Πεπτικό σύστημα σκύλου...

2014-11-07 16:14

peptiko-systhma-skylou

Το πεπτικό σύστημα του σκύλου διαφέρει από του ανθρώπου και είναι πολύ ισχυρό, ικανό να διασπάσει ακόμα και κόκαλα. Τα βασικά όργανα που το αποτελούν είναι ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο.

Οισοφάγος

Ο οισοφάγος είναι ένας μικρός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Καθώς φεύγει από το στόμα, ακολουθεί μία ευθεία πορεία μέσα στο λαιμό και το στήθος, περνώντας δίπλα από την καρδιά και μέσα από τον μυ του διαφράγματος και τέλος, εισέρχεται στο στομάχι. Τα τοιχώματα του οισοφάγου αποτελούνται από μύες, οι οποίοι πραγματοποιούν κυματοειδείς συσπάσεις για να ωθήσουν την τροφή στο στομάχι. Όταν δεν υπάρχει τροφή στον οισοφάγο, τα τοιχώματα του ακουμπούν το ένα στο άλλο, κλείνοντας τον κενό χώρο.

Στομάχι

Το στομάχι του σκύλου είναι μια δομή που χρησιμεύει στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τροφής και στη συνέχιση της διαδικασία της πέψης. Ο οισοφάγος μεταφέρει τροφή στο στομάχι, όπου εισέρχεται μέσω μιας βαλβίδας που ονομάζεται καρδιακός σφιγκτήρας.

Στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου σχηματίζονται πτυχές που ονομάζονται γαστρικές πτυχές. Αυτές οι πτυχές βοηθούν στο άλεσμα και την πέψη των τροφών. Η εσωτερική επένδυση του στομάχου εκκρίνει οξέα και ένζυμα για να διασπάσει τα τρόφιμα. Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής διαδικασίας της πέψης η μερικώς χωνευμένη τροφή εξέρχεται από το στομάχι μέσα από την περιοχή του πυλωρικού σφιγκτήρα και στη συνέχεια εισέρχεται στο δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου).

Οι περισσότερες τροφές εξέρχονται από το στομάχι εντός δώδεκα ωρών από την είσοδό τους.

Λεπτό έντερο

Το λεπτό έντερο είναι ένας σωλήνας, ο οποίος εκτείνεται μεταξύ του στομάχου και του παχέος εντέρου. Είναι το μεγαλύτερο τμήμα του εντερικού σωλήνα και είναι περίπου δυόμισι φορές το συνολικό μήκος του σώματος του ζώου.

Το λεπτό έντερο του σκύλου έχει τρία μέρη. Το πρώτο τμήμα, το οποίο συνδέεται με το στομάχι, είναι το δωδεκαδάκτυλο. Το μεσαίο (και μεγαλύτερο) τμήμα είναι η νήστιδα. Το συντομότερο τμήμα είναι ο ειλεός, που συνδέεται με το παχύ έντερο.

Το δωδεκαδάκτυλο συνδέεται με το στομάχι και είναι σχετικά βραχύ. Εκτελεί, ωστόσο, πολύ σημαντικές λειτουργίες. Η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας συνδέονται στο δωδεκαδάκτυλο από τη χολή. Ένζυμα και άλλες εκκρίσεις που είναι σημαντικές για την πέψη παράγονται από το ήπαρ και το πάγκρεας και αναμιγνύονται με την τροφή στο δωδεκαδάκτυλο.

Η νήστιδα είναι η μεγαλύτερη περιοχή του λεπτού εντέρου και είναι γεμάτη από μικρές προβολές που ονομάζονται λάχνες. Οι λάχνες προεξέχουν προς τα μέσα (προς το περιεχόμενο του εντέρου) και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το περιεχόμενο της νήστιδας φτάνει στον ειλεό και από εκεί περνά στο παχύ έντερο.

peptiko-systhma

Παχύ έντερο

Το παχύ έντερο του σκύλου συνδέει ουσιαστικά το λεπτό έντερο με τον πρωκτό. Είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο από το λεπτό έντερο. Η κύρια λειτουργία του είναι να απορροφήσει το νερό από τα κόπρανα ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος σταθερά. Άλλη λειτουργία του είναι να αποθηκεύει περιττωματικό υλικό που αναμένει την έξοδο του από το σώμα μέσω της απόληξης του παχέος εντέρου, που ονομάζεται πρωκτός. 

πηγή : www.dogsworld.gr

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode