Μυοσκελετικό σύστημα σκύλου...

2014-11-07 16:10

myoskeletiko-systhma-skylou

Η γενική εικόνα που παρουσιάζει ο σκύλος μας είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης των οστών, των μυών, των αρθρώσεων, των συνδέσμων και των τενόντων του. Τα οστά και οι μύες δίνουν στο σκυλί τη διάπλαση και το σχήμα του. Στο παρόν άρθρο θα περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται.

Ένα κουτάβι γεννιέται με όλα τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες που θα έχει σε όλη του τη ζωή. Όλες οι μετέπειτα αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση του μεγέθους των εν λόγω ιστών, και όχι στην αύξηση του αριθμού τους. Αυτά συνθέτουν και το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του σώματος ενός ζώου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις στο μήκος της ουράς, ο σκελετός του σκύλου αποτελείται κατά μέσο όρο από 320 οστά.

Οστά

Τα οστά είναι ζωντανά, άκαμπτα όργανα που έχουν το δικό τους σύστημα αιμοφόρων αγγείων και νεύρων. Αποτελούνται από μέταλλα, κυρίως ασβέστιο και φώσφορο. Παρέχουν προστασία για πολλά ευαίσθητα εσωτερικά όργανα και δομές. Για παράδειγμα, τα οστά του κρανίου προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα μάτια, ενώ το στέρνο και τα πλευρά προστατεύουν την καρδιά και τους πνεύμονες.  Άλλα οστά, όπως αυτά των άκρων, εξασφαλίζουν τη στήριξη και τη μετακίνηση. Τα οστά του αυτιού βοηθούν τη μετάδοση του ήχου, επιτρέποντας στο σκυλί να ακούει.

Τα οστά των ποδιών μεγαλώνουν από σημεία πρώιμων οστών που βρίσκονται κοντά στα άκρα. Αυτές ονομάζονται επιφυσιακές πλάκες ή απλά επιφύσεις. Είναι μαλακές περιοχές των νέων οστών που μεγαλώνουν και προσθέτουν μήκος στα οστά. Οι επιφυσιακές πλάκες προωθούν την ανάπτυξη του οστού μέχρι να γίνει πλήρης, συνήθως κατά το πρώτο έτος της ηλικίας του. Τότε, οι επιφύσεις γίνονται σκληρές και δεν λειτουργούν πλέον ως σημεία ανάπτυξης. Αυτό δηλώνει το τέλος της σημαντικής ανάπτυξης των οστών. Οι νεαρές επιφυσιακές πλάκες ανάπτυξης είναι το αδύναμο σημείο των οστών του κουταβιού και είναι πιθανές τοποθεσίες για τραυματισμό ή κάταγμα οστών. Τέτοια κατάγματα είναι κοινά στον καρπό και το γόνατο.

Μύες

Η πρωταρχική λειτουργία των μυών είναι να εξασφαλισθεί η κίνηση σε ένα η περισσότερα συγκεκριμένα μέρη του σώματος του σκύλου. Υπάρχουν δύο τύποι μυών, οι λείοι και οι γραμμωτοί. Οι λείοι μύες βρίσκονται στα εσωτερικά όργανα, όπως το έντερο, το στομάχι και η ουροδόχος κύστη. Αυτά δεν υπόκεινται σε συνειδητό έλεγχο από το σκύλο και λειτουργούν αυτόματα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος. Οι γραμμωτοί μύες στην πλειοψηφία τους συνδέονται με το σκελετό. Όλες οι κινήσεις τους γίνονται κάτω από το συνειδητό έλεγχο του σκύλου. Εμπλέκονται σε λειτουργίες όπως το περπάτημα, το φαγητό, η κίνηση της ουράς, κινήσεις των ματιών, κτλ.

Οι τένοντες

Οι μύες είναι συνδεδεμένοι με τα οστά με σκληρές ινώδεις ταινίες που ονομάζονται τένοντες. Οι τένοντες αρχίζουν από ένα μυ και καταλήγουν σε ένα κόκαλο. Για παράδειγμα, ο αχίλλειος τένοντας συνδέει τον γαστροκνήμιο μυ με τα οστά που σχηματίζουν τον αστράγαλο.

Σύνδεσμοι και αρθρώσεις

Οι σύνδεσμοι συνδέουν οστά με άλλα οστά και εκτείνονται σε όλο το μήκος των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις είναι σημεία όπου δύο οστά συναντώνται με τα άκρα τους να καλύπτονται από ένα στρώμα χόνδρου. Μια άρθρωση αποτελείται από οστά, μύες, συνδέσμους, χόνδρους, και αρθρικό υγρό.

myoskeletiko-systhma-skylou

Οφθαλμικός κόγχος: κοιλότητα του κρανίου που περιέχει το μάτι.
Κρανίο: οστέινη θήκη του εγκεφάλου.
Αυχενικοί σπόνδυλοι: τα οστά του λαιμού.
Θωρακικοί σπόνδυλοι: τα οστά που αποτελούν το ραχιαίο τμήμα του θώρακα.
Οσφυϊκοί σπόνδυλοι: τα οστά της οσφυϊκής μοίρας της περιοχής της πλάτης.
Ιερό οστό: το σύνολο των ιερών σπονδύλων.
Ουραίοι σπόνδυλοι: τα οστά της ουράς.

Λεκάνη: τα οστά της λεκάνης
Μηριαίο οστό: άνω άκρο του πίσω ποδιού ενός σκύλου.
Περόνη: ένα από τα δύο οστά του κάτω μέρους του πίσω ποδιού.
Κνήμη: το δεύτερο οστό του κάτω μέρους του πίσω ποδιού.
Ταρσός: οστό της πτέρνας.
Μετατάρσιο: το οστό μεταξύ της φτέρνας και των φαλάγγων.
Φάλαγγα: οστό πατούσας και δακτύλου.

Μετακάρπιο: οστό του ποδιού μεταξύ του καρπού και των φαλάγγων.
Καρπός: οστό του καρπού.
Ωλένη: ένα από τα δύο οστά του κάτω μπροστινού ποδιού.
Κερκίδα: το δεύτερο οστό του κάτω μπροστινού ποδιού.
Βραχιόνιο οστό: οστό της άνω μπροστινού ποδιού.
Πλευρά: οστά του θώρακα.
Ωμοπλάτη: οστά του ώμου.
Κάτω γνάθος: σαγόνι.

πηγή : www.dogsworld.gr

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode