Τρίτο βλέφαρο και αδένας του τρίτου βλεφάρου...

2014-11-07 14:43

φωτογραφία απο google

Το τρίτο βλέφαρο ή νηκτική μεβράνη θεωρείτο ως μία άχρηστη δομή του οφθαλμού των ζώων. Η θεώρηση αυτή αξίζει να θαφτεί βαθιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η νηκτική μεμβράνη συμβάλλει ουσιαστικά στη διασπορά της προκεράτιας δακρυϊκής στιβάδας των δακρύων (περισσότερο και από τα ίδια τα βλέφαρα), προστατεύει τον κερατοειδή από τυχόν  τραυματισμό, παράγει το 40% από τα δάκρυα και συμμετέχει στην αμυντική προστασία του οφθαλμού, παρέχοντας έναν αντιφλεγμονώδη φραγμό.  Αποτελεί λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό προστατευτικό μηχανισμό του οφθαλμού των θηλαστικών.

Η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου (Cherry Eye, ή Προβολή του Αδένα του Harder στο παρελθόν) αποτελεί τη συνηθέστερη πρωταρχική πάθηση του τρίτου βλεφάρου. Προκύπτει κατά κύριο λόγο στο σκύλο.

Η αιτιολογία είναι άγνωστη, παρόλα ταύτα θεωρείται ότι, προκύπτει λόγω αδυναμίας του συνδετικού ιστού που συνδέει τον αδένα με τον υποκείμενο ιστό. Επομένως δεν οφείλεται σε μικρόβιο, ιό, ή τραυματισμό, οπότε και η αντιμετώπιση της πάθησης δεν μπορεί να είναι παρά χειρουργική.

Προκύπτει συνήθως σε ζώα νεαρά, μικρότερα των 2 ετών. Οι φυλές που παρουσιάζουν προδιάθεση είναι American Cocker Spaniel, Lhasa Apso, Pekingese, Beagle, English Bulldog, Mastiffs.

Κλινικά είναι εμφανής η παρουσία μίας ερυθρής μάζας που προβάλλει στην έσω γωνία του οφθαλμού. Οι ιδιοκτήτες συχνά θεωρούν ότι πρόκειται περί νεοπλασίας. Φυσιολογικά ο αδένας έχει μέγεθος φακής. Σε περίπτωση προβολής του όμως, συνυπάρχει συνήθως και υπερτροφία ή και υπερπλασία, οπότε το μέγεθος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Σε περίπτωση που ο αδένας παραμείνει εκτός της θέσης του, παρουσιάζεται χρόνια επιπεφυκίτιδα και βλεννώδεις εκκρίσεις. Το ζώο δεν δείχνει να ενοχλείται, παρά μόνο από την ύπαρξη μίας μάζας που παρεμβάλλεται στο οπτικό του πεδίο. Ενδεχομένως βέβαια ν’ αποφασίσει κάποια στιγμή να ξυστεί, ώστε ν’απαλλαγεί από αυτήν, οπότε και να αυτοτραυματιστεί.

Πριν από τη δεκαετία του ’80, η επέμβαση επιλογής στην περίπτωση προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου ήταν  η χειρουργική αφαίρεσή του.  Τότε όμως, δεν ήταν γνωστή η συνεισφορά του αδένα στην παραγωγή δακρύων. ‘Εκτοτε μία τέτοια πρακτική θεωρείται ακρωτηριασμός γιατί οδηγεί μετά από ένα εξάμηνο και ειδικά στις φυλές που έχουν προδιάθεση για Ξηρά Κερατο-επιπεφυκίτιδα στην ξηροφθαλμία.

Οι φυλές που παρουσιάζουν προδιάθεση για Ξηρά Κερατοεπιπεφυκίτιδα είναι: American Cocker Spaniel, Cavalier King Charles, Boston Terrier, Lhasa Apso, English Bulldog, Chihuahua, Dachshund, Miniature Schnauzer, Pekingese, Pug, Shih Tzu, West Highland White Terrier, Yorkshire Terrier, Samoyed.

Σχετικά με την χειρουργική επανατοποθέτηση του αδένα, προτείνονται διάφορες τεχνικές με διάφορα ποσοστά επιτυχίας, καθώς υπάρχουν και συνυπάρχουσες παθήσεις με την προβολή αλλά και θέματα που αφορούν στην ιδιοσυγκρασία του σκύλου και τη συνεργασία με το σκύλο και τον ιδιοκτήτη.

Η ενδεχόμενη υποτροπή της προβολής δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση άλλοθι ώστε να μην επανατοποθετηθεί ο αδένας, κάτι για το οποίο πρέπει να ενημερώνεται με σαφήνεια ο ιδιοκτήτης.

Η χειρουργική αφαίρεση του αδένα έχει μόνο μία ένδειξη, την ύπαρξη νεοπλασίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπερτροφίας, υπερπλασίας, προβολής, εκστροφής του χόνδρου, ο αδένας πρέπει να επανατοποθετείται.

πηγή :
https://www.eyevetsurgery.gr/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=80&lang=el

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode