Τι είναι έκθεση...

2014-09-10 16:21

Για κάθε φυλή σκύλων έχει δημιουργηθεί ένα πρότυπο που καθορίζει τα βασικά στοιχεία της ανατομίας, την γενική εμφάνιση, καθώς και βασικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα της φυλής. Αυτό έχει συμβεί κυρίως για να μπορούμε να ξέρουμε πώς πρέπει να φαίνεται και να συμπεριφέρεται ένας σκύλος, ώστε να χαρακτηρισθεί ως τυπικό δείγμα της φυλής.
Τέτοια επιλογή γινόταν από τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων, χωρίς βέβαια να έχει σκοπό την εκτροφή ή την επίδειξη σκύλων, αλλά ορισμένα χαρακτηριστικά που χρειάζονταν σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να στήσουν τις κοινωνίες τους, όπως η ικανότητα στο κυνήγι, ή η φύλαξη των κοπαδιών τους.
Ζευγαρώματα σκύλων σε διάφορες περιοχές και με σκοπό την ικανοποίηση τέτοιων αναγκών, κατάφεραν μέσα από την πάροδο δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών να δημιουργήσουν έναν τύπο σκύλου με παρόμοια χαρακτηριστικά, που ικανοποιούσε τις εκάστοτε ανάγκες.
Ακολουθώντας τις γεωγραφικές αλλά και τις κοινωνικές αλλαγές, ο σκύλος προσαρμόστηκε μαζί με τον άνθρωπο σε τελείως διαφορετικές συνθήκες και κατάφερε να παρουσιάζει σοβαρές διαφορές στην εμφάνιση και την ιδιοσυγκρασία του ...Σε πάρα πολλές περιπτώσεις (περίπου 500 φυλές ή και περισσότερες υπάρχουν σήμερα) κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να σταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο τα χαρακτηριστικά αυτά και να προσπαθήσουν να εκθρέψουν ακριβώς όμοια δείγματα, με προβλέψιμο και σταθερό χαρακτήρα. Αυτό έχει αρχίσει προ 600 ή και περισσότερων χρόνων σε κάποιες φυλές, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε κάποιες άλλες ...
Φυσικό επακόλουθο αυτού είναι να γραφεί ένας κανόνας, ένας ''μπούσουλας'' που θα ακολουθηθεί από όλους, βασισμένος στα ήδη υπάρχοντα δείγματα, αλλά και στις απαιτήσεις για το μέλλον, το ΠΡΟΤΥΠΟ.

Στις περισσότερες εργασιακές φυλές (και στο Rottweiler) το πρότυπο συνεχίζει να υπηρετεί εργασιακά χαρακτηριστικά, όπως πχ η γωνίωση των 45 μοιρών της ωμοπλάτης, που προσδίδει την μέγιστη δυνατή σταθερότητα και δύναμη έλξης ... και πάρα πολλά άλλα ...Επειδή το να δοκιμάζονται όλα τα δείγματα παγκοσμίως στην έλξη φορτίου, ή στην αντοχή στο βουνό, καθώς και τα αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους τους κατοίκους του τεράστιου χωριού που λέγεται γη, είναι αδύνατον, έχουν δημιουργηθεί οι ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ και οι ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Στις πρώτες γίνεται σύγκριση του κάθε σκύλου με το ΙΔΑΝΙΚΟ (και όχι μεταξύ των σκύλων όπως πολλοί πιστεύουν) έτσι ώστε ο σκύλος που κερδίζει να ξέρουμε ότι είναι αυτός με τα πιο τυπικά ως προς το πρότυπο χαρακτηριστικά. Οι σκύλοι αυτοί είναι περιζήτητοι στην αναπαραγωγή και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η πολυπόθητη ομοιομορφία και διατηρούνται τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε. Στις εξετάσεις εργασίας γίνεται κάτι αντίστοιχο (βαθμολόγηση) σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΚΥΛΩΝ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ
Σήμερα οι εκθέσεις σκύλων που γίνονται την Ελλάδα συγκεντρώνουν 400-500 συμμετοχές κατά μέσο όρο. Αν και αρκετός δρόμος προόδου μας περιμένει ως χώρα, γεγονός είναι ότι το χόμπι μας, που στέκεται πλέον γερά στα πόδια του, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και να εκλαϊκεύεται, αποκτώντας τις πραγματικές υγιείς διαστάσεις του. Η εξάπλωση αυτή σημαίνει ότι καθημερινά καινούργιος κόσμος προσελκύεται από αυτό και θέλει να συμμετέχει. Η αρχή γίνεται με την πρώτη επίσκεψη σε μια έκθεση σκύλων όπως , όπου τα ερωτήματα είναι πολλά και δυστυχώς η δυνατότητα να απαντηθούν ενημερώνοντας τους νεοφερμένους είναι σχετικά μικρή. Ας δούμε λοιπόν τις συνηθέστερες από αυτές τις απορίες:
Τι συμβαίνει σε μια έκθεση σκύλων;
Πάρα πολλά! Το σημαντικότερο, ή «σκελετοδομή», είναι ότι εκτροφείς και εκθέτες παρουσιάζουν (εκθέτουν, επιδεικνύουν) τους σκύλους τους προς τον κριτή αλλά και το κοινό, προκειμένου ο πρώτος να επιλέξει τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα κάθε φυλής ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στην αναπαραγωγή με σκοπό τη συνεχή βελτίωση κάθε φυλής. Η έκθεση επίσης είναι εορτασμός, τόπος συνάντησης και γνωριμίας, πεδίο συναγωνισμού και ευγενούς άμιλλας, πηγή ενημέρωσης και επιμορφωτική εκδήλωση, φόρος τιμής στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, εξύμνηση , θαυμασμός & επιβράβευση των ποιοτικών σκύλων και των προσπαθειών των εκτροφέων και ιδιοκτητών τους, χώρος επαφής της εγχώριας κυνοφιλίας και κυνοτροφίας με το πλατύ κοινό και άλλα πολλά...
Τι σημαίνει «αντιπροσωπευτικότερα δείγματα»;
Η κάθε μία καθαρόαιμη φυλή σκύλου έχει ένα πρότυπο. Το (γραπτό) αυτό πρότυπο είναι η λεπτομερής περιγραφή του τέλειου εκπροσώπου της φυλής, του ιδανικού. Χαρακτηριστικά μορφολογίας (εξωτερικά) και ανατομικά, σωματικές αναλογίες, ποιότητα και χρώμα τριχώματος, δομή και κίνηση αλλά και χαρακτήρας, είναι οι σημαντικότερες παράμετροι που καλύπτονται στο πρότυπο και αξιολογούνται από τον κριτή. Αυτός συγκρίνει τον κάθε σκύλο που εξετάζει με το ιδεώδες πρότυπο της φυλής του. Οι σκύλοι εκείνοι που ανταποκρίνονται / ταυτίζονται στον μεγαλύτερο βαθμό με αυτό επιβραβεύονται. Και επειδή τέλειος σκύλος δεν υπάρχει, θα λέγαμε ότι ο σκύλος που κατά την άποψη του εκάστοτε κριτή παρουσιάζει τα σημαντικότερα προτερήματα ή επιθυμητά χαρακτηριστικά και τις λιγότερες σημαντικές ατέλειες, διακρίνεται.
Και πώς στον τελικό (για την επιλογή του Καλύτερου Ομάδος π.χ.) ο κριτής επιλέγει ανάμεσα σε σκύλους διαφορετικών φυλών;
Με τον ίδιο τρόπο, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Ο κριτής δεν συγκρίνει τους σκύλους μεταξύ τους, αλλά με το πρότυπο της φυλής τους. Εάν π.χ. ο βαθμός ταύτισης ενός συγκεκριμένου Ροτβάιλερ με το πρότυπο της φυλής του είναι μεγαλύτερος από εκείνον ενός συγκεκριμένου Ντόμπερμαν με το δικό του πρότυπο φυλής τότε, κατά την άποψη του συγκεκριμένου κριτή, το Ροτβάιλερ θα είναι πρώτο και το Ντόμπερμαν δεύτερο...
Γιατί οι απόψεις των κριτών συχνά διαφέρουν;
Για πολλούς λόγους - και όχι γιατί ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου δωροδοκεί τον κριτή με μεγαλύτερο ποσό από τον ιδιοκτήτη του άλλου!!! Επιγραμματικά: α) η συνολική αξιολόγηση και «εκτίμηση» ενός σκύλου εξάγεται από τον συνυπολογισμό τόσων πολλών διαφορετικών χαρακτηριστικών και παραμέτρων, ώστε συχνά το πόρισμα του ενός ειδικού διαφέρει από του άλλου β) διαφορετικοί κριτές δίνουν βαρύτητα σε διαφορετικά χαρακτηριστικά, θεωρώντας τα μεν ή τα δε πιο σημαντικά-άλλοι στο κεφάλι, άλλοι στην κίνηση, άλλοι στην παρουσία του σκύλου μέσα στο στίβο κ.λ.π.- γ) η παρουσία, φυσική κατάσταση, κίνηση και γενική «ακτινοβολία» και διάθεση μπορεί να διαφέρει σημαντικά από έκθεση σε έκθεση δ) ένα κουτάβι-«ασχημόπαπο» που μέχρι τους 15 πρώτους μήνες της ζωής του δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους κριτές που έτυχε να το έχουν κρίνει μέχρι τότε, εν τέλει ωριμάζει και «ανθίζει» καταπλήσσοντας τους επόμενους. Αλλά και αντιστρόφως...! Τέλος, καλό είναι να έχει κανείς υπ΄ όψιν του ότι σε όλους τους τομείς οι απόψεις των ειδικών συχνά διαφέρουν. Στην περίπτωση του χόμπι μας, το οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε 2-3 μόνον εκθέσεις δεν σημαίνει τίποτα, αν ο σκύλος δεν ενηλικιωθεί και δεν έχουμε την άποψη 10-15 διαφορετικών κριτών τουλάχιστον...
Τι σημαίνουν οι τίτλοι «C.A.C» και «πρωταθλητής»;
Το C.A.C (ή «πιστοποιητικό πρωταθλήματος μορφολογίας») απονέμεται από τον κριτή σε ένα σκύλο τον οποίο θεωρεί πραγματικά εξαιρετικής γενικής ποιότητας και άξιο να φέρει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο κριτής δεν υποχρεούται να απονείμει το CAC παρά μόνον εάν πιστεύει ότι ο σκύλος το αξίζει (και μόνον σε ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ζώο σε κάθε φυλή). Με τρία CAC από τρεις διαφορετικούς κριτές ο σκύλος αποκτά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος.
Ένας σκύλος πρέπει να είναι εκπαιδευμένος για να συμμετάσχει στην έκθεση;
Όχι με την κλασική έννοια. Δεν απαιτείται δηλαδή από τον σκύλο να εκτελέσει εντολές «κάτσε» ή «μείνε» ή «έλα» κ.λ.π. Πρέπει όμως μέσα στο στίβο να επιδεικνύει καλή συμπεριφορά, να είναι ήρεμος με τα άλλα σκυλιά, να δεχθεί χωρίς φόβο ή επιθετικότητα την εξέταση από τον κριτή, καθώς και να παραμείνει στη στάση παρουσίασης που τον τοποθετεί ο χειριστής του. Όλα αυτά χρειάζονται από ελάχιστη έως αρκετή προπόνηση, ανάλογα με το συγκεκριμένο σκύλο και τη φυλή.
Γιατί οι κριτές ζητούν από τους χειριστές να κινήσουν τους σκύλους τους μέσα στο στίβο;
Για να αξιολογήσουν την κίνηση, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο και ένδειξη της κατασκευής αλλά και της ψυχοσύνθεσης του ζώου.
Είναι οι κριτές ηθικά ακέραιοι και αντικειμενικοί;
Στη ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία τους, ναι. Ο κριτής δεν κρίνει μόνον: "κρίνεται" από εκθέτες, κοινό και οργανωτές και δεν ριψοκινδυνεύει το κύρος του.
Μπορεί κανείς να αγοράσει κουτάβια στην έκθεση;
Όχι, γιατί η παρουσία τους δεν επιτρέπεται (προκειμένου να προστατευθούν από ασθένειες). Μπορεί όμως να έρθει σε επαφή με τους εκτροφείς και να ενημερωθεί ή να «κλείσει» κουτάβι.
Είναι οι κριτές επαγγελματίες;
Όχι.
Γιατί οι σκύλοι παρουσιάζονται «στημένοι» με ένα συγκεκριμένο τρόπο;
Προκειμένου ο κριτής να τους αξιολογήσει βλέποντας ένα περίγραμμα που πλησιάζει κατά το δυνατόν στην ιδανική εικόνα και να κάνει τις απαιτούμενες διεργασίες στο μυαλό του.
Από πού μπορεί κανείς να ενημερωθεί για το πότε και πού πραγματοποιείται μια έκθεση;
Aπό τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (Κ.Ο.Ε), τους κυνοφιλικούς ομίλους και τα ειδικά περιοδικά που κυκλοφορούν στα περίπτερα.
Γιατί πολλοί σκύλοι στις εκθέσεις είναι κλεισμένοι σε κλουβιά;
Τα ειδικά κλουβιά δεν είναι τιμωρία, αλλά ο χώρος όπου οι σκύλοι έχουν μάθει να παραμένουν μέχρι τη στιγμή της προετοιμασίας τους για το στίβο. Στο κλουβί ο σκύλος είναι ήρεμος, απερίσπαστος από την παρουσία ανθρώπων και άλλων σκύλων και με το τρίχωμά του καθαρό μέχρι τη στιγμή της παρουσίασής του.
Πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να πλησιάσει κανείς τον ιδιοκτήτη ή εκτροφέα για να κουβεντιάσει μαζί του;
Αφού έχει τελειώσει με την παρουσίαση του / των σκύλου /ων του. Πιο πριν συνήθως υπάρχει αρκετό άγχος και προετοιμασία.
Πού αντιστοιχούν τα καρτελάκια με τους αριθμούς που φέρουν στα ρούχα τους οι εκθέτες;
Στον κατάλογο της έκθεσης, στον αντίστοιχο αριθμό συμμετοχής του σκύλου, με τα πλήρη στοιχεία του (επίσημο όνομα, γονείς, ημερομηνία γέννησης, αριθμός γενεαλογίου, όνομα εκτροφέα και στοιχεία ιδιοκτήτη).
Γιατί πολλές φυλές είναι κουρεμένες ή χτενισμένες «περίεργα»;
Εκτός του ότι είναι υποτιμητικό για τον κριτή, το κοινό, αλλά και την ίδια τη φυλή να παρουσιάζεται ένας σκύλος άπλυτος, αχτένιστος και με το τρίχωμα απεριποίητο ή γεμάτο κόμπους, σε ορισμένες φυλές (π.χ. Κανίς) απαιτούνται από το πρότυπο συγκεκριμένοι τρόποι κουρέματος ή παρουσίασης του τριχώματος, συνήθως επιβεβλημένοι από την ιστορική παράδοση και το ρόλο της φυλής. Αυτό βέβαια αφορά μόνο την έκθεση.
Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που βραβεύονται κερδίζουν χρήματα;
Όχι. Συνήθως αναμνηστικά κύπελλα ή μετάλλια, εκτός βέβαια από την ηθική ικανοποίηση. Είναι χόμπι.
Τελικά, τόσος κόπος και έξοδα, μόνο για την ηθική ικανοποίηση; Μήπως είστε λιγάκι «τρελοί»;
Πολύ πιθανόν! Όμως το διασκεδάζουμε: γιατί τι θα ήταν η ζωή χωρίς χόμπι, πάθος, όνειρα, όραμα-και εάν κάναμε όλοι τα ίδια; Tέλος, τρελοί ή όχι, όταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εκθέσεις συγκεντρώνουν 10-20.000 σκύλους και 100-200.000 επισκέπτες, σίγουρα δεν είμαστε λίγοι...

Από τον Γιώργο Κωστοπουλο

Πηγή : https://www.dbg.gr/

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode