Μαγειρεύοντας για το σκύλο...

2014-11-21 20:03

Ένα θαυμάσιο άρθρο της Mary Straus που δημοσιεύτηκε στην Whole Dog Journal, τον Ιούνιο του 2007 και περιέχει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα για τους σκύλους μας.

  1. Εισαγωγή
    Όσοι επιλέγουν την ωμή διατροφή στους σκύλους πιστεύουν ότι έχουν κάνει την πιο υγιεινή επιλογή για αυτούς. Αλλά δεν μπορούν όλοι να ταίσουν ωμά. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για τα μικρόβια ή τα παράσιτα στο ωμό κρέας ή στα ωμά κόκκαλα ή μπορεί ο σκύλος τους να μην τρώει τα ωμά.
    Εάν προτιμάτε να ταίζετε τον σκύλο σας μαγειρεμένο φαγητό δεν υπάρχει θέμα, πρέπει να ταίζουμε τον σκύλο μας ότι μας κάνει να αισθανόμαστε κι εμείς άνετα.Και σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος θα ωφεληθεί από μια ποικιλία φρέσκων φαγητών στις σωστές αναλογίες, ανεξαρτήτου προετοιμασίας.
    Η σίτηση με μαγειρεμένο φαγητό στο σκύλο όταν δεν συμπεριλαμβάνουν κόκκαλα ωμά παρουσιάζει την εξής δυσκολία. Είναι πιο περιπλοκο να καταφέρεις να καλύψεις τις διατροφικές του ανάγκες. Μπορούμε να δώσουμε το ασβέστιο που θα έπαιρναν από τα ωμά κόκκαλα από άλλες πηγές αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς ποιά άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στα ωμά κόκκαλα θα λείψουν από τον σκύλο σε μια μαγειρεμένη διατροφή.
    Επιπροσθέτως το μαγείρεμα καταστρέφει ή μειώνει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως ταυρίνη, βιταμίνη C και Ε. Επίσης βράζοντας το κρέας σε νερό "ξεπλένει" κάποια μεταλλα αλλά αυτό μπορεί να λυθεί προσθέτωντας στο φαγητό και το νερό στο οποίο έγινε το μαγείρεμα. Ελαφρύ μαγείρεμα πάντως σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν προκαλεί την ίδια καταστροφή θρεπτικών στοιχείων όπως κάνει το υπερβολικό μαγείρεμα.
  2. Είδη τροφής και ποσότητες
    Στη διατροφή μαγειρεμένου φαγητού στους σκύλους μας πρέπει να προσέχουμε να δίνουμε διαφορετικά είδη τροφής στις κατάλογες αναλογίες. Κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προιόντα πρέπει να συνιστούν τουλάχιστον το 50% της διατροφής, και περισσότερο είναι επιθυμητό.
    Συκώτι και νεφρά πρέπει να αποτελούν το 5% της διατροφής, καλύτερα μικρότερες ποσότητες καθημερινά ή μέρα παρά μέρα από μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να προκαλέσουν διάροια.Καλό είναι τα συγκεκριμένα να ζυγίζονται ωμά λόγω του ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
    Π.χ. αν δίνουμε 600 γρμ φαγητού καθημερινά 30 γρμ (ζυγισμένο ωμό) συκώτι/νεφρό είναι αρκετό αν και μαγειρεμένο μειώνεται ακόμη περισσότερο. Εάν είναι δυνατόν μπορούμε να προσθέσουμε και καρδιά (πιο θρεπτική από κρέας) γύρω στο 5 με 10% της τροφής αν και μεγάλη ποσότητα από καρδιά μπορεί να φέρει μαλακά κόπρανα σε κάποιους σκύλους.
    Τα αβγά είναι εξαιρετική πηγή θρέψης. Μπορούμε να τα βράσουμε ή να τα δώσουμε ωμά αν το προτιμούν οι σκύλοι μας. Μπορούμε να δώσουμε όσα θέλουμε αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ποικιλία παίζει μεγάλο ρόλο.
    Γαλακτοκομικά προιόντα όπως γιαούρτι, κεφίρ και κοτατζ είναι πολύ καλά ανεκτά από τα περισσότερα σκυλιά και αποτελούν πολύ καλή τροφή. Γιαούρτι με προβιοτικά και κεφίρ έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα να προσφέρουν τα λεγόμενα "καλά" βακτήρια, τα προβιοτικά. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να προστίθονται αφού μαγειρευτεί το υπόλοιπο φαγητό. Το κατσικίσιο γάλα επίσης είναι καλό και ο οργανισμός των σκύλων μπορεί να το δεχτεί πιο εύκολα από ότι το αγελαδινό γάλα σε κάποιες περιπτώσεις.
    Κρέας από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της διατροφής. Μπορεί να δίνεται κομμένο σαν κυμάς ή σε κομμάτια. Μπορούμε επίσης να δώσουμε ψάρι σε κονσέρβα όπως σκουμπρί σολωμό και σαρδέλες σε 2 από τα 14 γεύματα της εβδομάδας. (εάν δεν αφαιρέσουμε τα κόκκαλα από τα ψάρια αυτά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ασβέστιο).
    Τα λαχανικά είναι προαιρετικά αλλά προσφέρουν πολλά οφέλη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τα πιο ωφέλιμα, όπως επίσης το μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελών,λάχανο,γογγύλια, σέλινο, αγγούρι, πιπεριές,κολοκύθι, κολοκύθα, καρότο κ.α. Σπανάκι και σέσκουλα μπορούμε να δώσουμε αλλά σε περιορισμένες ποσότητες. Επειδή όλα αυτά τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες προτείνω να τα δίνετε επιπλέον στην καθημερινή διατροφή χωρίς να συνυπολογίζονται στην ημερήσια ποσότητα.
    Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών είναι στον ατμό γιατί δεν αφαιρούντε τόσα θρεπτικά συστατικά όπως με το βράσιμο.Καλό θα ήταν το νερό στο οποίο τα βράζουμε να το προσθέσουμε στο φαί γιατί περιέχει μεταλλικά στοιχεία από τα λαχανικά . Επίσης προσοχή στις ποσότητες γιατί κάποια λαχανικά μπορεί να δημιουργήσουν αέρια στον σκύλο σας.
    Σιτηρά, φασόλια και αμυλώδη λαχανικά όπως πατάτα, γλυκοπατάτα μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι δεν έχουν ανάγκη από υδατάνθρακες και δεν προσφέρουν πρωτείνες οπότε οι ποσότητες πρέπει να είναι μικρές και να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 50% της ημερήσιας διατροφής.
    Δημητριακά που μπορούμε να δίνουμε στον σκύλο μας είναι λευκό και καφέ ρύζι, βρώμη,κριθάρι, αμάραντος κλπ. Όπως και για όλες τις άλλες τροφές που μαγειρεύουμε στον σκύλο μας έτσι και στην περίπτωση των δημητριακών η ποικιλία είναι σημαντική, δεν πρέπει να δίνουμε συνέχεια το ίδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε για τα δημητριακά πως ενοχοποιούνται για αλλεργίες και παχυσαρκία οπότε αν ο σκύλος σας είναι παχύς ή έχει αλλεργίες , αρθροίτιδα, ωτίτιδες κλπ μπορείτε να πειραματιστείτε εξαιρώντας εντελώς τα δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά από τ ην διατροφή του.
    Τα φρούτα πρέπει να περιλαμβάνονται στην διατροφή του σκύλου μας σε μικρή ποσότητα. Υπερώριμα φρούτα να προτιμούνται γιατί χωνεύονται ευκολότερα. Μην δίνετε σταφύλια και σταφίδες γιατί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά. Κατάλληλα φρούτα είναι τα μήλα,μπανάνες, παπάγια, πεπόνι, μούρα και μάνγκο.
  3. Συνοψίζοντας.
    Μπορείτε να προετοιμάζετε ατομικά τα γεύματα του σκύλου σας αλλά είναι πιο εξυπηρετικό να ετοιμάζεται μεγάλες ποσότητες και να τις βάζετε στην κατάψυξη. Επειδή όπως έχουμε πει η ποικιλία είναι σημαντική μπορείτε να δίνετε το ίδιο φαγητό για 2 εβδομάδες και μετά να αλλάζετε.
    Το καλύτερο είναι τα συμπληρώματα να τα προσθέτετε την ώρα του φαγητού γιατί κάποια καταστρέφονται με την κατάψυξη. Το ίδιο ισχύει και για το κεφίρ και το γιαούρτι.
    Αποφύγετε τα κρεμύδια που προκαλούν αναιμία.

    Ποσότητα τροφής
    Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός οργανισμός και η ποσότητα εξαρτάται από τον εκάστοτε μεταβολισμό και τα επίπεδα δραστηριότητας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες. 2% με 3% του σωματικού τους βάρος πρέπει να είναι η ποσότητα της τροφής (ότι μαγειρεύουμε το ζυγίζουμε μαγειρεμένο εκτός από τα εντόσθια). Σε μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά μικραίνει το ποσοστό και μεγαλώνει σε μικρότερα.
    Μικροσκοπικές φυλές μπορεί να χρειάζονται μέχρι και 4-5% του σωματικού τους βάρος ενώ τεράστια σκυλιά μπορεί να φάνε 1.5% του σωματικού τους βάρους. Εάν το σκυλί είναι παχύσαρκο καλό θα ήταν να αφαιρούμε το λίπος από τα κρέατα όταν υπάρχει.
    Σε σκύλο 45 κιλά θα ξεκινούσα με 900 γρμ μαγειρεμένου φαγητού την ημέρα (2% του σωματικού του βάρους). Γενικά παρακολουθούμε πάντα το βάρος του και ανάλογα αυξομειώνουμε τις ποσότητες και τα επίπεδα λιπαρών ώστε να έχουμε έναν υγιή σκύλο. Π.χ. σε ένα υπέρβαρο σκύλο τα πράσινα λαχανικά που έχουν χαμηλές θερμίδες βοηθούν να χορταίνει χωρίς να παχαίνει.
    To ποσοστό λίπους στη διατροφή πρέπει να σχετιζεται με την ποσότητα του φαγητού που δινουμε. Οι περισσότεροι σκύλοι πρέπει να καταναλώνουν μέτρια ποσότητα λίπους στην διατροφή τους , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζουμε τα κρέατα που είναι υψηλά σε λίπος και όταν δίνουμε πουλερικά καλό είναι να αφαιρούμε το μεγαλύτερο μέρος της πέτσας ιδιαίτερα όταν ταίζουμε σκύλους που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι.
    Σε περίπτωση που αισθάνεστε ότι πρέπει ο σκύλος σας να τρώει λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα μπορείτε να μειώσετε τα λιπαρά και όχι την ποσότητα του φαγητού έτσι ώστε να παίρνει τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Προσοχή όμως να μην μειωθεί το λίπος πολύ γιατί τότε ο σκύλος δεν θα χορταίνει και θα πεινάει συνέχεια.
    Στην αντίθετη περίπτωση που νοιώθετε ότι η συνιστώμενη ποσότητα είναι λίγη για τον σκύλο σας μπορείτε να αυξήσετε τα λιπαρά στην διατροφή του. Εργασιακοί σκύλοι που είναι πολύ δραστήριοι και δεν παιρνουν εύκολα βάρος θα ωφεληθούν πολύ από υψηλή σε λιπαρά δίαιτα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δεν υποφέρουν από υψηλή χοληστερίνη οπότε αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.
    Επίσης τα δημητριακά και τα αμυλούχα λαχανικά όπως η πατάτα επηρεάζουν το βάρος οπότε οι σκύλοι που δυσκολεύονται να διατηρήσουν το κανονικό τους βάρος και είναι αδύνατοι μπορούν να ωφεληθούν από μεγαλύτερες ποσότητες των παραπάνω τροφών και φυσικά το αντίθετο σε περίπτωση που πρέπει να χάσουν βάρος.
    Η μετάβαση από ξηρά σε μαγειρευτό συνήθως δεν προκαλεί πρόβλημα στο πεπτικό του σκύλου αν όμως έχετε έναν σκύλο με προβλήματα γαστρεντερολογικά καλό θα ήταν να γίνει σταδιακά. Επίσης καλό είναι να προσθέτουμε ένα ένα τα καινούρια συστατικά στο μαγειρευτό αρχίζοντας με κάτι απλό ώστε να μπορούμε να επισημάνουμε σε τυχόν πρόβλημα τι το προκάλεσε.

    Συμπληρώματα.
    Η επιλογή εάν θα προσθέσουμε ή όχι συμπληρώματα είναι προσωπική για τον καθένα. Ένας υγιής σκύλος που θρέφεται με ποικιλία τροφών στις κατάλληλες ποσότητες λογικά δεν πρέπει να χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα ωφεληθούν από αυτά. Όσο λιγότερη ποικιλία προσθέτετε στην διατροφή τους σκύλου σας τόσο λιγότερο θα χρειάζονται συμπληρώματα. Επίσης επειδή στο μαγείρεμα καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά πολλές φορές σε διατροφή μαγειρευτού χρειάζονται συμπληρώματα.Ακόμη σκύλοι με προβλήματα υγείας μπορεί να τα χρειαστούν.
    Το πιο σημαντικό συμπλήρωμα είναι το λάδι ψαριού (όχι το μουρουνόλαδο) όπως είναι το λάδι σολωμού. Περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προσφέρουν πολλά ωφέλη στον οργανισμό των σκύλων και είναι πολύ δύσκολο να το πάρουν από την διατροφή τους. Η συνιστώμενη δόση για υγιή σκυλιά είναι 1 γραμμάριο λάδι ψαριού για 9-13 κιλά σωματικού βάρους (σκύλοι με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας μπορεί να ωφεληθούν με μεγαλύτερη ποσότητα). Οι σαρδέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για λάδι ψαριού γιατί 2-3 μικρές σαρδέλες δίνουν Ω3 λιπαρά οξέα όσο 1 γρμ λάδι ψαριού.
    Εάν δώσουμε μουρουνόλαδο στις συνιστώμενες ποσότητες της EPA και DHA τότε το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να δώσουμε πολύ περισσότερη βιταμίνη D από το νορμάλ. Συνεπώς μειώστε την ποσότητα μουρουνόλαδου αν δίνετε στον σκύλο σας ώστε να μην υπερβαίνει τα 100IU καθημερινά αν είναι μικρόσωμος και 400 ΙU καθημερινα αν είναι μεγαλόσωμος. Ποτέ μην προσθέτετε μουρουνόλαδο ή άλλη πηγή βιταμίνης D σε έτοιμες τροφές (ξηρές κλπ) γιατί έχουν ήδη την απαιτούμενη ποσότητα.
    Χρησιμο είναι να γνωρίζετε ότι λάδι λιναρόσπορου και καρμελίνας δεν είναι καλές επιλογές για την αντικατάσταση του λαδιού από σολωμό γιατί η μορφή που βρίσκονται τα Ω3 λιπαρά σε αυτά δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό του σκύλου σε ικανοποιητικές ποσότητες.
    Επίσης, τα ψάρια, τα κρέατα από ζώα που είχα θραφεί με χορτάρι και τα αβγά είναι καλές πηγές Ω3 λιπαρών.
    Όποτε προσθέτετε στην διατροφη έλαια οποιούδηποτε είδους μην ξεχνάτε να προσθέτετε και βιταμίνη E αλλιώς ο οργανισμός σε βάθος χρόνου θα αρχίσει να έχει έλλειψη απο την E. Δίνετε περίπου 100 IU σε μικρόσωμα σκυλάκια (κάτω από 11.5 κιλά) 200 ΙU σε μεσαίου μεγάθους σκύλους ( 11.5-27 κιλά) και 400 IU σε μεγαλόσωμους σκύλου (27 κιλά και πάνω) από μία φορά την ημέρα εώς και 1 φορά την εβδομάδα.
    Επειδή o οργανισμός των σκύλων παράγει βιταμίνη C δεν θεωρείται ουσιώδης αλλά η ικανότητά τους να την παράγουν μπορεί να μειωθεί σε περιόδους στρες ή ασθένειας αλλά ακόμη και σε υγιη σκυλιά η πρόσθετη βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει.
    Ομοίως, οι σκύλοι μπορούν να πάρουν βιταμίνη D απο τον ήλιο όπως οι άνθρωποι αλλά στους χειμερινούς μήνες αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Επίσης σκύλοι που ζουν πολύ μέσα στο σπίτι ή που έχουν πολύ βαρύ τρίχωμα μπορεί να παίρνουν μειωμένη ποσότητα βιταμίνης D απο τη λιακάδα.
    Καλό να μην δίνουμε μεταλλικά στοιχεία αφού οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να γίνουν βλαβερές για τον οργανισμό ή αν δεν συνδιαστούν σωστά μεταξυ τους Π.χ. Ο ψευδάργυρος δεσμεύεται σε συνδιασμό με το χαλκό, εάν δώσεις ψευδάργυρο αλλά οχι χαλκό για μεγάλο διάστημα αυτό θα δημιουργήσει έλλειψη χαλκού.
    Τα μεταλλικά στοιχεία ειναι να καλό να τα παρέχουμε μόνο με την μορφή τροφής. Π.χ. Mίγμα βοτάνων από φύκια σπιρουλίνα τριγωνέλλα (fenugreek), ιρλανδικά βρύα και αλφάλφα (ένα λουλούδι σαν χαμομήλι) είναι πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων. (σημειώστε εδώ ότι ποσότητα φυκιών που δίνουμε πρέπει να είναι πολύ μικρή γιατί τα φύκια είναι πηγή ιώδιου που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον θυροειδή). Οπότε για ένα μεγαλόσωμο σκύλο 1/4 κουτ. Γλυκού είναι αρκετό.
    Βιολογικά μήλα, ξύδι μηλιτη, μαγιά μπύρας και σκούρα μολάσσα παρέχουν επίσης ιχνοστοιχεία. Άλλα φρέσκα φαγητά που ωφελούν είναι το μέλι, το τζίντζερ (πιπερόριζα, πολύ ωφέλιμη για την καλή χώνεψη) και φρέσκο λιωμένο σκόρδο (προσοχή όχι παραπάνω από μισή μιας μικρής σκελίδας ανά 9 κιλά βάρος σκύλου γιατί περισσότερο μπορεί να δημιουργήσει αναιμία.
    Τέλος μπορεί να προσθέσετε προβιοτικά , ειδικά αν ο σκύλος σας είναι στρεσαρισμένος ή άρρωστος παίρνει αντιβίωση ή έχει διάροια.
  4. Κουτάβια
    Oι διατροφικές απαιτήσεις των κουταβιών διαφέρουν από αυτές των ενήλικων σκύλων, και ελλείψεις ή υπερβολές είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερη πρωτείνη , λίπος, ασβέστιο και φώσφορο από ότι τα ενήλικα σκυλιά αλλά περισσότερο από το κανονικό ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα. Αυτό ισχύει ειδικά για κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών. Οι αυξημένες ανάγκες ενός κουταβιού αυξάνονται περισσότερο ακόμη τους μήνες που οι ανάπτυξη βρίσκεται στο αποκορυφωμά της.
    Η ακριβής ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ένα κουτάβι αποτελεί θέμα διαρκών διαφωνιών ανάμεσα στους διατροφολόγους. Εγώ θα αναφέρω τις πιο εξέχουσες συστάσεις και εσείς θα επιλέξετε προσπαθώντας να βρίσκεστε στο μέσο όρων αυτών.
    Το 2006 οι οδηγίες του NRC (εθνικό συμβούλιο έρευνας) συστήνουν τα κουτάβια να λαμβάνουν 3 γρμ. Ασβεστίου / 1000 θερμίδες τροφής το οποίο αποτελεί 3 φορές την συνιστώμενη ποσότητα για ενήλικες σκύλους. Η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα σύμφωνα με την οδηγία αυτή είναι 2 γρμ / 1000 θερμίδες αλλά είπαν επίσης ότι κουτάβια που ανήκουν σε μεγαλόσωμες φυλές (αναμενόμενο τελικό βάρος μεγαλύτερο από 25 κιλά) πρέπει να παίρνουν το ελάχιστο 250 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ σωματικού βάρους μέχρι να κλείσουν τις 14 εβδομάδες.
    Σύμφωνα με το AAFCO η διατροφή του κουταβιού πρέπει να περιλαμβάνει 1-2.5% ασβέστιο της ξηράς ουσίας της τροφής. (ξηρά ουσία είναι η μέτρηση της μάζας της τροφής όταν είναι εντελός αποξηραμένη). Σε αντιδιαστολή αυτού η πρόταση του NRC ήταν 0.8-1.7% για μικρόσωμες φυλές και 0.8-2% για μεγαλόσωμες φυλές.
    Κάποιες διατροφικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών έχουν την ιδανική σκελετική ανάπτυξη όταν στη διατροφή τους τα επίπεδα ασβεστίου κυμαίνονται από 0.8-1% (DM) οπως επίσης είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται στην διατροφή τους υψηλής βιολογικής αξίας πρωτείνη (από ζωικά προιόντα) που παρέχουν 420 θερμίδες ανά 100 γρμ τροφής. Οι ανάγκες για ασβέστιο αυξάνονται σε δίαιτες με υψηλότερα επίπεδα λίπους έτσι ώστε η ποσότητα ασβεστίου ανά θερμίδα να παραμένει σταθερή. Επίσης όσο περισσότερα δημητριακά ταίζουμε τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ασβέστιο καθώς τα αντιοξιδωτικά που βρίσκονται στα δημητριακά δεσμεύουν το ασβέστιο.
    Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι προβλήματα στην σκελετική ανάπτυξη στα μεγαλόσωμα κουτάβια μπορεί να προκληθούν όταν το ασβέστιο που παρέχουμε ξεπερνάει τα 6500mg ανά 1000 θερμίδες οπότε και έχουν θέσει ως ανώτερο όριο ασφαλείας τα 4500 mg ανά 1000 θερμίδες τροφής. Τα κατώτερα όρια δεν έχουν τεθεί με τέτοια ακρίβεια αλλά κάτω από 0.6% σε ξηρά ύλη θεωρείται επιζήμιο. Επίσης η ποσότητα βιταμίνης D παίζει ρόλο εφόσον αυξάνει την αποροφητικότητα του ασβεστίου.
    Η πρόταση η δική μου είναι η εξής. Εάν προσθέσετε μία ποσότητα οστεοαλεύρων στην διατροφή τους σκύλου σας που να παρέχει από 1000 εώς 2000mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής (χωρίς να υπολογίζετε στο βάρος της τροφής τα χαμηλής θερμιδικής αξίας λαχανικά) αυτό θα παρέχει στο ζώο σας επαρκή και όχι υπερβολική ποσότητα ασβεστίου. Ο υπολογισμός να γίνεται σε μαγειρεμένο φαγητό αν μαγειρεύετε το κρέας.
    Επειδή τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερο φώσφορο επίσης από ότι τα ενηλικα σκυλιά για αυτό προτείνω τα οστεοάλευρα για χορήγηση ασβεστίου (περιέχουν και φώσφορο) και όχι συμπληρώματα ασβεστίου. (τα οστεοάλευρα θυμίζω ότι περιέχουν ασβέστιο και φώσφορο σε αναλογία 2:1).
    Eάν πιστεύετε ότι η διατροφή του κουταβιού σας δεν περιέχει αρκετό ασβέστιο καλό θα ηταν να αυξήσετε και την ποσότητα βιταμίνης D που βοηθάει στην απορόφησή του. (ποτέ μην χρησιμοποιείτε όμως συμπληρώματα ασβεστίου που να περιέχουν και βιταμίνη D γιατί τότε θα ξεπεράσετε τα επιτρεπτά όρια).
    Βέβαια θυμίζω ξανά ότι αν δίνετε ωμά κόκκαλα στα σκυλιά σας συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου δεν χρειάζονται γιατί παρέχονται σε αυτά ( δεν είναι υπέροχη η φύση; ).
    Τα κουτάβια επίσης χρειάζονται περισσότερη πρωτείνη από ότι τα ενήλικα σκυλιά. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με διατροφή υψηλής πρωτείνης στα κουτάβια, αν θέλετε σε μεγαλόσωμες φυλές να εξασφαλίσετε αργή ανάπτυξη μειώστε την συνολική ποσότητα τροφής και όχι την πρωτείνη που δίνετε.
    Τα περισσότερα κουτάβια θα ωφεληθούν επίσης με μια δίαιτα σχετικά υψηλή σε λίπος. Χρειάζονται περισσότερο λίπος στην διατροφή τους από ότι τα ενήλικα σκυλιά αλλά υπερβολικά πολύ μπορεί να προκαλέσει πολύ γρήγορα ανάπτυξη. Σε υψηλής δραστηριότητας κουτάβια που τρώνε περισσότερο από ότι το αναμενόμενο για το μέγεθός τους μπορείτε να αυξήσετε το λίπος στην διατροφή του χωρίς πρόβλημα. Ποτέ δεν πρέπει να διατρέφετε ένα κουτάβι με δίαιτα χαμηλού λίπους.
    Για να βρείτε πόσο πρέπει να ταίζετε το κουτάβι σας πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία του, το τωρινό του βάρος, και το αναμενόμενο βάρος που θα φτάσει σαν ενήλικας. Τα κουτάβια τρώνε πολύ περισσότερο ανάλογα με το βάρος του από ότι τα ενήλικα σκυλιά . Είναι σημαντικό να ταίζετε τα κουτάβια σας 3-4 γεύματα την ημέρα.

    Η ποσότητα που πρέπει να δίνετε στο κουτάβι έχει σχέση με την φάση ανάπτυξης την οποία διανύει.
    Φάσεις ανάπτυξης

    1/4 της ανάπτυξης : 4.5-6.5% του βάρους του
    1/2 της ανάπτυξης : 3.5-5.25% του βάρους του.
    3/4 της ανάπτυξης :2.75-4% του βάρους του.
    Πλήρης ανάπτυξη: 2-3% του βάρους του

    Τα μικρόσωμα κουτάβια φτάνουν στο τελικό στάδιο ανάπτυξης πιο γρήγορα από ότι τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών. Ένα μικρόσωμο κουτάβι θα τρώει ίδια ποσότητα με ένα ενήλικο σκύλο στην ηλικία μόλις των 3 μηνών ενώ ένα μεγαλόσωμο κουτάβι θα τρώει όσο ένας ενήλικος σκύλος όταν φτάσει τους 5 μήνες ζωής.
    Να έχετε υπόψη σας ότι η όρεξη σε ένα κουτάβι ποικίλει δραματικά ανάλογα με την φάση ανάπτυξης που διανύει – τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται σε φάση μεγάλης ανάπτυξης παρά όταν βρίσκονται σε φάση που έχουν να αντιμετωπίσουν αλλαγές δοντιών και ορμονών- οπότε παίζει μεγάλο ρόλο να παρακολουθείτε το δικό σας κουτάβι και να προσαρμόζετε την τροφή στις ανάγκες του. Είναι καλύτερο το κουτάβι σας να είναι λεπτό και όχι παχουλό, ιδιαίτερα αν ανήκει σε μεγαλόσωμες φυλές, διατηρώντας το λεπτό μειώνεται τις πιθανότητες για δυσπλασία ισχύων και άλλα ορθοπεδικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Οπότε έχετε στο μυαλό σας να δίνετε στο κουτάβι σας όση τροφή χρειάζεται για να είναι λεπτό, να μπορείτε να αγγίζετε ελαφρά τα πλευρά του χωρίς να είναι καλυμένα από λίπος.

    Η ανταμοιβή.
    Ταίζοντας τον σκύλο σας μαγειρεμένο φαγητό ειδικά για αυτόν είναι πολύ πιο χρονοβόρο και ίσως ακριβότερο από ότι οι έτοιμες τροφές αλλά τα ωφέλη είναι πολλά.
    Συνήθως οι σκύλοι που διατρέφονται με μαγειρεμένο φαγητό είναι πιο υγιής από αυτούς που τρώνε ξηρά τροφή και θα δείτε τον λογαριασμό του κτηνιάτρου σε πολλές περιπτώσεις να μειώνεται. Θα παίρνετε μεγάλη χαρά βλέποντας τον σκύλο σας να τρώει φρέσκα , υγιεινά γεύματα που προετοιμάσατε μόνοι σας γνωρίζοντας την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε όπως επίσης και την φανερή απόλαυση των σκύλων όταν τα γεύονται.

    Πηγή :
    https://www.dogaware.com/articles/wdjhomemade3.html

                Μετάφραση άρθρου : Mirto Mirsin

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode