Είδη καρκίνου...

2014-11-20 18:42

Κυνοειδής μεταδοτικός αφροδίσιος όγκος είναι ένας όγκος των γεννητικών οργάνων.Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Αιμαγγειοσάρκωμα είναι ένας επιθετικός όγκος σε σκύλους,που συνήθως επηρεάζει την καρδιά ή τη σπλήνα και λιγότερο συχνά το δέρμα.
Οστεοσάρκωμα είναι ένας επιθετικός καρκίνος των οστών που εξαπλώνεται συνήθως στους πνεύμονες.Είναι πιο συχνός στις μεγάλες και γιγαντιαίες φυλές.
Ιστιοκύττωμα είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος που μερικές φορές υποχωρεί χωρίς θεραπεία.
Κακοήθης ιστιοκυττάρωση είναι μια ασθένεια που βρίσκεται κυρίως στα Bernese Mountain Dog και χαρακτηρίζεται από διήθηση των πνευμόνων,λεμφαδένες και άλλα όργανα από ιστιοκύτταρα.
Όγκος των ιστιοκυττάρων (μαστοκυττάρωση) είναι ένας τύπος όγκου που συνήθως βρίσκεται στο δέρμα του σκύλου.Μπορεί,επίσης,να εισβάλει στον υποδόριο ιστό και να εξαπλωθεί στο ήπαρ,στη σπλήνα ή στο μυελό των οστών.
Λέμφωμα(λεμφοσάρκωμα) είναι ένας κακοήθης καρκίνος που έχει χαρακτηριστεί από τη θέση,το είδος των κυττάρων και τον ιστολογικό βαθμό.Η πιο κοινή μορφή σε σκύλους είναι πολυκεντρική,με τη συμμετοχή των λεμφαδένων.
Ινοσάρκωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που εμφανίζεται συνηθέστερα στο στόμα των σκύλων και λιγότερο συχνά στο δέρμα,υποδόρια και στα οστά.
Καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων είναι ένας κακοήθης όγκος σε σκύλους που εμφανίζεται πιο συχνά στη στοματική κοιλότητα των σκύλων,συμπεριλαμβανομένου της γλώσσας,των αμυγδαλών και των ούλων.Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει το 5% των όγκων του δέρματος και είναι ο πιο κοινός όγκος των δαχτύλων.Σκύλοι χωρίς χρωστική στο δέρμα της μύτης μπορεί να αναπτύξουν αυτήν τη μορφή καρκίνου από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.
Όγκος του περιπρωκτικού αδένα(που ονομάζεται επίσης hepatoid όγκος)είναι ένας τύπος όγκου που βρίσκεται κοντά στον πρωκτό και απορρέει από εξειδικευμένους αδενικούς ιστούς που βρίσκονται στο περίνεο.Είναι πιο συχνός σε αστείρωτα αρσενικά σκυλιά.
Πρωκτικό αδενοκαρκίνωμα είναι ένας ασυνήθιστος και επιθετικός κακοήθης όγκος που απορρέει από τον πρωκτικό σάκο.
Τα μελανώματα αντιπροσωπεύουν το 4 με 6 τοις εκατό των όγκων του δέρματος και συνήθως είναι καλοήθεις.Είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος των δαχτύλων και είναι κακοήθης σε αυτό το σημείο.Το κακοήθες μελάνωμα είναι κοινό και στο στόμα.Οι κακοήθεις όγκοι συνήθως εξαπλώνονται σε λεμφαδένες και πνεύμονες.
Λευχαιμίες είναι ο προοδευτικός πολλαπλασιασμός των καρκινικών λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών,με αποτέλεσμα την καταστροφή του μυελού των οστών και πανκυτταροπενία σε πολλές περιπτώσεις.Τα είδη της λευχαιμίας στους σκύλους περιλαμβάνουν:οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία,οξεία μυελοκυτταρική λευχαιμία,οξεία μονοκυτταρική λευχαιμία,οξεία μυελομονοκυτταρική λευχαιμία,οξεία μεγακαρυοκυτταρική λευχαιμία, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, χρόνια μυελογενή λευχαιμία, χρόνια βασεόφιλη λευχαιμία και χρόνια ηωσινοφιλική λευχαιμία (ή υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο).
Πλασματοκυττώματα είναι συχνοί όγκοι του δέρματος που προέρχονται από τα Β-λεμφοκύτταρα.Οι περισσότεροι είναι καλοήθεις.Οι όγκοι που προέρχονται από τα λεμφοκύτταρα Β επηρεάζουν το μυελό των οστών και διαχέονται σε όλο το σώμα,είναι κακοήθεις και ονομάζονται πολλαπλό μυέλωμα.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος και παρουσιάζεται σε σκύλους στειρωμένους και μη.Είναι κακοήθης.Ο πιο κοινός τύπος είναι το αδενοκαρκίνωμα.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα και τέντωμα για να ουρήσει ή να αφοδεύσει.Συνήθως εξαπλώνεται σε πνεύμονες και οστά.
Οι όγκοι των μαστών είναι δυνητικά καλοήθεις ή κακοήθεις.Συμβαίνουν πιο συχνά σε μη στειρωμένα θηλυκά ή σε θηλυκά που αργούν να στειρωθούν.
Ινσουλινώματα είναι όγκοι που εκκρίνουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.Η πιο κοινή ένδειξη είναι η υπογλυκαιμία.Συνήθως κάνουν μεταστάσεις στο ήπαρ.
Ο καρκίνος του στόματος περιλαμβάνει όγκους στη γλώσσα,στις αμυγδαλές,στα ούλα και τον ουρανίσκο.Οι πιο κοινοί τύποι είναι καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων,κακοήθη μελανώματα και ινοσαρκώματα.
Οι οφθαλμικοί όγκοι εμφανίζονται στο βλέφαρο,στον επιπεφυκότα,στο τρίτο βλέφαρο,στον κερατοειδή,στο σκληρό χιτώνα,στην ίριδα,στο ακτινωτό σώμα,στον αμφιβληστροειδή,στον χοριοειδή χιτώνα,στο οπτικό νεύρο και στο κοίλωμα του οφθαλμού.Οι πιο κοινοί τύποι είναι Μεϊβομιανών αδένα αδενώματος(βλέφαρο),θηλωμάτων(βλέφαρο),μελάνωμα (βλέφαρο,επιπεφυκότα,σκληρό χιτώνα,της ίριδας,του ακτινωτού σώματος,χοριοειδούς χιτώνα),πλακώδες καρκίνωμα (επιπεφυκότας),αδένωμα (ακτινωτό σώμα),αδενοκαρκίνωμα (ακτινωτό σώμα ),λέμφωμα (αμφιβληστροειδή,χοριοειδή χιτώνα,το ακτινωτό σώμα),medulloepithelioma (αμφιβληστροειδή, χοριοειδή χιτώνα),ganglioglioma ή γαγγλιογλοίωµα (αμφιβληστροειδή,χοριοειδή χιτώνα),οστεοσάρκωμα (κοίλωμα οφθαλμού),του όγκου των μαστοκυττάρων (κοίλωμα οφθαλμού),και του οπτικού νεύρου μηνιγγίωμα.
Ο ρινικός καρκίνος αποτελεί το 1 με 2 τοις εκατό όλων των τύπων όγκων στους σκύλους.
Το αδενοκαρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος,ακολουθείται από σαρκώματα όπως Fibrosarcoma (σιδηροβλαστικό σάρκωμα) και χονδροσάρκωμα.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτέρνισμα και αιματηρή ρινική καταρροή.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σπάνιος και συνήθως μη παραγωγικός στους σκύλους(σε αντίθεση με τις γάτες,στις οποίες προκαλεί υπερθυρεοειδισμό).Το ένα τρίτο των όγκων του θυρεοειδούς είναι μικρά καλοήθη αδενώματα και τα υπόλοιπα είναι κακοήθη καρκινώματα,συνήθως μεγάλα και με τάση εξάπλωσης.
Ο καρκίνος του γαστρεντερικού είναι ασυνήθιστος.Ο πιο κοινός τύπος είναι λέμφωμα.Ο μη λεμφωματώδης καρκίνος του οισοφάγου είναι ιδιαίτερα σπάνιος,οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων,αδενοκαρκίνωμα,λειομυοσάρκωμα και οστεοσάρκωμα που συνδέονται με το παράσιτο Spirocerca Lupi.Ο μη λεμφωματώδης καρκίνος του στομάχου είναι συνήθως ένα αδενοκαρκίνωμα και ο μη λεμφωματώδης καρκίνος του εντέρου είναι συνήθως πολύποδες,αδενώματα,αδενοκαρκινώματα,λειομυοσαρκώματα και λειομυώματα.
Ο καρκίνος στα νεφρά είναι ασυνήθιστος.Ο πιο κοινός είναι καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων.
Ο καρκίνος στον πνεύμονα είναι συνήθως αποτέλεσμα μετάστασης.Πρωτογενείς όγκοι είναι σπάνιοι.Ο πιο κοινός τύπος είναι αδενοκαρκίνωμα.
Οι όγκοι στην καρδιά είναι σπάνιοι.Οι τύποι που περιλαμβάνονται είναι αιμαγγειοσάρκωμα,ινοσάρκωμα και ίνωμα.
Οι όγκοι στους όρχεις είναι οι πιο κοινοί στο αναπαραγωγικό σύστημα των αρσενικών σκύλων.Οι τύποι που περιλαμβάνονται είναι όγκος κυττάρων Sertoli,σεμίνωμα και διάμεσος όγκος των κυττάρων.Κανένας δεν κάνει συνήθως μεταστάσεις.
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ασυνήθιστος.Το πιο κοινό είδος είναι ο όγκος των κοκκιωδών κυττάρων.Αυτός ο τύπος του όγκου μπορεί να κάνει μετάσταση και μπορεί να προκαλέσει κυστική υπερπλασία του ενδομητρίου.
Ο καρκίνος της μήτρας είναι πολύ σπάνιος.Ο πιο κοινός τύπος είναι καλοήθης λειομύωμα.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι συνήθως κακοήθης.Ο πιο κοινός είναι μεταβατικό καρκίνωμα.
Ο καρκίνος του ήπατος είναι συνήθως μεταστατικός.Οι πρωτογενείς όγκοι είναι καλοήθεις και περιλαμβάνουν ηπατοκυτταρικό αδένωμα (ηπάτωμα) και κακοήθες ηπατικό καρκινοειδές.
Οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να είναι είτε μεταστατικοί ή πρωτογενείς.Η συχνότητα των πρωτογενών όγκων είναι 14,5 ανά 100.000 σκυλιά.Οι τύποι που περιλαμβάνονται είναι μηνιγγίωμα,αστροκύττωμα,ολιγοδενδρογλοίωμα και αδιαφοροποίητο σάρκωμα.
πηγή :
boxerdoginfo.net/Cancers.html

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode