Μόλυνση με ασκαρίδες από χοιρινό κρέας στους σκύλους...

2014-11-27 12:00

Η τριχίνωση στους σκύλους
Τριχίνωση (τριχινέλλωση ή τριχινίαση) είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο σκουλήκι (νηματοειδές) που ονομάζεται Trichinella spiralis.Είναι,επίσης,γνωστό ως «χοιρινό σκουλήκι»,επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης οφείλονται στην κατανάλωση μολυσμένου ωμού ή μισοψημένου χοιρινού.Αυτό το παράσιτο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση μόλυνσης σε σκύλους,ανθρώπους και χοίρους.
Κατά το στάδιο ανάπτυξης του κύκλου ζωής αυτού του παρασίτου,η μόλυνση εμφανίζεται σε σκύλους και ανθρώπους,όταν καταπιούν μολυσμένο και ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας.Το παράσιτο T. spiralis είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή νόσο,ακόμα και περιπτώσεις θανάτου στον άνθρωπο.Σοβαρή φλεγμονή στους μύες του σώματος δημιουργείται όταν το παράσιτο (προνύμφη) μεταναστεύει στους μύες. Τα κουτάβια φαίνεται πως είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τα ενήλικα σκυλιά.

Συμπτώματα και τύποι
-Γαστρεντερικές διαταραχές
-Εμετός
-Διάρροια
-Φλεγμονή των μυών
-Μυϊκός πόνος
-Μυϊκή δυσκαμψία

Αιτίες
Η μόλυνση προκαλείται από το παράσιτο σκουλήκι που ονομάζεται Τ.spiralis,το οποίο εισέρχεται στο γαστρεντερικό σύστημα μέσω μολυσμένου ωμού κρέατος.Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του,το παράσιτο φτάνει στους μύες και είναι ικανό να παραμείνει εκεί για χρόνια.

Διάγνωση
Ο κτηνίατρός σας θα πάρει λεπτομερές ιστορικό από εσάς,δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή του σκύλου σας ή σε οτιδήποτε άλλο έχει φάει έξω από τα συνηθισμένα.Οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας περιλαμβάνουν μια γενική εξέταση αίματος,βιοχημικό προφίλ,ανάλυση ούρων και εξέταση κοπράνων.Η πλήρης ανάλυση αίματος μπορεί να δείξει ένα μεγάλο αριθμό ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων (WBCs) που ονομάζονται ηωσινόφιλα (ηωσινοφιλία),οι οποίες βρίσκονται συνήθως στο αίμα ως απάντηση σε αλλεργίες ή ως απάντηση σε παρασιτικές μολύνσεις.Εάν το δείγμα κοπράνων παρουσιάζει ενδείξεις από θραύσματα σκουληκιών,μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επαναληπτικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.Καθώς αυτά τα παράσιτα καταλήγουν στους μύες,ένα δείγμα των μυών μπορεί να ληφθεί για να βρεθεί το παράσιτο στους μύες.

Θεραπεία
Σε περίπτωση ήπιας νόσου,συνήθως δεν απαιτείται καμία θεραπεία στο προσβεβλημένο ζώο εκτός από τη χρήση των ειδικών αντιπαρασιτικών φαρμάκων για να μειωθεί ο αριθμός των παρασίτων στους μύες.

Διαβίωση και διαχείριση
Μετά την αρχική θεραπεία,παρακολουθήστε το σκυλί σας για τυχόν μυϊκούς πόνους που συνεχίζονται ή οποιοδήποτε άλλο ανεπιθύμητο σύμπτωμα.Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν κάποιο από τα συμπτώματα επανεμφανίζεται στο σκυλί σας.Η πρόληψη αυτής της μόλυνσης επιτυγχάνεται απλά με το να μη δίνετε στο σκύλο σας μη επαρκώς μαγειρεμένα προϊόντα χοιρινού έτσι ώστε να μπλοκάρετε την πρόσβαση στα απόβλητα που περιλαμβάνονται στα χοιρινά αποφάγια.

Πηγή : www.petmd.com

Μετάφραση : Βιβή Τσαχρίστα

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode