Μάτια,αυτιά,στόμα...

2014-11-21 01:24

A drawing of a correct head - Judy Horton

Τώρα ήρθε η ώρα να περάσετε τα χέρια σας πάνω στο σκύλο.Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο κεφάλι.
Το πρότυπο του μπόξερ,παρόλο που στα χαρακτηριστικά της κεφαλής είναι σαφές,είναι επίσης μπερδεμένο για πολλόυς ανθρώπους.Το κεφάλι είναι που δίνει στους κριτές και τους εκτροφείς εξίσου,το μεγαλύτερο πρόβλημα.Αν παρουσιαστεί μια συλλογή από φωτογραφίες διαφορετικών κεφαλών,οι περισσότεροι καλοί κριτές και εκτροφείς θα συμφωνήσουν για το ποιά είναι τα καλύτερα.Γιατί λοιπόν ο τύπος κεφαλής ποικίλλει τόσο πολύ?
 
Το κρανίο του μπόξερ
Boxer Skull
 
Το προσχέδιο της κεφαλής του μπόξερ θα πρέπει να είναι η σκιαγραφία του Μονάχου.Αυτό ήταν το προφίλ του κεφαλιού που λεγόταν ότι θα καθορίζεται από τη χώρα καταγωγής της φυλής και οι περισσότεροι εκτροφείς εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι εξαιρετικού τύπου.Μπορείτε να τρέξετε ένα χάρακα για την ισορροπία του ρύγχους με το σύνολο της κεφαλής και θα βγει 1:3.Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το ρύγχος είναι το μισό μήκος του κρανίου.Το βάθος του ρύγχους είναι σωστό,το ίδιο είναι και το βάθος του κρανίου.Βαριές ρυτίδες δεν είναι εμφανείς πουθενά στο κρανίο.Σημειώστε τα επίπεδα του κεφαλιού,με τη βαθιά διακοπή και την κεκλιμένη άκρη της μύτης.Σημείωση:Το πρότυπο απαιτεί η άκρη της μύτης να είναι ψηλότερα από τη ρίζα του ρύγχους!Σημειώστε,επίσης,τη στρογγυλοποίηση έξω από το άνω χείλος και το πηγούνι στο μπροστινό μέρος της μύτης.

The Munich Silhouette- The original Blueprint for a good head
 
Το κεφάλι παρακάτω είναι ευρωπαϊκό πριν από 40-50 χρόνια και μπορείτε να δείτε την επίδραση της σιλουέτας του Μονάχου.
 Male European head from 40-50 years ago
 
 Στην επόμενη φωτογραφία είναι μια μελέτη κεφαλής ενός πολύ ωραίου κουταβιού που έχει τραβηχτεί στην ηλικία των 7 μηνών.Παρατηρήστε το τόξο του κρανίου,το βάθος του ρύγχους και το πηγούνι στο προφίλ.
 A good puppy head at 7 months
 
 Ίδιο θηλυκό ως κουτάβι και ως ενήλικο
Sivad Inna Puzzle as a babyNZ Champion Sivad Inna Puzzle
 
 Ίδιο αρσενικό στους 4 μήνες,στους 17 μήνες και στην ηλικία των 6 ετών.
 JEMS Culture ClubJEMS Culture ClubJEMS Culture Club CGN CD RA HA HAsd SDS Am. RA RLFI-s HTDI-s HRDII-s VB VBX.
 
Ένα καλό κεφάλι μπόξερ δεν πρέπει να εκτραχυνθεί όσο περνούν τα χρόνια.
 
Θηλυκό 5 ετών-Αρσενικό 10 ετών
Phil. Ch. Supreme Diamond Interlude
 
Τώρα φανταστείτε το κεφάλι του σκύλου μπροστά σας....

Male-AM.Ch.Cayman's Black BartFemale-Am.Ch.DLG Rainbow's EndMale-Eng.Ch.Eight Bells of Seefield

Μοιάζει το μέγεθος της κεφαλής να είναι σε ισορροπία με το σώμα του?
Κοιτάζοντας προς τα κάτω στο κεφάλι,συγχωνεύεται ομαλά το κρανίο στο ρύγχος?
Σας δίνει το κεφάλι την εντύπωση ενός μικρότερου τετραγώνου συνδεδεμένο σε ένα μεγαλύτερο τετράγωνο?
Είναι οι μύες στα μάγουλα ομαλοί και όχι υπερβολικοί?
Είναι το πηγούνι ορατό από μπροστά και σε σωστό βάθος,κάνοντας ολόκληρο το ρύγχος από μπροστά τόσο βαθύ όσο το πλάτος του ρύγχους,αλλά όχι υπερβολικά αρπαγμένο και προεξέχον σαν ένα αγγλικό μπουλντόγκ.Το πηγούνι δεν πρέπει να κρύβεται από τα χείλη και τις ρωγμές(φυσικά κανένα δόντι δεν πρέπει να είναι ορατό!).
Το ρύγχος φαίνεται ούτε πολύ στενό ούτε πολύ ρηχό σε σχέση με το κρανίο?
Μπορείτε να νιώσετε το οστό και το περιεχόμενο στο ρύγχος,όχι μόνο βαρύ παραγέμισμα καθώς σηκώνετε τις ρωγμές για να εξετάσετε μέσα στο στόμα.

Male-Ch. Ago del Colle dell'Infinito
 
Στόμα
 
Όταν ανοίγετε το στόμα του...
 Το μπόξερ είναι προγναθικό αλλά δεν έχουν αντίστροφο ψαλιδωτό δάγκωμα.Η κάτω γνάθος πρέπει να έχει ένα κενό περίπου στο πλάτος ενός μολυβιού ανάμεσα στα πάνω και κάτω δόντια.
Είναι τα κάτω δόντια σε μια ευθεία γραμμή με τους κυνόδοντες σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους?
Η κάτω γνάθος πρέπει να είναι κυρτή ελαφρώς προς τα πάνω,έτσι ώστε όταν κοιτάς από μπροστά το στόμα του μπόξερ και με το σαγόνι κλειστό θα πρέπει να βρείτε ότι τα άνω δόντια είναι κρυμμένα πίσω από την κάτω γνάθο,λόγω της καμπύλης.
Όταν ελέγχετε το στόμα από κάθε πλευρά,είναι μόνο ένα άνω δόντι ορατό ανάμεσα στους κυνόδοντες?(εάν υπάρχει διαφορά στην απόσταση από τη μια πλευρά στην άλλη,βεβαιωθείτε ότι το στόμα δεν είναι στραβό.)
 
Ένα πολύ καλό στόμα

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα μπόξερ να έχουν 7 ή 8 δόντια στην άνω γνάθο ανάμεσα στους κυνόδοντες.

Μάτια
Το σχήμα των ματιών ενός μπόξερ μοιάζει με ένα λεμόνι!
Κοιτάξτε την έκφραση...
 
  • Σκούρα όμορφα μάτια,σχεδόν ανθρώπινα,σφιχτά περιγεγραμμένα,κοιτούν ευθεία σε σας με αυτοπεποίθηση?
  • Είναι τα μάτια καλά τοποθετημένα στο μέτωπο κάτω από ένα καθορισμένο φρύδι?
  • Είναι τα μάτια όσο πιο δυνατόν σκούρα...εφόσον εμφανίζονται φωτεινά κόντρα στο χρώμα του τριχώματος,που πιθανότατα είναι
  • Μπορείτε να χωρέσετε τον αντίχειρα σας μες στο βαθύ αυλάκι ανάμεσα στα μάτια(stop)?
  • Είναι η άκρη της μύτης ελαφρώς ψηλότερη από το στοπ στο προφίλ?
  • Είναι η μύτη μεγάλη με καλά ανοιγμένα ρουθούνια?
  • Από το μέτωπο όταν κρατάτε το κεφάλι επίπεδα,η κορυφή της μύτης αγγίζει μια νοητή γραμμή που χαράσσεται ανάμεσα στη γωνία των ματιών?
 
  καλά τοποθετημένα μάτια

 
Χωρίς χρωστική  τρίτο βλέφαρο
 Fully pigmented third eyelidsOne unpigmented third eyelid
 
(Παρακαλά σημειώστε:Οι δυο παραπάνω φωτογραφίες είναι από τον ίδιο σκύλο...Έχω διορθώσει το χωρίς χρωστική τρίτο βλέφαρο μόνο,χρησιμοποιώντας Photo Shop!)
Σημείωση:Αυτά τα μάτια παραπάνω είναι λίγο χαλαρά στο κάτω βλέφαρο και τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους,και δεν είναι τόσο μετωπικά τοποθετημένα όπως τα σωστά τοποθετημένα μάτια παραπάνω.Το χωρίς χρωστική τρίτο βλέφαρο(νηκτική μεμβράνη)μπορεί να χαλάσει την έκφραση αλλά είναι καθαρά κοσμητικό σφάλμα μόνο,(στο ίδιο πνεύμα όπως τα άνισα σημάδια στο κεφάλι,οι ανομοιόμορφες ραβδώσεις,κτλ).
 
Male-Thorn Crest's Raffaello at 13 monthsFemale - Eng.Ch.Bucksteps BittersweetMale-Ch Rosends Corporate Raider SOM
Μερικά σκυλιά έχουν μια μεγάλη μεμβράνη η οποία μπορεί να δείχνει πως καλύπυει ένα μεγάλο μέρος του ματιού,άλλα έχουν μικρότερη η οποία περνάει σχεδόν απαρατήρητη ειδικά αν ο σκύλος έχει σφιχτό βλέφαρο.
(Σημείωση:οι εκτροφείς προτιμούν ένας σκύλος να έχει δυο σκούρα μάτια,αλλά θα αποδεχτούν ένα ή και τα δυο μάτια χωρίς χρωστική με λευκά σημάδια στο κεφάλι σε ένα κατά τ'άλλα καλό σκυλί.Αν και είναι πιθανό να έχουν πλήρως χρωματισμένα μάτια με λευκά σημάδια στο κεφάλι,η συχνότητα εμφάνισης ενός χωρίς χρωστική τρίτου βλεφάρου διαπιστώνεται πιο συχνά σε αυτά τα σκυλιά,απ'ότι στα σκυλιά με μονόχρωμα πρόσωπα.)
Ως εκ τούτου,ως κριτής,εάν ο σκύλος μπροστά σας είναι ένα δείγμα καλύτερο δομικά απ'ότι τα άλλα σκυλιά στην τάξη,το χωρίς χρωστική ουσία μάτι/μάτια θα πρέπει να αγνοηθεί. 
 
Αυλάκια στην κορυφή του κρανίου
Το κεφάλι πρέπει να είναι καθαρό και χωρίς ρυτίδες.Αυλάκια θα εμφανιστούν στην κορυφή του κεφαλιού μόνο,όταν ο σκύλος είναι σε εγρήγορση.(ρυτίδες και αυλάκια που εμφανίζονται στις πλευρές του κρανίου,πρέπει να τιμωρούνται.)
Το υπερβολικό ζάρωμα οδηγεί σε μια βαριά εμφάνιση του κεφαλιού-δεν είναι καθαρό όπως απαιτεί το πρότυπο.
Το δέρμα πρέπει να είναι λεπτό,να μην είναι παχύ,καθώς το παχύ βαρύ δέρμα δεν κάνει μόνο το κεφάλι να δείχνει ευρύτερο αλλά επιτρέπει στις ρωγμές να είναι παρά πολύ βαριές και βαθιές,τραβώντας τις υποδοχές των ματιών κάτω,καταστρέφοντας την έκφραση.
Οι ρυτίδες ή οι μικρές πτυχώσεις θα είναι εμφανείς σε κάθε πλευρά του ρύγχους τα  οποία γεμίζουν το σπάσιμο μεταξύ του ρύγχους και του κρανίου.
Ελαφρά αλλά όχι υπερβολικά το "γέμισμα" είναι επίσης εμφανές πάνω από τη γέφυρα της μύτης βοηθόντας να συμπληρώσει το ρύγχος.
 
Αυτιά
Εάν τα αυτιά είναι κομμένα θα πρέπει να στέκονται σταθερά όρθια,αν είναι φυσικά να είναι μεσαίου μεγέθους και τοποθετημένα ψηλά,να φέρονται ελαφρώς σηκωμένα και με κλίση προς τα εμπρός προς την πλευρά των μάγουλων.Και στις δυο περιπτώσεις τα αυτιά είναι πολύ ευκίνητα.
 
Σημάδια κεφαλιού
Male - Am.Ch.Scenicvu's Mountain BreakerTonup Original Sin
 
Η σκούρα μάσκα περιορίζεται στην περιοχή του ρύγχους και δεν πρέπει να επεκταθεί πάρα πολύ πάνω στο κρανίο δημιουργώντας μια μελαγχολική έκφραση.Η μάσκα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκούρα και να μην αραιώνεται!
Η σκοτεινή σκίαση είναι πάντα εμφανής γύρω από τα μάτια,αλλά ένα μικρό σπάσιμο από το χρώμα του τριχώματος θα πρέπει να είναι εμφανές από την πλευρά του κεφαλιού ανάμεσα στη σκίαση και στη μάσκα στην πραγματική έκταση του ρύγχους.Αυτό είναι περισσότερο εμφανές σε πυρόξανθα μπόξερ απ'ότι στα ραβδωτά.
Μέσα από τη σκούρα μάσκα απαιτείται από το πρότυπο,πολλά σκυλιά να έχουν λευκά σημάδια σε όλο το ρύγχος και ανάμεσα στα μάτια τους.Αυτά τα σημάδια μπορεί να φαίνονται ελκυστικά,εφόσον δεν καλύπτουν ολόκληρη τη μάσκα.
Τα μονόχρωμα μαύρα πρόσωπα είναι επίσης πολύ ελκυστικά και αποδεκτά εξίσου στις εκθέσεις μορφολογίας.
Μην αφήνετε ποτέ "εκτός κέντρου" ή άνισα σημάδια στο κεφάλι να σας αποσπούν την προσοχή από την εκτίμηση ενός κατά τ'άλλα καλού κεφαλιού.Αυτά τα σημάδια είναι πολύ κοινά και αρκετά αποδεκτά σε ένα μπόξερ.
 

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode