Νευρικό σύστημα σκύλου..

2014-11-07 16:18

nevriko-systhma-skylou

Το νευρικό σύστημα ενός σκύλου είναι το σύστημα που στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα μέσω των νευρικών ινών, στα κύτταρα και τα όργανα. Τα ερεθίσματα αυτά περιέχουν μηνύματα που υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα κύτταρα και τα όργανα. Για την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών νευρικών κυττάρων χρησιμοποιούνται χημικές ενώσεις. Το νευρικό σύστημα είναι ένα πολύ σύνθετο δίκτυο.

Ανατομία Νευρικού Συστήματος

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Στα θηλαστικά, το νευρικό σύστημα χωρίζεται σε πολλά τμήματα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) αποτελείται από τον εγκέφαλο, το στέλεχος του εγκεφάλου και το νωτιαίο μυελό. Το περιφερικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ) περιλαμβάνει τα νεύρα που ξεκινούν  από τον εγκέφαλο και καταλήγουν σε περιοχές του κεφαλιού και του τραχήλου, καθώς και εκείνα τα νεύρα που εξέρχονται και εισέρχονται στο νωτιαίο μυελό. Αυτά τα νεύρα μεταφέρουν μηνύματα από το ΚΝΣ σε άλλες περιοχές του σώματος όπως τα πόδια και την ουρά. Νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στο νωτιαίο μυελό, στα περιφερικά νεύρα, στους ιστούς και πάλι πίσω.

Περιφερικό Νευρικό Σύστημα: Τα περιφερικά νεύρα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό ονομάζονται κινητικά νεύρα. Τα νεύρα αυτά επηρεάζουν τους μυς, δηλαδή τον έλεγχο των κινήσεων, τη στάση του σώματος και τα αντανακλαστικά. Τα περιφερικά νεύρα που επιστρέφουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό ονομάζονται αισθητήρια νεύρα. Αυτά τα νεύρα μεταφέρουν πληροφορίες (όπως η αίσθηση του πόνου) από τις δομές του σώματος πίσω στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα: Ένα άλλο σύνολο των νεύρων περιλαμβάνουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ΑΝΣ). Το ΑΝΣ περιέχει τα νεύρα που ελέγχουν τις ακούσιες κινήσεις των οργάνων, όπως του εντέρου, της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, της ουροδόχου κύστης, κλπ. Τα σκυλιά δεν έχουν εκούσιο έλεγχο του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Ανάπτυξη του νευρικού συστήματος

Ένα κουτάβι γεννιέται χωρίς ένα πλήρως ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα. Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, και τα σχετικά νεύρα υπάρχουν κατά τη γέννηση, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν επαρκώς ηλεκτρικά ερεθίσματα με συντονισμένο τρόπο.

Καθώς το νευρικό σύστημα ωριμάζει κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής, μια σειρά γεγονότων που ελέγχεται από νεύρα αρχίζει να γίνεται εμφανής. Κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του κουτάβι σχεδόν μόνο τρώνε και κοιμούνται. Έχουν κάποια κινητική δραστηριότητα, ακόμα και όταν κοιμούνται.

Στη δεύτερη εβδομάδα της ζωής του, το κουτάβι εξακολουθεί να δαπανά πολύ χρόνο στον ύπνο, αλλά γίνεται πιο ήσυχος και πιο ξεκούραστος με λιγότερες κινήσεις του σώματος. Όταν είναι ξύπνια περνούν τον περισσότερο χρόνο τους θηλάζοντας.

Στις τρεις εβδομάδες, τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να διατηρήσουν μια όρθια στάση και αρχίζουν να περνούν περισσότερο χρόνο ξύπνια. Προσπαθούν να κινηθούν έρποντας, καθώς εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να σταθούν σωστά και να περπατήσουν. Οι αρχικές απόπειρες «συρσίματος», είναι συνήθως μικρής διάρκειας, καθώς οι μύες δεν είναι αρκετά ισχυροί.

Περίπου στις τέσσερις εβδομάδες της ηλικίας, το κουτάβι θα αναπτύξει πλήρως την ικανότητα να σταθεί και ίσως να διανύσει μικρές αποστάσεις με τα πόδια. Τελικά, κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων, το κουτάβι αποκτά πλήρη κινητικότητα και είναι σε θέση να περπατήσει, ακόμα και να τρέξει αδέξια.

Όραση: Τα κουτάβια γεννιούνται τυφλά με κλειστά βλέφαρα. Τα βλέφαρα ανοίγουν στις 14 μέρες, εκθέτοντας το βολβό του ματιού που σε αυτή τη φάση είναι ευαίσθητος στο φως. Τα περισσότερα κουτάβια θα μπορούν να δουν στις τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, αλλά η όραση τους δεν θα αναπτυχθεί πλήρως έως τη δέκατη εβδομάδα της ηλικίας.

Ακοή: Τα κουτάβια γεννιούνται και κωφά και τυφλά. Όπως και τα βλέφαρα, τα κανάλια των αυτιών παραμένουν κλειστά για δύο περίπου εβδομάδες. Μετά τη δεύτερη εβδομάδα της ηλικίας τους, τα περισσότερα κουτάβια μπορούν να ακούσουν μερικούς θορύβους και τρομάζουν εύκολα να με τους αιχμηρούς. Στις τέσσερις εβδομάδες της ηλικίας, τα περισσότερα κουτάβια ακούν ήχους χωρίς να τρομάζουν. Τα κουτάβια άνω των τεσσάρων εβδομάδων μπορούν να ακούσουν αρκετά καλά.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις, το περπάτημα, η όραση και η ακοή, ελέγχονται από το νευρικό σύστημα. Η ακριβής ηλικία κατά την οποία αναπτύσσουν αυτές τις ικανότητες δεν είναι σταθερή. Οι ηλικίες που αναφέρονται είναι ο μέσος όρος και όχι ο κανόνας.

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Διαταραχές του νευρικού συστήματος μπορεί να προκύψουν από ακατάλληλη ανάπτυξη του νευρικού ιστού και των σχετικών οργάνων της, ή από ζημία που οφείλεται σε τραύμα ή λοιμώξεις. Πολλές διαταραχές είναι γενετικής προέλευσης. 

πηγή : www.dogsworld.gr

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode