Εμβόλια και ασθένειες σκύλου...

2014-09-13 02:18

Καθήκον σας όταν αποκτήσετε σκύλο είναι να εμβολιαστεί για να προλαμβάνονται ασθένειες, όπως η μόρβα και η λύσσα γίνονται πριν το κουτάβι αρρωστήσει και έτσι να ζήσει περισσότερο και υγιές.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα εμβόλια;

Η σειρά το DA2 PL-P είναι ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός εμβολίων. Αυτά τα εμβόλια είναι κατά της Μόρβας, του ΑδενοΪού-2, των Ηπατικών Μολύνσεων, της «Παραγρίππης», της Λεπτοσπείρωσης και του Παρβοϊού. Μπορεί να γίνουν χωριστά αλλά συνήθως γίνονται μαζί. Ο πιο σημαντικός εμβολιασμός είναι ο πρώτος και ο τελευταίος. Ο τελευταίος εμβολιασμός πρέπει να γίνει γύρω στην ηλικία 17 ως 18 εβδομάδων επειδή τότε υποχωρεί η ανοσοποιητική ικανότητα που πήρε από τη μητέρα του και η ανοσία μέσω των εμβολίων πρέπει να ενισχυθεί.  Χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται : 1ο εμβόλιο- 6,5 εβδομάδων, 2ο εμβόλιο 9 εβδομάδων, 3ο εμβόλιο-12 εβδομάδων, 4ο εμβόλιο- 15 εβδομάδων, 5ο εμβόλιο- 18 εβδομάδων.

Οι εμβολιασμοί αυτοί συνοδεύονται από το εμβόλιο της λύσσας που γίνεται σε ηλικία 5 ή 6 μηνών.
Συμβουλή: μην αφήνετε το κουτάβι σας έξω μέχρι τον εμβολιασμό της μέχρι τον εμβολιασμό της δέκατης πέμπτης εβδομάδας.

 

 

Ασθένειες

Μόρβα:
Εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια. Παρουσιάζεται άνοιξη, και προσβάλλει σκυλιά, 3 έως 6 μηνών.
Συμπτώματα: πυρετός. Το κουτάβι φαίνεται να έχει κρυολογήσει, όμως είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι σκύλοι δεν κρυολογούν. Παρουσιάζει διάρροια και αφυδάτωση.

Μπορούμε να το σώσουμε;
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί στο πρώτο στάδιο, γιατί τότε ίσως είναι θεραπεύσιμο. Αν δεν αντιμετωπιστεί θα δείτε και άλλα συμπτώματα όπως τρέκλισμα, τρεμούλα στο κεφάλι, τινάζεται απότομα σαν να θέλει να φτάσει μια μύγα, κάνει σαν να θέλει να φτύσει κάτι. Εξωτερικά θα δείτε πυώδη εξανθήματα στο δέρμα της κοιλιάς. Αν η ασθένεια προσβάλει τον εγκέφαλο, το επόμενο σύμπτωμα μπορεί να είναι καταληψία. Δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του, γίνεται δύσκαμπτο, οπότε η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Θεραπεία: Αντιβίωση δεν υπάρχει. Η θεραπεία γίνεται με ορό, και για τις καταληψίες δίνεται Dilantin ή Phenobarbital ή επιπλέον ηρεμιστικό.

 

 

Τύφος σκύλοςΜολυσματική ηπατίτις σκυλιών:

Πώς μεταδίδεται;
Αυτός ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός. Μεταδίδεται με επαφή με ούρα, σάλια και κόπρανα. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι συχνά όμοια με της Μόρβας. Ο σκύλος σας αρνείται φαγητό, ανεβάζει πυρετό 40-41ο . Μπορεί να κάνει εμετό, αιματηρές διάρροιες και δείχνει ευαισθησία στο φώς, και φαίνεται να έχει πέσει σε λήθαργο. Μπορεί να νιώθει πόνους στο υπογάστριο εξαιτίας της εμπλοκής του συκωτιού. Ο ίκτερος μπορεί να εμφανιστεί και θα δείτε το ασπράδι των ματιών του να γίνει κιτρινωπό. Χωρίς καθυστέρηση πηγαίνετε το σκύλο σας στο γιατρό
Κινδυνεύει η ζωή του σκύλου μου;
Το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ υψηλό.
Υπάρχει πρόληψη; Η καλύτερη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός.

 

 

Παρβοϊός: έχει χαρακτηριστεί ο ιός αυτός «ο μεγάλος φονιάς των κουταβιών». Ο ιός αυτός είναι πολύ μεταδοτικός και είναι γαστρεντερικός. Προσβάλει τα έντερα προκαλώντας αιματηρές διάρροιες με σκούρο χρώμα και κάποιες φορές εμετό με απαίσια μυρωδιά. Κουτάβια αλλά και ενήλικα σκυλιά πεθαίνουν μέσα σε 48 ώρες.

Υπάρχει τρόπος να σώσω το σκυλί μου;
Το «κλειδί» είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο εμβολιασμός κατά της ασθένειας των κουταβιών, γίνεται αλλά δεν αποτελεί απόλυτη προστασία. Τα άρρωστα ζώα με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, πρέπει να οδηγηθούν στον κτηνίατρο.
Θεραπεία: Δίνεται αντιβίωση, οροί υγρών IV. Βοηθά πολύ η ζέστη και η ανάπαυση.

 

 

Κορωνοϊός: αυτός ο ιός εδρεύει στα κόπρανα και μπορεί να αποβεί μοιραίος πιο πολύ σε ένα κουτάβι παρά σε ένα υγιές ενήλικα σκυλί.
Συμπτώματα: αιματηρές διάρροιες, έμετοι, ληθαργία, απώλεια όρεξης. Τα κόπρανα είναι νερουλά, κίτρινα και κολλώδη.
Τι μπορώ να κάνω; Είναι σημαντικό να δίνουμε υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. ενημερώστε τον κτηνίατρο ίσως σας δώσει το φάρμακο Pedialyte, που δίνεται σε μωρά για αφυδάτωση. Το πιο πιθανό είναι να υποβάλλει το κουτάβι, σε θεραπεία με IV. Αντιβιοτικό δεν υπάρχει. Καλό είναι να κάνετε και αυτό το εμβόλιο αλλά και να απομονώσετε το κουτάβι από άλλα σκυλιά μέχρι να μεγαλώσει.

 

 

Λεπτοσπείρωση:
Πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια και στον άνθρωπο. Προσβάλλει τα νεφρά και το συκώτι και συχνά είναι μοιραία.
Πως μεταδίδεται; Το βακτήριο της λεπτοσπείρωσης βρίσκεται στα ούρα άγριων ζώων και μεταδίδεται στο σκύλο αν μυρίσει σε περίπατο δέντρα που έχουν ουρήσει μολυσμένα ζώα.
Συμπτώματα: απώλεια όρεξης, πυρετός, διάρροιες, ίκτερος.
Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχουν αντιβιοτικά αλλά δύσκολα καταπολεμείται. Καλό είναι να εμβολιάσετε το σκύλο σας ειδικά αν τον παίρνετε μαζί σας σε ταξίδια όπου δεν ξέρετε αν έχουν στη περιοχή αυτή σημειωθεί περιστατικά της ασθένειας.

 

 

Τραχειοβρογχίτιδα:Ασθένειες σκύλος
Είναι ο «βήχας των σκυλιών» και μεταδίδεται από ιό του οποίου τα μικρόβια μεταφέρονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Πρόκειται για μόλυνση του αναπνευστικού. Ο βήχας μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός και ο σκύλος μπορεί να κάνει εμετό από το βήχα. Μπορεί να σας δώσει ο κτηνίατρος αντιβίωση για να προλάβετε την πνευμονία.

Τι μπορώ να κάνω να αποφύγω την ασθένεια αυτή;Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο για την ασθένεια αυτή.

 

 

Λύσσα:
Είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική θανατηφόρα ασθένεια ιού που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνήθως μεταδίδεται από άγρια ζώα, σε σκύλους και γάτες με το σάλιο. Είναι ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η περίοδος κυοφορίας της είναι από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες. Ο ιός εναποτίθεται στους μυς ή στις μυκώδεις μεμβράνες. Η μόλυνση ταξιδεύει ως τον εγκέφαλο μέσω των νεύρων της σπονδυλικής στήλης.
Υπάρχει εμβόλιο; Το πρώτο εμβόλιο γίνεται όταν το κουτάβι είναι 5-6 μηνών και το επόμενο 1 χρόνο αργότερα και μετά κάθε 2 χρόνια. Μην τα αμελείτε.
Ποια σημάδια θα παρατηρήσω; αν προσβληθεί ο σκύλος σας που δεν είναι εμβολιασμένος, θα δείτε τη συμπεριφορά του να γίνεται άκρως επιθετική. Στη συνέχεια βγάζει σάλια και χαζολογάει. Ακολουθούν σπασμοί, παράλυση που οδηγούν στο θάνατο.

 

Εσωτερικά παράσιτα:
Πολλοί τύποι τέτοιων παρασίτων μεταδίδονται με τα κόπρανα. Αν το κουτάβι μυρίσει κόπρανα μολυσμένου ζώου μπορεί να κολλήσει «σκουλήκια». Μερικά αυγά σκουληκιών ζουν και στο χώμα και μπορεί ν’ απορροφηθούν από τις πατούσες του σκύλου. Κολλάνε και οι άνθρωποι, μέσω ποδιών ή χεριών όταν πατούν σε μολυσμένο έδαφος. Όταν πάτε το σκύλο σας για ετήσιο τσεκ –απ , πάρτε δείγμα από τα κόπρανα του. Αν δει στο μικροσκόπιο αυγά ή νύμφες σκουληκιών θα σας δώσει αγωγή.

Προσοχή: η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται στις ακριβείς δοσολογίες που σας έδωσε ο κτηνίατρος. Είναι δηλητήρια που σκοτώνουν τα εσωτερικά παράσιτα.

Ταινίες:
Τα σκουλήκια αυτά εξασθενούν τον οργανισμό του ζώου, παρόλο που δεν είναι τα πιο σοβαρά. Μπορείτε να τα δείτε στα κόπρανα του, στο στρώμα, ή στα πίσω πόδια του. Μοιάζουν σαν κινούμενοι κόκκοι ρυζιού. Κολλιέται από ψύλλους μολυσμένους που τους έχει καταπιεί ο σκύλος.

Ασκαρίδες : οι θηλυκές ασκαρίδες γενούν χιλιάδες αυγά την ημέρα που βγαίνουν μέσω των κοπράνων. Τα ώριμα σκουλήκια  που περνούν στα κόπρανα, μοιάζουν με κομμάτια μακαρόνια μήκους έως 15 εκατοστά. Ενδείξεις: τα κουτάβια έχουν πρησμένη κοιλιά, αδύνατη και το τρίχωμα τους δεν έχει υγιή όψη.
Πως μεταδίδονται; Περνάνε στο έμβρυο από τη μήτρα της μητέρας σκυλίτσας. Τα μεγαλύτερα σκυλιά κολλάνε από τα κόπρανα άλλων σκύλων όταν τα μυρίζονται.
Πως θα απαλλαχτώ από αυτές; Ο συχνός καθαρισμός και ο τακτικός έλεγχος των κοπράνων καθώς και ο ετήσιος έλεγχος των ενηλίκων σκύλων, μπορούν να ελέγξουν το πρόβλημα. Ο κτηνίατρος θα σας συστήσει φάρμακα Panacure και Nemex.
Μεταδίδεται στον άνθρωπο; Οι ασκαρίδες είναι παράσιτα που μεταδίδονται στον άνθρωπο και είναι μεγαλύτερης σοβαρότητας σε εκείνον από ότι στο σκύλο.

 Αρρωστος σκύλος

Νηματοσκώληκες: Πως θα καταλάβω ότι ο σκύλος έχει νηματοσκώληκες;

Ο σκύλος έχει διάρροια, με αίμα ή γλοιώδη αιματηρά κόπρανα. Ο νηματοσκώληκες δύσκολα εξοντώνονται επειδή από τη στιγμή που θα βρεθούν στην αυλή σας μπορούν να επιβιώσουν για πολύ καιρό. Τα αυγά κολλούν στο χώμα και μετά οι νύμφες εισδύουν στον άνθρωπο ή στο σκύλο μέσω της επιδερμίδας. Αφού μεταναστεύσουν στα εντερικά τοιχώματα, τα σκουλήκια ροφούν το αίμα.
Τι μπορώ να κάνω να τους εξοντώσω;
Κάθε φορά που καθαρίζετε τον χώρο που ζει ο σκύλος ψεκάζετε με ασβέστη υγρό.
Πως θα προφυλαχτώ;
Προσέχετε μην κυκλοφορείτε ξυπόλητοι στην αυλή, στα πάρκα, στις παραλίες.

 

Τριχοκέφαλοι: και αυτά τα σκουλήκια τρέφονται με αίμα και ζουν στο παχύ έντερο. Όπως και με τα άλλα εσωτερικά παράσιτα, τα αυγά των σκουληκιών εμφανίζονται στα κόπρανα και μπορούν να ζήσουν στο χώμα.
Κολλάνε οι άνθρωποι; Οι άνθρωποι κολλάνε όταν ασχολούνται με γυμνά χέρια με την κηπουρική.
Ενδείξεις: αιματηρές διάρροιες. Το τρίχωμα δεν είναι γυαλιστερό, ο σκύλος φαίνεται εξασθενισμένος.

 

Σκουλήκια της καρδιάς: ορισμένες περιοχές μιας χώρας υποφέρουν από την ύπαρξη τέτοιων σκουληκιών περισσότερο από άλλες.
Πως μεταδίδονται; Μεταδίδονται από τα κουνούπια και επειδή στα θερμότερα κλίματα υπάρχουν περισσότερα κουνούπια, οι μολύνσεις από τα σκουλήκια αυτά είναι σοβαρότερες. Διαπιστώνεται η ύπαρξη τους 6 μήνες αφού τσιμπήσει το σκύλο σας το κουνούπι. Τα θηλυκά σκουλήκια γενούν ζωντανά μικρά που ονομάζονται microfilaria. Αυτά τα ζωύφια τα προσλαμβάνει το κουνούπι. Αργότερα αφού το κουνούπι δαγκώσει και άλλο σκυλί μολυσμένο και το μολύνει με αυτά εξελίσσονται σε ώριμα σκουλήκια που φτάνουν στην καρδιά.
Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν αποτελεσματικά προληπτικά φάρμακα με τη μορφή χαπιών. Όμως πρέπει να κάνετε προηγουμένως εξετάσεις στο σκύλο μην έχει μολυνθεί ήδη. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο και δώσετε τα χάπια στο σκυλί σας κινδυνεύει να πεθάνει.

Στα σκυλιά που ήδη έχουν μολυνθεί χορηγείται αρσενικό. Ο σκύλος πρέπει να είναι αρκετά δυνατός για να αντέξει τη θεραπεία. Οργανισμός πρέπει να αφομοιώσει τα νεκρά σκουλήκια, και μετά τα mikrofiliaria μέσω της κυκλοφορίας του αίματος πρέπει να σκοτωθούν όλα για να διακοπεί ο κύκλος.

Πρωτόζωα
Οι μολύνσεις επέρχονται όταν μικρές κύστεις προσβάλλονται από μολυσμένα κόπρανα. Οι κύστεις αυτές φτάνουν στο εντερικό σύστημα, όπου ωριμάζουν.

Κοκκίδια: συνήθως ενήλικα θηλυκά είναι φορείς κοκκιδίων και φυσικά τα κουτάβια που γεννούνται.
Ενδείξεις: μυκώδεις διάρροια. Ίσως και λίγο αίμα. Η μύτη στα κουτάβια και τα μάτια τρέχουν, ή βήχουν. Εύκολα διαπιστώνεται από εξετάσεις κοπράνων.
Θεραπεία:  θεραπεύονται από ένα παρασκεύασμα, το Albon αντιβιοτικό εντέρων. Τα σκυλιά μπορεί να μολυνθούν ξανά αγγίζοντας τα κόπρανα τους ή άλλων σκύλων. «κλειδί» για τον έλεγχο της πάθησης είναι η καλή υγιεινή.

 

Η «Τσαρντία»: το ζωύφιο αυτό υπάρχει σε πολλές χώρες. Είναι συνηθισμένο στα άγρια ζώα. Ο σκύλος μπορεί να μυρίσει μολυσμένα κόπρανα ή να πιεί μολυσμένο νερό.
Σύμπτωμα: διάρροια.
Αντιμετώπιση: δίνεται σε αυτή την περίπτωση το Flagyl.

πηγή : https://www.petzoo.gr

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode