Ο καρκίνος στα μπόξερ...

2014-11-08 22:29

Είναι αυτό σύνηθες?
Δυστυχώς,ο καρκίνος είναι το νούμερο ένα θέμα υγείας σε αυτήν τη φυλή και οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου απ΄ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο καθαρόαιμο σκύλο ράτσας.
Όσον αφορά τον καρκίνο του εγκεφάλου,αν αυτό το είδος είναι να εμφανιστεί σε ένα μπόξερ,αυτό γίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 8.
Επομένως,ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία,οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενα πρόωρα προειδοποιητικά σημάδια μόλις ο σκύλος εισέλθει στα μετέπειτα ενήλικα χρόνια.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι λιγότερο συχνός,εμφανίζεται κυρίως στα λευκά μπόξερ ή σε εκείνα με μεγάλες επιφάνειες λευκού στο τρίχωμα...Αντιηλιακή κρέμα προστασίας μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα.

Ποιές είναι οι αιτίες?
-Μπορεί να είναι γενετικό(να περάσει μέσω γονιδίων,η φυλή των μπόξερ είναι γενετικά επιρρεπής σε όγκους του εγκεφάλου)
-Περιβαλλοντικές αιτίες(εξωτερικά στοιχεία,το παθητικό κάπνισμα για παράδειγμα)
-Τυχαία μετάλλαξη των κυττάρων μπορεί να συμβεί,χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση
-Τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν όσο είναι κουτάβια μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο των οστών όταν είναι ενήλικα.Πολλές περιπτώσεις καρκίνου των οστών έχει παρουσιαστεί σε σημεία όπου ένας σκύλος είχε τραυματιστεί ή είχε σπάσει ένα κόκαλο όταν ήταν κουτάβι.
-Ο ρινικός καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε σκύλους απ'ότι στους ανθρώπους(θεωρείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα σκυλιά μυρίζουν συχνά το έδαφος που μπορεί να περιέχει χημικά και τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στην ρινική κοιλότητα του σκύλου).Περισσότερες μελέτες χρειάζονται να γίνουν πάνω σε αυτό.

Ποιά είναι τα συμπτώματα?
Τα συμπτώματα του καρκίνου στα μπόξερ είναι πολλά και ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.Οποιαδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα είναι προειδοποιητικά:

-Εξογκώματα ή όγκοι:Εξογκώματα ή όγκοι που μπορεί να αισθανθείτε κάτω από το δέρμα του σκύλου που δεν είχατε παρατηρήσει νωρίτερα,το σκυλί μπορεί να δείξει ευαισθησία όταν αυτά αγγίζονται.Συνιστάται να ελέγχετε τακτικά γι'αυτό...Κι αυτό γίνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή μετά όταν το τρίχωμα είναι βρεγμένο και μπορείτε πιο εύκολα να σύρετε τα δάχτυλα σας γύρω από το σώμα για να ελέγξετε.

Απότομη απώλεια βάρους:Ορατή απώλεια βάρους που συνήθως γίνεται αντιληπτή αρχικά γύρω από την περιοχή των πλευρών του σκύλου...Εάν ο σκύλος σας είχε ένα φυσιολογικό βάρος και ξαφνικά παρατηρείτε πως η θωρακική κοιλότητα είναι αισθητά ορατή,αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβετε δράση και να τον εξετάσετε για τυχόν πιθανά ζητήματα που μπορεί ή δε μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο.

Αλλαγή στις εντερικές κενώσεις:Ένα μπόξερ μπορεί να έχει αυξημένη ή μειωμένη κίνηση εντέρου ή συνεχή διάρροια.Ενώ εσείς δε χρειάζεται να ελέγχετε συνεχώς τις κενώσεις,καλό θα είναι μια φορά την εβδομάδα να ρίχνετε μια ματιά,όχι μόνο για το θέμα του καρκίνου αλλά και για πιθανά σκουλήκια ή για τυχόν αχώνευτη τροφή που θα σας κάνει γνωστό ότι δεν απορροφάται όπως θα έπρεπε,κτλ...Τα κόπρανα πρέπει να είναι μαλακά,να μην είναι υγρά,ξηρά ή ραγισμένα.Με αυτόν τον έλεγχο μπορείτε να μάθετε εάν ο σκύλος σας τρώει σωστά,ισορροπημένα γεύματα.

Μειωμένο επίπεδο ενέργειας:Ένα μπόξερ κουρασμένο ή αδύναμο.Δε θα θέλει να ασκηθεί ή να παίξει όπως συνήθως.Μπορεί να είναι απρόθυμο και για την προγραμματισμένη βόλτα του.Επιπλέον,μπορεί να αποσύρεται συχνά στο κρεβάτι του να κοιμηθεί ή να ξεκουραστεί.

Κρυολόγημα:Συμπτώματα όπως φτέρνισμα ή βήχας.
Αλλαγές στο σχήμα,την υφή ή στο μέγεθος μιας κηλίδας στο δέρμα που ο σκύλος είχε πάντα:Συνήθως παρατηρείται στο στομάχι του σκύλου.

Πρήξιμο γύρω από ένα δόντι μπορεί να είναι σημάδι για καρκίνο του στόματος:Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε ένα σκύλο όταν τρώει...ή/και να έχει την ανάγκη να μασήσει κάτι για να νιώσει ανακούφιση από τον πόνο.

Με τους όγκους του εγκεφάλου τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:(το μπόξερ είναι το πιο επιρρεπές σε αυτό από οποιαδήποτε άλλη ράτσα σκύλου)δυσκολία στο περπάτημα,παράλυση προσώπου ή/και προβλήματα όρασης(ακόμη και τύφλωση αν δεν το προλάβουμε έγκαιρα).

Πρόληψη του καρκίνου στα μπόξερ
Σε πολλές περιπτώσεις η γενετική παίζει ρόλο για την εμφάνιση του καρκίνου.Ως ένας στοργικός ιδιοκτήτης,μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα για να βοηθήσετε στην πρόληψη αυτής της τρομακτικής ασθένειας.

-Κρατήστε το μπόξερ σας μακριά από το παθητικό κάπνισμα,αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.Εάν υπάρχουν καπνιστές στο σπίτι θα πρέπει να βγαίνουν έξω ή τουλάχιστον να μην καπνίζουν σε χώρους που βρίσκεται και το σκυλί.Αυτή είναι μια καλή συμβουλή,επίσης,γιατί μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη πιθανών ζητημάτων αλλεργίας που μπορεί να προκύψει από την εισπνοή καπνού.

-Τα λευκά μπόξερ ή τα μπόξερ με άσπρα μπαλώματα δε θα πρέπει να μένουν στον ήλιο για πάρα πολύ ώρα.Για όλα τα χρώματα,περιοχές όπως η μύτη και η κοιλιά θα πρέπει να προστατεύονται από αντιηλιακό αν ο σκύλος παραμένει στον ήλιο για περισσότερα από 30 λεπτά.

-Η στείρωση του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει.Στειρώνοντας ένα θηλυκό σκύλο οι πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και ωοθηκών μειώνονται σημαντικά και όσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό,τόσο το καλύτερο.Τα σκυλιά που στειρώνονται πριν τον πρώτο οίστρο,μειώνουν τον κίνδυνο στο μισό.Στείρωση μετά τον πέμπτο οίστρο μπορεί να είναι πολύ αργά για να κάνει τη διαφορά.

-Πάντα να είστε προσεχτικοί με ένα δραστήριο κουτάβι για να μειώσετε τις πιθανότητες να τραυματιστεί ή να σπάσει κάποιο άκρο.Τα μικρά κουτάβια φημίζονται για το ότι μπλέκονται μες στα πόδια σας,έτσι πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να τα πατήσετε ή να σκοντάψετε πάνω τους από ατύχημα,προσοχή με αυτό.

-Όταν τα κάνετε μπάνιο και τα περιποιείστε,μετακινήστε τα χέρια σας κατά μήκος του σώματος για να ελέγξετε για τυχόν εξογκώματα.Εάν βρείτε κάτι ύποπτο,να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας αμέσως να το ελέγξει.Πολλές φορές καρκινικά εξογκώματα μπορούν να εντοπιστούν πριν κάνουν μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος.Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και παίζει τεράστιο ρόλο στις πιθανότητες ανάκαμψης.

Ποιά είναι η θεραπεία για τον καρκίνο στα μπόξερ?
Υπάρχει βοήθεια για τον καρκίνο στους σκύλους.Ευτυχώς,ένας σκύλος μπορεί να κάνει αγωγή ακριβώς ίδια με τον άνθρωπο και η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με τον τύπο καρκίνου που έχει διαγνωστεί.Χρησιμοποιεί τα ίδια φάρμακα,την ίδια χημειοθεραπεία,την ίδια ακτινοβολία.Έτσι,ενώ αυτή η φυλή έχει προδιάθεση για καρκίνο,η θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής στην ποιότητα και στην επέκταση της διάρκειας ζωής.
Ο σκύλος μπορεί να χειριστεί καλά αυτές τις θεραπείες.Το 95% των μπόξερ δεν πάσχουν από ναυτία,διάρροια ή από μείωση των αριθμών των αιμοσφαιρίων που οδηγεί σε νοσηλεία στο νοσοκομείο.Εάν προκύψει ναυτία,μπορούν να δοθούν φάρμακα για να ελεγχθεί,έτσι ώστε ο σκύλος να λαμβάνει τη σωστή διατροφή.Πάνω από το 90% των μπόξερ,δε χάνουν τρίχωμα.Εάν τυχόν πέσει,θα ξαναβγεί μετά το τέλος της θεραπείας.
Και πάλι,εάν διαγνωσθεί έγκαιρα,οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μεγαλύτερες.Προτείνεται να ελέγχετε για όγκους μια φορά την εβδομάδα και είναι ζωτικής σημασίας να γίνονται τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο.

πηγή :
www.allboxerinfo.com

Μετάφραση : Βιβή Τσαχρίστα

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode