Στένωση της αορτής-Καρδιακή πάθηση στα μπόξερ...

2014-11-20 19:36

Τι είναι η στένωση αορτής στο μπόξερ?
Είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στην καρδιά των μπόξερ.Αυτή είναι μια κατάσταση της υγείας του σκύλου στην οποία υπάρχει μερικό μπλοκάρισμα της κανονικής ροής του αίματος στην καρδιά του,καθώς αυτό ρέει έξω μέσω της αριστερής κοιλίας του και διαμέσου της αορτής.Λόγω αυτής της απόφραξης,η καρδιά του μπόξερ πρέπει να δουλεύει πιο γρήγορα και πιο σκληρά από το κανονικό.

Ποιά είναι τα συμπτώματα αυτής  της καρδιακής πάθησης?
-Ένα καρδιακό φύσημα-αυτό συχνά βρίσκεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας από τον κτηνίατρο
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις,τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος υγείας θα μιμούνται την καρδιοπάθεια του σκύλου.
-Το μπόξερ θα γίνει πολύ κουρασμένο και αδύναμο
-Μειωμένη όρεξη
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Λαχάνιασμα ή/και βήχας
-Λιποθυμία μετά την άσκηση
-Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις,ο χτύπος της καρδιάς θα είναι καθαρά εμφανής στις φλέβες του λαιμού,ακόμα και σε πλήρη ανάπαυση ή στον ύπνο.

Είναι αυτό το πρόβλημα θανατηφόρο στα σκυλιά?
Ναι,μπορεί να είναι.Είναι μια δύσκολη κατάσταση...Μερικά μπόξερ αντιμετωπίζουν μια ήπια κατάσταση που δεν επηρεάζει τη διάρκεια ζωής καθόλου...Ωστόσο,σε κάποια άλλα,αυτό μπορεί να είναι σοβαρό και θανατηφόρο.Ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό ενός σκύλου μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Αναπαραγωγή/Κληρονομικά
Ένας σκύλος(είτε αρσενικό είτε θηλυκό)με μια ήπια περίπτωση μπορεί να περάσει την ασθένεια σε μια γέννα και σε κάποιο κουτάβι ή κουτάβια να μετατραπεί σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση.Για το λόγο αυτό,ένας σκύλος με αυτήν την κατάσταση δεν πρέπει να αναπαράγεται,ακόμα και αν έχει μια ήπια περίπτωση που δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής του.
Οποιοδήποτε σκυλί που εξετάζεται για αναπαραγωγή πρέπει να ελεγχθεί γι'αυτό-μαζί με τις μελέτες Doppler (ένα συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος υπερήχων που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη μέτρηση της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων)-από έναν καρδιολόγο πιστοποιημένο από συμβούλιο πριν από οποιοδήποτε ζευγάρωμα.
Μόλις το μπόξερ βρεθεί απαλλαγμένο από αυτό και είναι τουλάχιστον ενός έτους,θεωρείται καθαρό και μπορεί να εισαχθεί σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Πώς γίνεται αυτή η διάγνωση?
Μόλις εντοπιστεί ένα καρδιακό φύσημα,το μπόξερ σας πρέπει να παραπεμφθεί σε κτηνίατρο που ειδικεύεται σε θέματα καρδιάς.Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές θα είναι να καθοριστεί η σοβαρότητα του φυσήματος.
Θα πρέπει να γίνου εξετάσεις για να καθοριστεί η ακριβής τοποθεσία της πιο έντονης περιοχής του φυσήματος και στη συνέχεια να βαθμολογηθεί σε μια κλίμακα από 0/6 εως 6/6.

Εξετάσεις
-Ακτινογραφία.Μια ακτινογραφία θώρακος συνήθως πραγματοποιείται.Αυτό είναι χρήσιμο για να δούμε το σχήμα και το μέγεθος της καρδιάς.Κάθε ανώμαλη διεύρυνση των θαλάμων της καρδιάς μπορεί συνήθως να εντοπιστεί,γεγονός που θα υποδεικνύει μια πιο σοβαρή περίπτωση.
-ΗΚΓ.Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι σημαντικό,καθώς θα καθορίσει τη σοβαρότητα της στένωσης της βαλβίδας της καρδιάς και θα μετρήσει τις ηλεκτρικές ωθήσεις στην καρδιά.
-Υπέρηχος.Με τη στένωση της αορτής,η αριστερή κοιλία του τοιχώματος της καρδιάς παχαίνει.Αυτή η εξέταση θα μετρήσει την έκταση του πάχους καθώς και τις εσωτερικές διαστάσεις της καρδιάς.
-Εξέταση Doppler.Με την εξέταση Doppler γίνεται μια εξειδικευμένη δοκιμή υπερήχων που μετρά τη ροή του αίματος μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο.Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η αριστερή κοιλία.Η ροή μετράται με μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Εάν το μπόξερ έχει ροή που είναι μικρότερη από 4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο,θα ζήσει συνήθως με πλήρες προσδόκιμο ζωής και δε θα έχει κανένα σοβαρό πρόβλημα.
Εάν,όμως,έχει μια ροή που είναι περισσότερο από 5 μέτρα το δευτερόλεπτο,αυτό είναι μια ένδειξη πως ο σκύλος θα επηρεαστεί από την ασθένεια αυτή,αν και θα πρέπει να συνδυαστούν όλες οι εξετάσεις μαζί για να δώσουν στο φύσημα "βαθμό".

Αυτό είναι το σύστημα βαθμολόγησης
- 0 / 6,αυτό θεωρείται πολύ ήπιο και δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τη διάρκεια ζωής.
- 1 / 6 και 2 / 6,αυτό είναι,επίσης,στην ήπια κατηγορία.Το 95% των μπόξερ που είναι σε αυτό το βαθμό δε θα αναπτύξουν συμπτώματα που εμποδίζουν την υγεία τους.
- 3 /6 και 4 /6,ένα φύσημα της κλίμακας αυτής θεωρείται μέτριο.Τα περισσότερα κουτάβια μπόξερ και τα ενήλικα δε θα υποφέρουν από τυχόν συμπτώματα.Τα σκυλιά που τους δίνεται είτε ένας βαθμός 3 / 6 είτε 4 / 6 θα πρέπει να παρακολουθούνται συχνά και να ελέγχονται για πιθανά προβλήματα και για να δούμε αν το φύσημα επιδεινώνεται καθώς το σκυλί γερνά.
- 5 / 6 και 6 / 6,σε αυτήν την κατάταξη,το φύσημα θεωρείται σοβαρό.Δυστυχώς,η πλειοψηφία των σκυλιών που βαθμολογούνται με 5 / 6 και 6 / 6 είναι πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα και να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.Είναι βέβαιο πως πρέπει να δοθεί φαρμακευτική αγωγή και ο σκύλος πρέπει να παρακολουθείται σε τακτική βάση.

Ποιά είναι η θεραπεία για αυτήν την κατάσταση με την καρδιά του σκύλου?
Όποιος κι αν είναι ο βαθμός αυτής της κατάστασης,ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου θα πρέπει:
-Να βεβαιωθεί ότι ο σκύλος δεν αντέχει την υπερβολική άσκηση,αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ο καιρός είναι ζεστός.
-Να κρατήσει το σκυλί στο σωστό βάρος έτσι ώστε να συμβάλει στη μείωση του στρες της καρδιάς.

Χειρουργείο
Χειρουργική επέμβαση και καρδιακός καθετηριασμός,στα οποία η πληγείσα περιοχή αφαιρείται,δε γίνονται πολύ συχνά όπως παλιότερα.Μελέτες έχουν δείξει πως η διαδικασία αυτή δεν παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των σκύλων που επηρεάζονται.

Φαρμακευτική αγωγή
Φαρμακευτική αγωγή με βήτα-αναστολείς για σκύλους μπορεί να συνταγογραφηθεί αν:
-η στένωση της αορτής είναι σοβαρή(βαθμολογία 5 / 6 ή 6 / 6)
-υπάρχουν ενδείξεις υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας(αυτό σημαίνει πως τα κύτταρα του καρδιακού μυός γίνονται διευρυμένα).
-σε σκυλιά με σημάδια του VPC(πρόωρο κοιλιακό σύμπλεγμα)
Οι βήτα αναστολείς θα βοηθήσουν το μπόξερ να ανεχτεί την άσκηση,θα μειώσουν το στρες στην καρδιά του και θα αποτρέψουν τις ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.Οι 3 πιο συχνά βήτα-αναστολείς που συνταγογραφούνται σε μπόξερ με στένωση αορτής είναι προπρανολόλη,ατενολόλη και μετοπρολόλη.

-Προπρανολόλη,συχνά πωλείται με τις εμπορικές ονομασίες των  Inderol®, Betachron® ή Intensol®.Είναι διαθέσιμα σε δισκία,ενέσιμα και υγρή μορφή.Αν και σπάνιο,οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι επιβράδυνση καρδιακού ρυθμού,χαμηλή πίεση αίματος, αδυναμία,διάρροια και / ή δυσκολία στην αναπνοή.Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως τυχόν παρενέργειες στον κτηνίατρο.
-Ατενολόλη,πωλείται με το εμπορικό όνομα του Tenormin®.Δίνεται υπό μορφή δισκίων, αλλά είναι επίσης διαθέσιμο ως ενέσιμες δόσεις.Αν και σπάνιο, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι επιβράδυνση καρδιακού ρυθμού,χαμηλή πίεση αίματος,αδυναμία,διάρροια ή / και εμετός. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως τυχόν παρενέργειες στον κτηνίατρο.
-Μετοπρολόλη,πωλείται με το εμπορικό όνομα του Lopressor®.Δίνεται ως δισκίο.Αν και σπάνιο,οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι επιβράδυνση καρδιακού ρυθμού,χαμηλή αρτηριακή πίεση,αδυναμία ή / και εμετός.Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως τυχόν παρενέργειες στον κτηνίατρο.

Σημείωση : Πάντα να ακολουθείτε τις ακριβείς οδηγίες δοσολογίας για οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα της στένωση της αορτής,καθώς μια υπερβολική δόση μπορεί να είναι τοξική και μερικές φορές θανατηφόρα.

Εξέλιξη
Στο 90% των μπόξερ,η σοβαρότητα του φυσήματος δε θα επιδεινωθεί μετά την ηλικία των 2 ετών.Στο 10% θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.Ένας σκύλος πρέπει να ελέγχεται κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο,με τον έλεγχο μπορούμε να δούμε αν έχουν υπάρξει τυχόν αλλαγές.

 πηγή : www.allboxerinfo.com
Μετάφραση : Βιβή Τσαχρίστα

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode