,αυτό είναι όλο!Θα συνεχίσει να το κάνει και μπορεί να το καθιερώσει και ως ιεροτελεστία.Κοιμάστε και το σκυλί σας είναι ξύπνιο και θέλει να σας σηκώσει...οπότε ξεκινάει.Θα συρθεί κοντά σας και θα αρχίσει να τινάζει το κεφάλι του στο πρόσωπο σας.
Για τα σκυλιά με φυσικά,μη κομμένα αυτιά,αυτό είναι σα να έχεις μια  μινιατούρα ελικόπτερου στο πρόσωπο σου,καθώς η γρήγορη και πίσω κίνηση δημιουργεί ένα στροβιλιζόμενο πουλί από δέρμα αυτιού που σας χαστουκίζει!Τι άλλο μπορείτε να κάνετε εκτός από το να μάθετε να το αγαπάτε!
Η μόνη φορά που θα πρέπει να επιμείνετε στην εκπαίδευση για να το σταματήσετε αυτό είναι έαν ένας σκύλος το κάνει αυτό στο πρόσωπο ενός παιδιού με αποτέλεσμα να το κάνει να φοβάται ή να το κάνει να νιώθει δυσφορία.Ωστόσο,αυτό είναι πολύ σπάνιο αφού αυτή η φυλή έχει φυσικό ένστικτο για την προστασία των παιδιών...Τα μπόξερ είναι καταπληκτικά μαζί τους και τα περισσότερα δεν ενεργούν με τέτοιο τρόπο που θα τους προκαλέσει βλάβη ή τρόμο.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο,τα μπόξερ εκφράζουν τα συναισθήματα τους και όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει,αυτό είναι κάτι υπέροχο για σας και το κατοικίδιο σας. Τόσα μπόξερ το κάνουν αυτό που κάποιος θα μπορούσε να το περιλάβει ως χαρακτηριστικό της φυλής.
Μερικά τινάζουν το κεφάλι ως σήμα για ειδική δράση.Δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί κάτι τέτοιο εάν ένας σκύλος πρέπει να βγει έξω για τις ανάγκες του.Οπότε,παρατηρήστε πότε συμβαίνει αυτό και αν είναι κάποιο σημάδι.
Για κάποια άλλα,αυτό μπορεί να μη συμβαίνει για να τραβήξουν την προσοχή,αλλά να αποτελεί μέρος της διαδικασίας του ύπνου.Ένα μπόξερ μπορεί να κουνά το κεφάλι του όταν ξυπνά(μια φυσική εκδήλωση του "κουνάω τον εγκέφαλο για να ξυπνήσει")και λιγότερο συχνά,αυτό μπορεί να γίνει πριν κοιμηθεί.
Για όσο δε βλέπετε κάποια σημάδια ιατρικού προβλήματος(θα τα αναλύσουμε παρακάτω),θεωρείστε το τίναγμα ως ακίνδυνο.

Γρήγορη σημείωση:Σε πολλά σπίτια,δεν είναι ασυνήθιστο για ένα σκυλί να υιοθετήσει τις συνήθειες κάποιου άλλου...Έτσι εάν έχετε δυο μπόξερ(ή ένα μπόξερ κι ένα άλλο σκυλί)μπορεί να κουνούν το κεφάλι τους από κοινού.Έχοντας σκυλιά που είναι δεμένα μεταξύ τους αρκετά έτσι ώστε να ενεργήσουν χαζά μαζί,είναι υπέροχο πράγμα και εφόσον αυτό είναι ακίνδυνο,μπορεί να το βρείτε αστείο.

Τίναγμα του κεφαλιού ως σημάδι,σύμπτωμα μιας ιατρικής κατάστασης.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι υγείας για το κούνημα του κεφαλιού και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν,εάν αυτά αφορούν τα μπόξερ σας.Αν ο σκύλος σας κουνά το κεφάλι του σε σας για να σας ξυπνήσει και στη συνέχεια σταματά και δεν το ξανακάνει κατά τη διάρκεια της μέρας,πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ωστοσο,αν παρατηρήσετε να κουνά το κεφάλι του όλη μέρα-και ειδικά αν δεν έχει να κάνει με το να σας τραβήξει την προσοχή,παρακαλώ αφιερώστε λίγο χρόνο για να διερευνήσετε τους παρακάτω πιθανούς λόγους.

Ξένη ουσία στο αυτί:Τα σκυλιά που τρέχουν και κυλιούνται έξω μπορούν εύκολα να καταλήξουν με ένα μικρό κομμάτι από θραύσματα στο αυτί.Εάν δεν έχετε κάποιο τρόπο να το αφαιρέσετε,το σκυλί σας θα κουνάει το κεφάλι του,λόγω του ερεθισμού που αισθάνεται.
Μπορείτε σίγουρα να πάρετε ένα φακό και να προσπαθήσετε να δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε τον ένοχο,αλλά λόγω του πως το κανάλι είναι σχηματισμένο(καμπυλώνει σχεδόν σαν ένα σχήμα L)και το γεγονός ότι ένα ξένο αντικείμενο θα προκαλέσει πρήξιμο που κλείνει το κανάλι,ενδέχεται να είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν πραγματικά κάτι έχει κολλήσει εκεί.
Εάν μπορείτε να εντοπίσετε κάτι,καθαρίζοντας το αυτί με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζετε το υπερβολικό κερί,θα λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις.Διαφορετικά θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρο.

Υπερβολικό κερί:Όλα τα σκυλιά έχουν κερί στο αυτί,ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.Λειτουργεί ως παγίδα για τη σκόνη και τα θραύσματα.Και μερικές φορές ως απάντηση σε ερεθίσματα,ο σκύλος θα υπερπαράγει κερί.Αυτό θα φράξει το κανάλι και θα οδηγήσει στο τίναγμα του κεφαλιού.
Ο καθαρισμός των αυτιών πρέπει να γίνεται με ειδικά διαλύματα αυτιών και βαμβακερά τολύπια(μη βάλετε μπατονέτα στο κανάλι).Ακόμα και αν το μπόξερ σας δεν είχε ποτέ παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν,μπορεί να ήρθε η στιγμή να εντάξετε τον καθαρισμό του αυτιού στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Άλλα ζητήματα:Όταν πρόκειται για συνεχές τίναγμα,υπάρχουν μια πληθώρα θεμάτων που μπορούν να είναι η αιτία.Αυτά κυμαίνονται από λοιμώξεις του αυτιού,πολύποδες,ακάρεα.Παρακάτω είναι μερικά σημάδια και συμπτώματα που μαζί με το κούνημα του κεφαλιού,θα σας επιτρέψουν να ξέρετε ότι το μπόξερ σας έχει ιατρικό πρόβλημα(έστω κι ένα από αυτά αποτελεί κόκκινο πανί για να αναζητήσετε κτηνιατρική φροντίδα):

  • Συνεχές άγγιγμα αυτιού με το πόδι ή ξύσιμο
  • Όταν κοιτάτε το εσωτερικό πτερύγιο,φαίνεται κόκκινο και ερεθισμένο
  • Υπάρχει άσχημη μυρωδιά
  • Το μπόξερ σας κρατάει το κεφάλι του σε μια περίεργη γωνία
  • Δυσανασχετεί με το άγγιγμα στο κεφάλι ή στα αυτιά
  • Απώλεια όρεξης
  • Χαλαρές κινήσεις του εντέρου

Να θυμάστε ότι σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με το μπόξερ σας και αν παρατηρήσετε σημάδια που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά,είναι ένδειξη πως πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.Ανεξάρτητα από την αιτία που τινάζει το κεφάλι του...αλλεργίες,ακάρεα,μόλυνση και ούτω καθεξής,όσο πιο γρήγορα λάβει κτηνιατρική φροντίδα τόσο πιο εύκολο είναι να λυθεί το πρόβλημα και θα υποστεί λιγότερη ταλαιπωρία.

Τρεμούλιασμα κεφαλιού
Τώρα που έχουμε ήδη θίξει τη συμπεριφορά για αναζήτηση της προσοχής και ορισμένα ιατρικά θέματα που συνήθως λύνονται με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο,είναι ώρα να μιλήσουμε για ένα μάλλον αινιγματικό και σίγουρα ανησυχητικό θέμα:το ιδιοπαθές τρέμουλο στο κεφάλι του μπόξερ κατά το οποίο το κεφάλι κινείται σε μικρές διαδοχικές παλμικές κινήσεις.
Υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι για αυτό:Το ιδιοπαθές τρέμουλο του κεφαλιού και η παροξυσμική δυσκινησία.Στον όρο ιδιοπαθές τρέμουλο κεφαλιού,δυστυχώς η λέξη "ιδιοπαθές" σημαίνει "άγνωστη αιτία".Η παροξυσμική δυσκινησία είναι μια κατάσταση από ακούσιες κινήσεις που ΔΕΝ σχετίζονται με επιληπτικές κρίσεις...Και δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία.
Όσον αφορά αυτά τα δυο ζητήματα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα και σε ένα μπόξερ για να αποκλειστούν οι επιληπτικές κρίσεις θα πρέπει να κάνει έναν πλήρη σωματικό έλεγχο και εξετάσεις αίματος.Οι εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν έλεγχο του επιπέδου της γλυκόζης και του ασβεστίου,των ηπατικών ενζύμων,των αιμοπεταλίων και του ορού λευκωματίνης.Επιπλέον,τραβώντας ένα βίντεο του μπόξερ σας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου θα βοηθήσει τον κτηνίατρο στη διάγνωση.
Με αυτό το θέμα,το κεφάλι του μπόξερ κινείται πολύ γρήγορα,κατ'ουσίαν,σα να επιπλέει και αυτό μπορεί να είναι από τη μια πλευρά στην άλλη ή πάνω-κάτω.Ο σκύλος δεν έχει κανένα έλεγχο πάνω σε αυτό και μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά,συχνά οδηγώντας τους ιδιοκτήτες σε πανικό καθώς τον βλέπουν κολλημένο σε αυτό το είδος τρεμουλιάσματος.
Τόσο με το ιδιοπαθές τρέμουλο του κεφαλιού όσο και με την παροξυσμική δυσκινησία,η μικρή έρευνα που έχει γίνει δείχνει πως δεν υπάρχει καμία ζημιά ή βλάβη που να συνοδεύει το σκύλο.Πολλά μπόξερ έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους και είναι σε θέση ακόμα και να ακούσουν εντολές κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου.
Δε φαίνεται να πονάνε και μερικά δείχνουν να μη γνωρίζουν ότι το κεφάλι τους τρέμει.Στην παροξυσμική δυσκινησία μπορεί να υπάρχει ορατή ανακίνηση στους μύες του λαιμού.
Με αμφότερες τις συνθήκες,ο τυπικός χρόνος που διαρκεί το τρέμουλο είναι τρια λεπτά.Αυτό το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και επηρεάζει τόσο τα κουτάβια,όσο και τα ενήλικα σκυλιά.Ούτε η κατάσταση είναι κατ'ανάγκη χρόνια,σε πολλά μπόξερ μπορεί να είναι οξεία η κατάσταση και να επιλυθεί μόνη της ξαφνικά όπως άρχισε.

Θεραπεία:
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω,οι κρίσεις πρέπει να ελέγχονται από τον κτηνίατρο ...και θα είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να έχει εμπειρία,να είναι έγκριτος και αυτό γιατί ορισμένοι διαγνώσουν ως επιληπτικές κρίσεις το ιδιοπαθές τρέμουλο και δίνουν στα σκυλιά  φαινοβαρβιτάλη. Η φαινοβαρβιτάλη δεν επιλύει το θέμα και με μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκληθεί βλάβη στο ήπαρ.
Συνιστάται ιδιαίτερα η διατήρηση λεπτομερούς ημερολογίου για να μπορέσετε να συνδέσετε πότε ακριβώς εμφανίζεται το τρέμουλο.Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο καθώς μπορείτε να δείτε την ανάπτυξη ενός μοτίβου.Το φάσμα της ενεργοποίησης για αυτό το είδος των επεισοδίων ποικίλλει άγρια-ΑΛΛΑ μόλις εντοπίσετε το έναυσμα,μπορούν συχνά να αποφευχθούν.

Εδώ είναι μια λίστα των εκλεκτικών εναυσμάτων για το ιδιοπαθές τρέμουλο:

  • Μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου(τρέμουλο μέσα σε 20 με 30 λεπτά)
  • Αφού δοθεί ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα(τρέμουλο μέσα σε 20 με 30 λεπτά)
  • Μετά από ψύλλους ή/και θεραπεία για τσιμπούρια
  • Αφού δοθεί φαρμακευτική αγωγή για τη διροφιλαρίωση
  • Για τα θηλυκά,σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του οίστρου
  • Οι αλλαγές θερμοκρασίας(π.χ από τη ζέστη κουβέρτα στο σπίτι,βόλτα έξω στο κρύο ή από τη ζέστη έξω σε καλά κλιματιζόμενο σπίτι)

Όπως μπορείτε να δείτε,σε πολλά από αυτά τα εναύσματα,μερικές μικρές αλλαγές μπορεί να σταματήσουν το τρέμουλο ή τουλάχιστον να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του.
Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει την ακριβή αιτία,υπάρχουν μερικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει για πολλά μπόξερ,έχει αποδειχθεί ότι επιφέρουν βελτίωση.Αυτό περιλαμβάνει:

-Αλλάζοντας την κύρια διατροφή του σκύλου.Ακόμα και με μια υψηλής ποιότητας μάρκα,ποτέ δεν ξέρεις ποιο συστατκό συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο θέμα.Ως εκ τούτου,η αλλαγή μάρκας ή η προσπάθεια για υγιεινό μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.
-Ανώτατη δόση της βιταμίνη του συμπλέγματος Β-Αν και δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες που δείχνουν ότι πρόκειται για μια θεραπεία,πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αναφέρει τη μείωση της συχνότητας του τρέμουλου.
-Μια ελαφρά αύξηση στα συμπληρώματα ασβεστίου-Η μικρή αύξηση του ασβεστίου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για πολλά κουτάβια και ενήλικα σκυλιά,ωστόσο είμαστε προσεχτικοί γιατί η υπερκατανάλωση ασβεστίου επιφέρει άλλα προβλήματα.
-Γλυκό,λιχουδιά με βάση τη ζάχαρη-Μια σύντομη δόση ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος έχει δουλέψει για μερικά μπόξερ.Ενώ ορισμένες πηγές θα παραθέσουν το σιρόπι Karo ως πιθανή πηγή,δεν το συνιστούμε,καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό-ιδιαίτερα για τα κουτάβια.Τι μπορείτε να δώσετε?Μια κουταλιά μέλι(αν δείτε πως αυτό το κόλπο πιάνει,μπορείτε την επόμενη φορά να το τρίψετε πάνω στα ούλα για ταχύτερη απορρόφηση από την κυκλοφορία του αίματος),φυστικοβούτυρο,απλό παγωτό βανίλια ή επικαλυμμένα με ζάχαρη δημητριακά για τα παιδιά.
-Φυσική υποστήριξη-Ενθαρρύνετε το μπόξερ σας να ξαπλώσει και τοποθετόντας ένα μαξιλάρι κοντά στο κεφάλι του μπορεί να σταματήσει το τρέμουλο ή οποιοδήποτε είδος απαλής φυσικής επαφής με το κεφάλι μπορεί να μειώσει εντελώς το τρέμουλο.Μερικοί ιδιοκτήτες αναφέρουν πως όταν το μπόξερ τους με ιδιοπαθές τρέμουλο βρίσκεται κοντά σε κάποιο άλλο μπόξερ,το τρέμουλο ηρεμεί ή σταματάει τελείως.

Μια τελική σκέψη
Εάν γνωρίζετε πως το μπόξερ σας κουνάει το κεφάλι του στο παιχνίδι απλώς για να σας τραβήξει την προσοχή ή για να είναι αστείο όπως αυτή η φυλή ορισμένες φορές μπορεί να είναι,όλα είναι μια χαρά.Ωστόσο,αν υποψιάζεστε πως υπάρχει θέμα υγείας για αυτήν τη συμπεριφορά,μη διστάσετε να πάτε το σκύλο σας σε έναν ειδικό και αξιόπιστο κτηνίατρο.
Ενώ ορισμένα ζητήματα μπορεί να επιλυθούν με μικρές προσαρμογές στο φαγητό ή απλά με καθαρισμούς στα αυτιά,αλλά προβλήματα όπως η μόλυνση πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.Να θυμάστε ότι,σε περίπτωση αμφιβολίας είναι καλύτερο να είμαστε ασφαλείς παρά μετανιωμένοι...Είμαστε η φωνή για τα μπόξερ μας και πρέπει να μιλάμε με τους κτηνιάτρους αν έχουμε οποιαδήποτε ιατρική ανησυχία.
πηγή :
www.allboxerinfo.com

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode