Επίσημο Αμερικάνικο πρότυπο του Μπόξερ...

2014-10-15 20:26

Εγκρίθηκε από το AKC στις 5 Φεβρουαρίου του 1999

Γενική Εμφάνιση.
Το ιδανικό μπόξερ είναι ένας μεσαίου μεγέθους,με τετράγωνη κατασκευή σκύλος,με καλό περιεχόμενο και κοντό πίσω μέρος,ισχυρά άκρα,και κοντό,σφιχτά τοποθετημένο τρίχωμα.Οι καλά ανεπτυγμένοι μύες του είναι καθαροί,σκληροί και εμφανίζονται λείοι κάτω από το τεντωμένο δέρμα.Οι κινήσεις του υποδηλώνουν ενέργεια.Το βάδισμα είναι σταθερό,περήφανο,αλλά και ελαστικό,με ελεύθερο διασκελισμό για εδαφοκάλυψη.Αναπτύχθηκε για να χρησιμεύσει ως σκύλος φύλακας,εργασίας και συντροφιάς,συνδυάζει τη δύναμη και την ευκινησία με την κομψότητα και το στυλ.Η έκφραση του είναι σε εγρήγορση και η ιδιοσυγκρασία του σταθερή και ήμερη.
Το λαξευμένο κεφάλι προσδίδει στο μπόξερ μια μοναδική,ατομική σφραγίδα.Πρέπει να είναι σε σωστή αναλογία με το σώμα.Το ευρύ,αμβλύ ρύγχος είναι το διακριτικό του γνώρισμα και έχει μεγάλη αξία να είναι τοποθετημένο πάνω για να δώσει στην ύπαρξη του την κατάλληλη μορφή και ισορροπία με το κρανίο.
Για να κριθεί το μπόξερ,το πρώτο μέλημα πρέπει να δοθεί στη γενική εμφάνιση,στην οποία συμβάλλει το ελκυστικό χρώμα και το εντυπωσιακό στυλ.Το επόμενο είναι η συνολική ισορροπία με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στο κεφάλι,μετά το οποίο τα επιμέρους στοιχεία του σώματος εξετάζονται για τη σωστή κατασκευή τους και στη συνέχεια αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της βάδισης.

Μέγεθος,αναλογία,περιεχόμενο.


Ύψος:Ενήλικα αρσενικά 59 με 63,5 εκατοστά,θηλυκά 53 με 58 εκατοστά στα ακρώμια.Κατά προτίμηση τα αρσενικά δεν πρέπει να είναι κάτω από το ελάχιστο και τα θηλυκά πάνω από το ανώτατο όριο.Ωστόσο,η σωστή ατομική ισορροπία και ποιότητα πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας,καθώς δεν υπάρχει μέγεθος αποκλεισμού.


Αναλογία:Το σώμα στο προφίλ είναι τετράγωνο σε αναλογία με μια οριζόντια γραμμή από το μπροστινό μέρος του θώρακα στην οπίσθια προεξοχή του άνω μηρού και πρέπει να ισούται με το μήκος μια κάθετης γραμμής που πέφτει από την κορυφή του ακρωμίου στο έδαφος.
Περιεχόμενο:Ανθεκτικό με ισορροπημένο μυϊκό σύστημα.Τα αρσενικά με μεγαλύτερα οστά από τα θηλυκά αντίστοιχα τους.

Κεφάλι.
Η ομορφιά της κεφαλής εξαρτάται από την αρμονική αναλογία του ρύγχους εως το κρανίο.Το ευρύ ρύγχος είναι το 1/3 του μήκους του κεφαλιού,από το ινίο προς την άκρη της μύτης,και τα 2/3 του πλάτους του κρανίου.Πρέπει να είναι καθαρό,να μην εμφανίζει βαθιές ρυτίδες(υγρές).Οι ρυτίδες τυπικά εμφανίζονται συνήθως στο πάνω μέτωπο όταν τα αυτιά είναι όρθια και οι πτυχώσεις είναι πάντα παρούσες από το χαμηλότερο άκρο του στοπ να τρέχουν προς τα κάτω και στις δυο πλευρές του ρύγχους.

Έκφραση
Ευφυής και σε εγρήγορση.


Μάτια.
Σκούρο καφέ σε χρώμα,δεν είναι πολύ μικρά,δεν προεξέχουν πολύ και δεν είναι πολύ βαθιά τοποθετημένα.Ο χαρακτήρας τους αντανακλάται στη διάθεση τους και σε συνδυασμό με το ζάρωμα του μετώπου,δίνει στο κεφάλι του μπόξερ μοναδική ποιότητα της εκφραστικότητας.

Αυτιά.
Τοποθετημένα στα υψηλότερα σημεία των πλευρών του κρανίου είναι κομμένα και είναι κομμένα μάλλον μακρά και εκλεπτύνουν,όταν θέτονται σε εγρήγορση.

Κρανίο.
Η κορυφή του κρανίου είναι ελαφρώς τοξωτή,δεν είναι στρογγυλεμένη,επίπεδη ούτε αισθητά ευρεία,με την ινιακή χώρα να μην είναι υπερβολικά έντονη.Το μέτωπο παρουσιάζει μια μικρή εσοχή ανάμεσα στα μάτια η οποία αποτελεί ένα ξεχωριστό στοπ με την ραχιαία γραμμή του ρύγχους.Τα μάγουλα πρέπει να είναι σχετικά επίπεδα και να μη διογκώνονται,διατηρώντας τις καθαρές γραμμές του κρανίου και θα πρέπει να συγκλίνουν στο ρύγχος με μια μικρή,χαριτωμένη καμπύλη.

Ρύγχος.
Το ρύγχος αναλογικά ανεπτυγμένο σε μήκος,πλάτος και βάθος,έχει σχήμα αρχικά επηρεασμένο από το σχηματισμό των δυο γνάθων,στη συνέχεια από την τοποθέτηση των δοντιών και τέλος από την υφή των χειλιών.Η κορυφή του ρύγχους δεν πρέπει να κλίνει προς τα κάτω,ούτε πρέπει να είναι κοίλη.Εντούτοις,η άκρη της μύτης πρέπει να βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα από την ρίζα του ρύγχους.

Μύτη.
Η μύτη πρέπει να είναι ευρεία και μαύρη.

Γνάθος.
Η άνω γνάθος είναι ευρεία εκεί όπου συνδέεται με το κρανίο και διατηρεί αυτό το εύρος,εκτός από μια πολύ μικρή κωνικότητα προς τα εμπρός.Τα χείλια,τα οποία συμπληρώνουν το σχηματισμό του ρύγχους,θα πρέπει να ανταποκρίνονται ομοιόμορφα μπροστά.Το άνω χείλος είναι παχύ και παραγεμισμένο,συμπληρώνοντας το μπροστινό χώρο,ο οποίος δημιουργήθηκε από την προεξοχή της κάτω γνάθου και πλευρικά υποστηρίζεται από τους κυνόδοντες της κάτω γνάθου.Ως εκ τούτου,αυτοί οι κυνόδοντες πρέπει να έχουν απόσταση,να είναι καλοί σε μήκος έτσι ώστε η μπροστινή επιφάνεια του ρύγχους να είναι ευρεία και τετραγωνισμένη,και όταν παρατηρείται πλευρικά,μέτρια να θέτεται προς τα πίσω.Το πηγούνι πρέπει να είναι αντιληπτό από το πλάι,καθώς και από μπροστά.

Δάγκωμα.
Το μπόξερ είναι προγναθικό,η κάτω σιαγόνα προεξέχει πέρα από την άνω και καμπυλώνει ελαφρά προς τα πάνω.Οι κοπτήρες της κάτω γνάθου είναι σε μια ευθεία γραμμή,με τους κυνόδοντες κατά προτίμηση μπροστά στην ίδια ευθεία για να δώσει στο σαγόνι το μεγαλύτερο δυνατό εύρος.Η άνω γραμμή των κοπτήρων είναι ελαφρώς κυρτή,με τη γωνία των άνω κοπτήρων να εφαρμόζει βολικά πίσω από τα κάτω δόντια του σκύλου σε κάθε πλευρά.

Ελαττώματα.
Κρανίο πάρα πολύ ευρύ.Διόγκωση στα μάγουλα.Ρυτίδες πολύ βαθιές(βρεγμένο) ή έλλειψη(στεγνό).Υπερβολικά χείλη.Ρύγχος πολύ ελαφρύ για το κρανίο.Πολύ αιχμηρό δάγκωμα(κοφτό),πολύ προγναθικό,δόντια και γλώσσα που φαίνονται όταν το στόμα κλείνει.Μάτια εμφανώς πιο ανοιχτόχρωμα από το βασικό χρώμα του τριχώματος.

Λαιμός,Ραχιαία γραμμή,Σώμα.
Λαιμός:Στρογγυλός,με άφθονο μήκος,μυώδης και καθαρός χωρίς υπερβολικό κρεμασμένο δέρμα (προγούλι).Ο λαιμός έχει έναν αυχένα που αναγράφεται ευκρινώς,με ένα κομψό τόξο να αναμειγνύεται ομαλά μες στα ακρώμια.


Ραχιαία γραμμή:Ομαλή,σταθερή και ελαφρώς κεκλιμένη.


Σώμα:Το στήθος είναι εύλογα ευρύ,και το στέρνο καλά καθορισμένο και ορατό από το πλάι.Το στέρνο είναι βαθύ φθάνοντας μέχρι τους αγκώνες,το βάθος του σώματος στο χαμηλότερο σημείο του στέρνου ισούται με το μισό ύψος του σκύλου στα ακρώμια.Τα πλευρά,εκτείνονται προς τα πίσω,είναι επίσης τοξωτά και όχι κυλινδροειδή.


Πλάτη:Η πλάτη είναι κοντή,ίσια,μυώδης και ενώνει σταθερά τα ακρώμια με τα οπίσθια τεταρτημόρια.
Η οσφυϊκή χώρα είναι σύντομη και μυώδης.Η κάτω γραμμή του στομάχου είναι ελαφρώς ανασηκωμένη και αναμειγνύεται σε μια χαριτωμένη καμπύλη προς τα πίσω.Τα καπούλια έχουν ελαφρά κλίση,είναι επίπεδα και ευρεία.Η ουρά είναι τοποθετημένη ψηλά,κομμένη και μεταφέρεται προς τα πάνω.Μεγάλη λεκάνη και στα θηλυκά ιδιαίτερα ευρεία.

Ελαττώματα:Κοντός και βαρύς λαιμός.Στήθος πολύ ευρύ,πάρα πολύ στενό ή να κρέμεται ανάμεσα στους ώμους.Έλλειψη στέρνου.Στομάχι που κρέμεται.Επίπεδος θωρακικός κλωβός.Μακριά ή στενή οσφυϊκή χώρα,με αδύναμη ένωση στα καπούλια.Πεσμένα καπούλια.Πιο ψηλό στο πίσω μέρος από ό,τι στο μπροστινό.

Εμπρόσθια και πίσω τεταρτημόρια.
Εμπρόσθια τεταρτημόρια:Οι ώμοι είναι μακρείς και επικλινείς,βρίσκονται κοντά και όχι υπερβολικά καλυμμένοι με μύες (φορτωμένοι).Το άνω τμήμα του βραχίονα είναι μακρύ,πλησιάζοντας μια ορθή γωνία προς την ωμοπλάτη.Οι αγκώνες δεν πρέπει να πιέζουν υπερβολικά κοντά στο θωρακικό τοίχωμα,ούτε να στέκονται ορατά μακριά από αυτό.
Τα μπροστινά πόδια είναι μακριά,ίσια και σταθερά μυώδη και όταν παρατηρούνται από μπροστά,στέκονται παράλληλα το ένα με το άλλο.Το μετακάρπιο είναι ισχυρό και διακριτό,ελαφρώς λοξό αλλά στέκεται σχεδόν κάθετα προς το έδαφος.Τα ψευδόνυχα μπορούν να αφαιρεθούν.Τα πόδια πρέπει να είναι συμπαγή,να μη γυρίζουν ούτε προς τα μέσα ούτε προς τα έξω,με καλά τοξωτά δάχτυλα ποδιών.

Ελαττώματα.
Χαλαροί ή φορτωμένοι ώμοι.Σφιχτοί ή κυρτοί αγκώνες.

Πίσω τεταρτημόρια:Τα πίσω τεταρτημόρια είναι έντονα μυώδη,με γωνίωση σε ισορροπία με εκείνα των εμπρόσθιων τεταρτημορίων.Οι μηροί είναι ευρείς και καμπυλωτοί,το ισχιακό μυϊκό σύστημα είναι σκληρό και έντονα ανεπτυγμένο.Μακρύς άνω και κάτω μηρός.Πόδι με καλή γωνίωση στο γόνατο με μια σαφώς καθορισμένη και καλά "πεσμένη" άρθρωση ταρσού.Παρατηρώντας το από πίσω,τα πίσω πόδια πρέπει να είναι ίσια με τις αρθρώσεις του ταρσού και να μην κλίνουν προς τα μέσα ή προς τα έξω.Από το πλάι,το πόδι κάτω από τον ταρσό(μετατάρσιο)θα πρέπει να είναι σχεδόν κάθετο προς το έδαφος,με μια επιτρεπτή ελαφριά κλίση προς τα πίσω.Το μετατάρσιο πρέπει να είναι σύντομο,καθαρό και ισχυρό.Το μπόξερ δεν έχει πίσω ψευδόνυχα.

Ελαττώματα.
Απότομα ή με υπερβολική γωνίωση οπίσθια τεταρτημόρια.Ελαφριοί μηροί ή υπεραναπτυγμένα μπούτια.Υπερβολικά γωνιώδεις ταρσοί.Οπίσθια τεταρτημόρια πολύ κάτω ή πολύ πίσω.

Τρίχωμα.
Κοντό,λαμπερό,ομαλό και σφιχτό στο σώμα.

Χρώμα.
Τα χρώματα είναι πυρόξανθο και ραβδωτό.Οι πυρόξανθες αποχρώσεις ποικίλλουν από ανοιχτό καστανόχρυσο εως μαόνι.Τα ραβδωτό κυμαίνεται από αραιές αλλά σαφώς καθορισμένες μαύρες ρίγες σε πυρόξανθο φόντο σε μια τόσο έντονη συγκέντρωση της μαύρης διαγράμμισης που το βασικό χρώμα του πυρόξανθου μόλις και μετά βίας,αν και με σαφήνεια,ξεπροβάλλει(το οποίο μπορεί να δημιουργήσει την εμφάνιση του αντιστρόφως ραβδωτού).
Τα λευκά σημάδια πρέπει να έχουν τέτοια κατανομή ώστε να ενισχύουν την εμφάνιση του σκύλου,αλλά δε μπορούν να υπερβαίνουν το ένα τρίτο του τριχώματος.Δεν είναι επιθυμητά στα πλευρά ή στο πίσω μέρος του κορμού.Στο πρόσωπο,το λευκό μπορεί να αντικαταστήσει μέρος της ούτως ή άλλως απαραίτητης μαύρης μάσκας και μπορεί να επεκταθεί σε μια ανοδική πορεία ανάμεσα στα μάτια αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικό έτσι ώστε να υποβαθμίσει την αληθινή έκφραση του μπόξερ.

Ελαττώματα.
Μη ελκυστικά ή άστοχα λευκά σημάδια.

Αποκλεισμοί.
Μπόξερ που έχουν οποιοδήποτε χρώμα εκτός από πυρόξανθο και ραβδωτό.Μπόξερ με ένα σύνολο από λευκά σημάδια που υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνόλου του τριχώματος.

Βάδισμα.
Παρατηρώντας το από το πλάι,εκδηλώνεται σωστή εμπρόσθια και πίσω γωνίωση σε μια απαλά αποδοτική,που υποστηρίζεται επίπεδα και με διασκελισμό που καλύπτει έδαφος ισχυρή κίνηση η οποία προέρχεται από ένα λειτουργικό,ελεύθερο οπίσθιο μέρος.Παρά το γεγονός ότι τα μπροστινά πόδια δε συμβάλλουν με δυνατή ώθηση,θα πρέπει να είναι εμφανής επαρκής εμβέλεια για την αποφυγή παρεμβολών,αλληλοεπικάλυψης ή πλάγιας κίνησης σε μια σειρά από καμπύλες S(κίνηση προς το πλάι ή λοξή).Παρατηρώντας το από μπροστά,οι ώμοι πρέπει να παραμένουν ισοβυθισμένοι και οι αγκώνες να μην πλαταίνουν προς τα έξω.Τα πόδια είναι παράλληλα μέχρι η κίνηση να στενεύσει το σημείο της τροχιάς σε αναλογία με την αύξηση της ταχύτητας,τότε τα πόδια έρχονται κάτω από το σώμα αλλά ποτέ δεν πρέπει να διασταυρωθούν.Η γραμμή από τον ώμο προς τα κάτω στο πόδι πρέπει να παραμένει ευθεία ,αν και όχι κατ'ανάγκη κάθετη προς το έδαφος.Παρατηρώντας το από πίσω,οι γλουτοί ενός μπόξερ δε θα πρέπει να κυλάνε.Τα πίσω πόδια πρέπει να σκάβουν και να ακολουθούν τα ίδια ίχνη με τα μπροστινά.Και πάλι,όσο η ταχύτητα αυξάνεται,το συνήθως ευρύ πίσω κομμάτι θα γίνεται στενότερο.

Ελαττώματα.
Υπερυψωμένο ή ελαττωματικό βάδισμα.Έλλειψη ομαλότητας.

Χαρακτήρας και ιδιοσυγκρασία.
Αυτά είναι υψίστης σημασίας για τα μπόξερ.Ενστικτωδώς είναι ένας σκύλος φύλακας,σε εγρήγορση,αξιοπρεπής και με αυτοπεποίθηση.Στο ρινγκ της έκθεσης μορφολογίας,η συμπεριφορά του θα πρέπει να επιδεικνύει περιορισμένη ζωηρότητα.Με την οικογένεια και φίλους,η ιδιοσυγκρασία του είναι θεμελιωδώς παιχνιδιάρικη,αλλά υπομονετική και στωική με τα παιδιά.Σκεπτικό και επιφυλακτικό με τους ξένους,θα παρουσιάσει περιέργεια,αλλά το σημαντικότερο αν απειληθεί το θάρρος του είναι ατρόμητο.Ωστόσο,το ίδιο ανταποκρίνεται άμεσα σε φιλικά ανοίγματα που αποδίδονται ειλικρινά.Η ευφυΐα,η πιστή αγάπη και η ευπείθεια του στην πειθαρχία το κάνουν ένα ιδιαίτερα επιθυμητό σύντροφο.

Ελαττώματα.
Έλλειψη αξιοπρέπειας και εγρήγορσης.Συστολή.

Η ανωτέρω περιγραφή είναι εκείνη του ιδανικού μπόξερ.Οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ανωτέρω περιγραφόμενο σκυλί πρέπει να τιμωρείται ανάλογα με το βαθμό της απόκλισης.

Αποκλεισμοί.
Μπόξερ που έχουν οποιοδήποτε χρώμα εκτός από πυρόξανθο και ραβδωτό.Μπόξερ με ένα σύνολο από λευκά σημάδια που υπερβαίνουν το ένα τρίτο του συνόλου του τριχώματος.

Εγκεκριμένο: 5 Φεβρουαρίου 1999
Ενεργό: 31 Μαρτίου 1999


Πηγή : https://www.worldwideboxer.com/AMERICAN.html
 

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode