Πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος σας?

2014-11-26 01:21

Προσαρμοσμένο από το βιβλίο του David Taylor “My dog is a genius. How to improve your dogs intelligence”, Hamlyn, 2008.

Μια τέτοια ερώτηση δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Κανένα τεστ από μόνο του δεν μπορεί να εκτιμήσει τη νοημοσύνη και μερικές δοκιμασίες είναι πιο κατάλληλες για ορισμένες φυλές σκύλων απ' ότι για άλλες.

Η νοημοσύνη ενός σκυλιού, απεικονίζεται σε μεγάλο βαθμό, στον τρόπο ζωής του, όπως αυτός γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους. Απ' τη μία, έχουμε το Border Collie έξω να «εργάζεται» σε μια γκάμα πραγμάτων, σε διάφορες, ακραίες ορισμένες φορές, καιρικές συνθήκες, και απ' την άλλη, το Pekingese που πρέπει να κάνει πολύ λίγα πέραν του να κάθεται ήρεμο όταν το περιποιούνται και το «καλομαθαίνουν» μέσα σε ένα άνετο περιβάλλον.

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά της ίδιας ηλικίας και ράτσας η νοημοσύνη ποικίλει. Διάφοροι πίνακες που κατατάσσουν τα σκυλιά και το πόσο έξυπνα είναι, ανάλογα με τη ράτσα στην οποία ανήκουν, δεν λένε παρά ένα πολύ μικρό μέρος της αλήθειας. Δεν είναι ρεαλιστικό λοιπόν απλά να δείτε σε ποια θέση του πίνακα βρίσκεται ο πολυαγαπημένος σας Τζακ και έπειτα να τρέξετε σε φίλους και γνωστούς ‘ενημερώνοντάς' τους ότι το σκυλάκι σας βρίσκεται 25 βαθμίδες ψιλότερα στον Πίνακα Νοημοσύνης από το σκύλο του γείτονα.

Κάθε σκυλί είναι ένα ξεχωριστό «άτομο» με την δική του προσωπική γενετική ιστορία και εμπειρία ζωής. Τα τεστ επίλυσης προβλημάτων εξαρτώνται όχι μόνο από τις διανοητικές ικανότητες ενός σκύλου, αλλά και από τη «φτιαξιά» και τα συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά της φυλής του.

Τα τεστ νοημοσύνης για σκύλους πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες για πειραματικούς σκοπούς. Παρακάτω θα βρείτε κάποια από αυτά ειδικά προσαρμοσμένα για «σκυλο-γονείς»! Είναι διάφορες απλές δοκιμασίες που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στο κατοικίδιό σας, προκειμένου να γίνει μια «ελαφρά τη καρδίαν» αξιολόγηση της νοημοσύνης του, ιδιαίτερα της ικανότητάς και της ταχύτητάς του να λύνει προβλήματα, να παρατηρεί, να κατανοεί και να θυμάται. Πάνω απ' όλα όμως είναι μια σειρά από διασκεδαστικά παιχνίδια για να παίζεται με το σκυλάκι σας!

ΟΔΗΓΕΙΕΣ
Βασικές προ-προϋποθέσεις για την διεξαγωγή των τεστ:
1. Όλα τα τεστ λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει στενή και καλή σχέση μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη, με αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη (σκύλος και ιδιοκτήτης) να αλληλεπιδρούν το ένα με τ' άλλο τακτικά και συχνά.
2. Καλό είναι το ζώο να γνωρίζει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τη βασική υπακοή.
3. Το σκυλί πρέπει να είναι πάνω από ενός έτους,
4. να ξέρει τον ιδιοκτήτη του για τουλάχιστον έξι μήνες και
5. να έχει ζήσει στο σπίτι – χώρο όπου θα γίνουν τα τεστ για τουλάχιστον δύο έως τρεις μήνες.

Τρόπος βαθμολόγησης
Υπάρχουν μέθοδοι βαθμολόγησης για μερικά από τα τεστ, αλλά θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι κάποιες από τις δοκιμασίες είναι πιο κατάλληλες για κάποιες φυλές σκύλων απ' ότι για άλλες, λόγο των εγγενών φυσικών ή/και συμπεριφορισιακών χαρακτηριστικών της ράτσας τους.

[b] Αντιμετωπίστε τις δοκιμασίες περισσότερο σαν παιχνίδι, σαν κάτι διασκεδαστικό που μπορείτε να κάνετε με το σκύλο σας, παρά σαν τεστ και καλή διασκέδαση!!! [/b]

1. Ο γρίφος του πακέτου
Αυτό είναι απλό τεστ για το σκυλί σας. Σε οποιαδήποτε ράτσα και αν ανήκει ο σκύλος σας πρέπει να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει, αν και οι κοντόρυγχες φυλές δεν τα πάνε τόσο καλά σε αυτή τη δοκιμασία όσο οι μακρύρυγχες.
Η μέθοδος
Τοποθετήστε μια λιχουδιά στο ένα τέταρτο ενός σκληρού / δύσκαμπτου χαρτιού και διπλώστε το δύο φορές ώστε να την εσωκλείσετε. Βάλτε το πακέτο κάτω, μπροστά από το σκυλί.
Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Τα έξυπνα – ικανά στην επίλυση προβλημάτων σκυλιά θα χρησιμοποιήσουν μόνο τα πόδια τους για να ανοίξουν το πακέτο.
Τα μέτριας εξυπνάδας – ικανότητας επίλυσης προβλημάτων σκυλιά θα χρησιμοποιήσουν το στόμα και τα πόδια τους για να ανοίξουν το πακέτο.
Τα υπόλοιπα δεν θα ανοίξουν το πακέτο και απλώς θα παίξουν με αυτό.

2. Κρυφτούλι με τ' εμποδίων
Και αυτή η δοκιμασία ερευνά τη δυνατότητα του σκυλιού να αναλύσει μια προβληματική κατάσταση και έπειτα να λάβει τα κατάλληλα, αποδοτικά μέτρα για την επίλυσή της- κάτι που είναι ο πυρήνας της ζωικής νοημοσύνης. Η ποιμενική ομάδα σκυλιών τείνει να υπερέχει σε αυτήν την δοκιμασία, όπως είναι αναμενόμενο.
Η μέθοδος
Φτιάξτε ένα εμπόδιο από χαρτόνι πλάτους 1,5 μ και ύψους μεγαλύτερο από το σκυλί όταν στέκεται όρθιο στα πίσω πόδια. Κόψτε ένα κομμάτι πάχους 7,5 εκατ. Στη μέση του χαρτονιού το οποίο θα απέχει 10 εκατ. από την κορυφή και 10 εκατ. από τη βάση του. Σηκώστε το χαρτόνι όρθιο και στηρίξτε το με κάτι (π.χ. τούβλα ή κουτιά) ώστε να είναι σταθερό. Με σας σε μια πλευρά του εμποδίου και το σκυλί στην άλλη, δείξτε του μια λιχουδιά.

Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Τα έξυπνα σκυλιά θα έρθουν γύρω από το εμπόδιο για να πάρουν τη λιχουδιά μέσα σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα
Στ α ικανοποιητικής εξυπνάδας σκυλιά θα πάρει 30-60 δευτερόλεπτα.
Τα όχι και τόσο έξυπνα σκυλιά θα προσπαθήσουν να χώσουν το κεφάλι τους στο άνοιγμα και θα φρακάρουν ή θα συνεχίσουν να σπρώχνουν.

Παραλλαγή του τεστ
Βρείτε έναν τοίχο ή φράχτη, στον οποίο θα υπάρχει κάποιο άνοιγμα, παράθυρο ή τρύπα. Σταθείτε εσείς από τη μία πλευρά και ο σκύλος από την άλλη και φωνάξτε τον να έρθει κοντά σας. Φροντίστε ώστε να μπορεί να σας βλέπει από το παράθυρο ή το άνοιγμα αλλά ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να φτάσει σε εσάς να είναι να απομακρυνθεί από εσάς (από το άνοιγμα δηλαδή) και να κάνει το γύρο του εμποδίου (τοίχου ή φράχτη).

Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Τα έξυπνα σκυλιά αμέσως θα τρέξουν γύρω από το εμπόδιο, θα πηδήσουν πάνω από το εμπόδιο ή θα προσπαθήσουν να πηδήσουν και αν αποτύχουν θα κάνουν το γύρο και θα έρθουν σε εσάς.
Τα όχι και τόσο έξυπνα σκυλιά προσπαθούν να πηδήσουν πάνω από το εμπόδιο και όταν αποτύχουν απλώς κάθονται κάτω.
Τα “χαζούλικα” (αλλά, ακόμα και έτσι, αξιολάτρευτα) σκυλιά δεν επιχειρούν να κάνουν τίποτα απλά κάθονται και ίσως κλαψουρίζουν.


3. Κυνήγι του θησαυρού σε εσωτερικό χώρο
Αυτό το παιχνίδι είναι περισσότερο ένα τεστ μνήμης. Είναι εύκολο και διασκεδαστικό τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το ζώο.
Βήμα 1ο
Κάντε το γύρο του σπιτιού σας, συνοδευόμενος από το σκύλο σας, έτσι ώστε να μπορεί να δει τι κάνετε, και κρύψτε ευωδιαστές λιχουδιές σε διάφορα σημεία προσιτά αλλά όχι φανερά στο σκύλο, όπως πίσω από έναν καναπέ, κάτω από ένα κρεβάτι, κάτω από ένα μαξιλάρι και τα λοιπά. Κατά το κρύψιμο των μεζέδων, βεβαιωθείτε πώς περπατάτε σε όλο το πάτωμα σε κάθε δωμάτιο, όχι απλά απευθείας στο σημείο που θα κρύψετε τη λιχουδιά, αυτό εμποδίζει το σκύλο από το να βρει τους μεζέδες απλά και μόνο ακολουθώντας (οσφραίνοντας) τα βήματά σας.
Βήμα 2ο
Τώρα πάρτε το κατοικίδιο σας σε ένα δωμάτιο όπου δεν έχετε κρύψει τίποτα. Μετά από μισό λεπτό, ελευθερώστε το σκύλο και επιτρέψτε του να ψάξει το σπίτι. Ακολουθήστε τον σιωπηλά και δείτε πόσες λιχουδίτσες μπόρεσε να βρει και πόσο γρήγορα. Αυτό το τεστ εξετάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Για να εξετάσετε τη μακροπρόθεσμη μνήμη, επαναλάβετε, αλλά περιμένετε δέκα λεπτά πριν αφήσετε το σκυλί σας να ψάξει.

4. Κυνήγι του θησαυρού σε εξωτερικό χώρο
Αυτό το παιχνίδι εξετάζει τις γενική νοημοσύνη και τις ικανότητες ιχνηλασίας - καταδίωξης. Τα σκυλιά «παιχνίδια» (π.χ. Τσιχουάουα, Γιορκσάιρ Τεριέ, Παπιγιόν) τείνουν να μην τα πηγαίνουν τόσο καλά σε αυτήν την δοκιμασία όσο στο κυνήγι θησαυρού εσωτερικού χώρου. Η δοκιμασία γίνεται καλύτερα όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο σκυλί στην περιοχή.
Βήμα 1ο
Σε έναν περίπατο με το σκυλί σας, κρύψτε μερικούς μεζέδες, παραδείγματος χάριν σε μια συστάδα χλόης ή πίσω από ένα δέντρο. Αφήστε στο σκύλο σας να σας παρακολουθεί όσο το κάνετε αυτό, αλλά μην του επιτρέψετε να αρχίσει το ψάξιμο έως ότου του πείτε. Για να δυσκολέψετε τη δοκιμασία κρύψτε τους μεζέδες πάνω σε φράχτες, πεζούλια ή σε χαμηλά κλαδιά θάμνων. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να ψάξει για τους μεζέδες.
Βήμα 2ο
Αντί τροφής χρησιμοποιήστε το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας. Πέστε τη να καθίσει και να μείνει, κατόπιν απομακρυνθείτε και ρίξτε το παιχνίδι σε κάποιο σημείο επάνω σε ένα από τα ίχνη σας. Γυρίστε πίσω στο σκυλί από μια διαφορετική διαδρομή και στείλετε το να βρει το παιχνίδι.. Θα ακολουθήσει τη μυρωδιά των παπουτσιών σας και, ενδεχομένως ( με λίγη τύχη και εξυπνάδα!) θα επιστρέψει σε εσάς φέρνοντάς σας το παιχνίδι.

5. Νοητικοί ελιγμοί
Αυτές τα τρία απλά τεστ μπορούν να γίνουν εάν το κατοικίδιο σας έχει μάθει να για να εκτελέσει μια στερεότυπη συμπεριφορά, όπως το «Κάτσε».
Οι ασκήσεις αυτές εξετάζουν τη δυνατότητα του σκύλου να συνδέει διάφορα μη λεκτικά σήματα (π.χ. χειρονομίες ή νεύματα) με αυτό που απαιτείται από αυτόν να κάνει.
Μέθοδος 1η
Χτυπήστε με τα χέρια σας παλαμάκια και πείτε «Κάτσε», ή όποια άλλη εντολή έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε.
Επαναλάβετε το 10 φορές.
Τώρα χτυπήστε παλαμάκια χωρίς να πείτε «κάτσε».
Εάν ο σκύλος σας καθίσει, έμαθε ότι ο ήχος από τα παλαμάκια σημαίνει το ίδιο με το «Κάτσε).
Εάν δεν καθίσει, επαναλάβετε την διαδικασία για άλλες 10 φορές.
Κατόπιν χτυπήστε παλαμάκια χωρίς να πείτε κάτσε για μια ακόμα φορά.
Μέθοδος 2η
Κρατήστε σφιγμένη την παλάμη σας (γροθιά) μπροστά από το πρόσωπο του σκύλου. Ανοίξτε και κλείστε το χέρι σας γρήγορα και έπειτα πείτε «Κάτσε» (ή όποια άλλη εντολή έχετε επιλέξει να χρησιμοποιήσετε). Πόσες επαναλήψεις παίρνει για το για να υπακούσει το σήμα χωρίς να ακολουθεί η λεκτική εντολή;
Μέθοδος 3η
Βουτήξτε μία μπατονέτα σε κάτι με ένα ευδιάκριτο άρωμα, όπως οδοντόπαστα ή ροδόνερο
Κρατήστε τη μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας και δώστε τη λεκτική εντολή. Έπειτα από αρκετές επαναλήψεις, με το σκυλί να εκτελεί τη συμπεριφορά σωστά, αντικαταστήστε τη μπατονέτα με μία καινούρια (καθαρή).
Εάν το σκυλί εκτελεί τη συμπεριφορά (με τη χρησιμοποίηση της μπατονέτας ως οπτικό σήμα), απομακρυνθείτε και αγνοήστε το για μισό λεπτό, κατόπιν επαναλάβετε τη διαδικασία με την καθαρή μπατονέτα.

Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
(Βαθμολογήστε την κάθε μέθοδο ξεχωριστά)
Τα πολύ έξυπνα σκυλιά κάνουν τη νοητική σύνδεση μετά από μόνο 10 επαναλήψεις (ή και λιγότερες).
Τα έξυπνα σκυλιά μαθαίνουν μετά από 10-50 επαναλήψεις.
Τα “χαζούλικα” σκυλιά ακόμα και μετά από 50 επαναλήψεις δεν έχουν κάνει τη σύνδεση.

Προχωρημένη – ανώτερη εκπαίδευση
Εάν ο σκύλος σας “τα πιάνει εύκολα” μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από ηχητικά, οσφρητικά και οπτικά σήματα για διαφορετικές συμπεριφορές , για παράδειγμα μπορείτε να φτάσετε στο σημείο όπου ο σκύλος σας θα κάθετε όταν του παρουσιάζετε κάτι πού μυρίζει μυρωδιά βανίλια, ενώ θα ξαπλώνει όταν το αφήνετε να μυρίσει τυρί!

6. Βρες τη λιχουδιά
Αυτή η δοκιμασία εξετάζει τη μνήμη και είναι γενικά ένα χρήσιμο εργαλείο μέτρησης της νοημοσύνης.
Θα χρειαστείτε πέντε ή έξι ίδια κουτάκια, όπως κονσερβοκούτια ή αδιαφανή βάζα στα οποία έχετε βάλει καπάκια που δεν ανοίγουν πολύ εύκολα.
Βήμα 1ο
Ανοίξτε το ένα κουτάκι, με το σκύλο σας να παρακολουθεί την όλη διαδικασία, και βάλτε μέσα κάποια αγαπημένη του λιχουδιά, αφού πρώτα του τη δείξετε. Κλείστε το κουτάκι καλά. Τώρα ανακατέψτε τα κουτάκια στο πάτωμα και προσπαθήστε να θυμάστε πιο κουτί περιέχει τη λιχουδιά.
Βήμα 2ο
Τώρα το σκυλί πρέπει να βρει το σωστό κουτάκι, βοηθούμενο μόνο από ένα σήμα από σας, και για να θεωρήσουμε ότι πέτυχε στο τεστ, το σωστό κουτάκι θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του. Δείξτε το σωστό κουτί κατά έναρξη της άσκησης και μην πείτε τίποτα. Εάν βρει το σωστό κουτί, ανοίξτε το και δώστε του τη λιχουδιά, μαζί με πολλούς επαίνους. Εάν η αρχική επιλογή του είναι η λανθασμένη, επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία από την αρχή.

Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Τα πολύ έξυπνα σκυλιά μαθαίνουν σε λιγότερο από 4 επαναλήψεις.
Τα έξυπνα σκυλιά μαθαίνουν μετά από 4-10 επαναλήψεις.
Τα μέσης νοημοσύνης σκυλιά χρειάζονται περισσότερες από 10 επαναλήψεις.

Προχωρημένη – ανώτερη εκπαίδευση
Αργότερα, και αφού ο σκύλος σας έχει μάθει καλά το σινιάλο με το χέρι (το “δείξιμο”), μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο σινιάλο, όπως ένα νεύμα του κεφαλιού σας ή ακόμα και το να κοιτάτε επίμονα το σωστό κουτί.

7. Τεστ μνήμης – Πόσες λέξεις ξέρει ο σκύλος σας;
Είναι το σκυλί σας ικανό να μάθει ένα λεξιλόγιο πολλών δεκάδων λέξεων; ΟΛΑ τα σκυλιά έχουν μια καλά ανεπτυγμένη τράπεζα μνήμης στην οποία μπορούν να καταχωρήσουν τις λέξεις που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους.
Βήμα 1ο
Πάρτε δύο διαφορετικά αντικείμενα, ας πούμε πλαστικά παιχνίδια. Πετάξτε το ένα και πείτε «Φέρε το…(όνομα του παιχνιδιού)». Όταν ο σκύλος σας επιστρέψει με το παιχνίδι επιβραβεύστε τον πλουσιοπάροχα.
Επαναλάβετε πολλές φορές με το ίδιο αντικείμενο έως ότου μάθει να ανταποκρίνεται στην εντολή σας γρήγορα και αξιόπιστα.
Βήμα 2ο
Τώρα κάνετε το ίδιο με το δεύτερο αντικείμενο έως ότου το μάθει και αυτό.
Βήμα 3ο
Ρίξτε και τα δύο παιχνίδια μαζί και ζητήστε να σας φέρει το ένα από τα δύο. Επιβραβεύστε τον όταν σας φέρει το σωστό.
Βήμα 4ο
Αυξήστε τον αριθμό αντικειμένων και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Τα πολύ έξυπνα σκυλιά μπορούν να μάθουν πάνω από 60 λέξεις.
Τα έξυπνα σκυλιά μπορούν να μάθουν περίπου από 30 λέξεις.
Τα μέσης εξυπνάδας σκυλιά μπορούν να μάθουν περίπου από 15 λέξεις.

8. Βρες τις διαφορές
Αυτά είναι αρκετά απλά τεστ για τις ικανότητές παρατήρησης και μνήμης του σκύλου σας. Το πρώτο εξαρτάται από το πόσο εξοικειωμένο είναι το κατοικίδιό σας με την ώρα της ημέρας που το βγάζετε βόλτα και τις προετοιμασίες που προηγούνται αυτής, όπως η τοποθέτηση το να φοράτε το παλτό σας και να πάρετε το λουρί του.
Μέθοδος 1η
Σε μια ώρα της ημέρας που δεν το βγάζετε συνήθως για βόλτα, ξεκινήστε τις συνηθισμένες προετοιμασίες, αλλά μην το καλέστε ή μην πάτε στην πόρτα.
Μέθοδος 2η
Κάποια στιγμή που ο σκύλος λείπει από το σπίτι, αλλάξτε τη διάταξη των επίπλων σε ένα από τα δωμάτια που έχει πρόσβαση - προσθέστε μια καρέκλα ή ένα μεγάλο μαξιλάρι καναπέ, αλλάξτε τη θέση ενός πίνακα κτλ..

Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Μέθοδος 1η
Τα πολύ έξυπνα σκυλιά θα σας φέρουν το λουρί τους (ή θα κάνουν ότι συνηθίζουν να κάνουν όταν είναι έτοιμα να βγουν βόλτα)!
Τα έξυπνα σκυλιά αμέσως είτε θα τρέξουν χαρούμενα στην πόρτα είτε σε σας.
Μέθοδος 2η
Τα έξυπνα σκυλιά, μόλις μπουν στο δωμάτιο, παρατηρούν αμέσως ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και αρχίζουν να εξερευνούν και να μυρίζουν τα νέα αντικείμενα

9. Κυνοειδής λογιστική
Αυτό είναι ένα τεστ για τη βασική νοημοσύνη. Θα χρειαστείτε διάφορα λίγο πολύ ίδια αντικείμενα, όπως οι πολύχρωμες μπάλες, ένα χαρτόνι για να ενεργήσετε ως οθόνη-εμπόδιο και ένα χρονόμετρο. Ιδανικά, το σκυλί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο με τις μπάλες, αλλά εν πάση περιπτώσει, αφήστε το να τις επιθεωρήσει και, εάν είναι δυνατόν, να παίξει μαζί τους πριν αρχίσετε το τεστ.
Βήμα 1ο
Καθίστε στο πάτωμα με το σκυλί περίπου 2 μ μακριά από εσάς. Τοποθετήστε την οθόνη μεταξύ σας και στηρίξτε την με ένα τούβλο ή κάποιο άλλο βάρος. Εμφανίστε στο σκυλί μια μπάλα επάνω από την οθόνη, κατόπιν κατεβάστε την από την πίσω πλευρά της οθόνης και τοποθετήστε τη στο πάτωμα, κατόπιν συνεχίστε έως ότου να εμφανιστούν επτά σφαίρες στο σκυλί. Κρυφά από το σκύλο αφαιρέστε ή προσθέστε μια μπάλα ή περισσότερες ή αφήστε τον αριθμό αμετάβλητο.
Βήμα 2ο
Αφαιρέστε την οθόνη έτσι ώστε το σκυλί να μπορεί να δει τις μπάλες και ξεκινήστε το χρονόμετρο την ίδια στιγμή. Παρατηρήστε τα μάτια του σκύλου. Κοιτάει επίμονα στις μπάλες; Σε αυτή την περίπτωση, χρονομετρήστε τη "διάρκεια" του βλέμματός του. Επαναλάβετε, μεταβάλλοντας ή διατηρώντας τον αριθμό των μπάλων κατά βούληση. Μετρήστε το χρόνο που το σκυλί κοιτάζει επίμονα τις μπάλες σε κάθε περίπτωση.
Πώς να βαθμολογήσετε το σκύλο σας
Δώστε στο κατοικίδιο σας ένα βαθμό όταν η διάρκεια του επίμονου βλέμματός του “μαρτυρά” ότι έχει επισημάνει ότι κάτι δεν πάει καλά και τα δύο βαθμούς εάν κάνει έτσι όταν περιλαμβάνονται περισσότερες από τέσσερις μπάλες.
Το σύνολο των βαθμών που έχει μαζέψει ο σκύλος σας μετά από 20 επαναλήψεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χονδρική ένδειξη μιας πτυχής της νοημοσύνης του.
Τα πολύ έξυπνα σκυλιά θα σημειώσουν πάνω από 14 βαθμούς.
Τα έξυπνα σκυλιά θα σημειώσουν 10-14 βαθμούς.
Τα μέσης νοημοσύνης σκυλιά θα σημειώσουν 5-10 βαθμούς.
Εάν το κατοικίδιο σας συνεχίζει να αποτυγχάνει να δώσει την προσοχή ή φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τις αλλαγές, μπορείτε να υποθέσετε ότι τα ταλέντα του βρίσκονται σε πεδία διαφορετικά από την κυνοειδή λογιστική!

Μετάφραση – προσαρμογή
Κατερίνα Α. Μαστροπέρρου

πηγή : www.abc4dogs.gr

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode