Ας μιλήσουμε για το μαγειρευτο φαγητό στον σκύλο μας...

2014-11-04 12:13

Ένα σοβαρό άρθρο που αφορά την υγεία του σκύλου και ίσως απο τα ποιό σημαντικά προβλήματα επειδή ερχόμαστε αντιμέτωποι με το αν αυτό που δίνουμε είναι καλό για την υγεία του τετράποδου φίλου μας.Κάποιος που μαγειρεύει για τον σκύλο του προσπαθεί για το καλύτερο και προσθέτει το ποιο καλό (που νομίζει) για την καλή διατροφή του...είναί έτσι όμως; (γιατί σίγουρα καταστρέφονται αρκετά απο τα συστατικά και τις βιταμίνες).Τα ποιό γνωστά είναι : Κοτόπουλο,κόκαλα,λαδερά,λαδάκι,φέτα,ψωμί,μακαρόνια,ρύζι,πατάτες,σαλάτες (που περιέχει κρεμμύδι) η υγιεινά αποφάγια.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε είναι οτι πολλά απο τα παραπάνω δεν βοηθούν πουθενά αλλά είναι και επικίνδυνα για τον σκύλο μας...

Μακαρόνια και ρύζι είναι άχρηστα στον οργανισμό του σκύλου,βασικά αποτελούν ένα μικρό μέρος της διατροφής αλλά οχι το κύριο γεύμα.Τα λαχανικά πρέπει να είναι πάντα φρέσκα και κομμένα σε μικρά κομμάτια για να βοηθούν στη πέψη.

Αν λοιπόν νομίζεις οτι το μαγειρευτό είναι το καλύτερο για τον σκύλο σου φρόντισε να το κάνεις σωστά...

Οι τρείς βασικοί κανόνες στην διατροφή μαγειρεμένου φαγητού συνοψίζονται στα παρακάτω.

1.) Ποικιλία: Mια διατροφή παρασκευασμένη στο σπίτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών, όχι απλά κρέας και σιτηρά. Το καλύτερο είναι να ταίζετε ποικιλία κρεάτων (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτοπουλο, γαλοπούλα, ψάρι κλπ) όπως και άλλες τροφές όπως εντόσθια, αβγά, γιαούρτι και υγιεινά υπολείματα δικού μας φαγητού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που μαγειρεύουν για τους σκύλους τους δίνουν και σιτηρά και αμυλούχα λαχανικά .Εάν σκοπεύετε να κάνετε το ίδιο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κρέας και άλλα παράγωγα ζωικά πρέπει να καλύπτουν το 50% και παραπάνω της διατροφής. Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι δεν χρειάζονται υδατάνθρακες γιατί δεν τους προσφέρουν την ίδια θρεπτική αξία που προσφέρουν στους ανθρώπους.
2.) Ισορροπημένη διατροφή σε βάθος χρόνου: Όταν ταίζετε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φαγητών δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να είναι ολοκληρωμένο και ισορροπημένο. Σκεφτείτε πως τρώτε εσείς και πως ταίζετε τα παιδιά σας , δίνοντας διαφορετικές τροφές σε διαφορετικά γεύματα και με διαφορετικό τρόπο. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται στο διάστημα 1-2 εβδομάδων και όχι σε κάθε γεύμα.
3.) Ασβέστιο: Το πιο σύνηθες και σοβαρό λάθος που κάνουν όσοι ταίζουν τους σκύλους τους με μαγειρευτό φαγητό είναι ότι δεν τους δίνουν ασβέστιο . Πρέπει να δίνουμε και ασβέστιο όταν ταίζουμε τους σκύλους μας μαγειρεμένη τροφή που δεν περιλαμβάνει ωμά κόκκαλα.
Οι ενήλικες σκύλοι χρειάζονται 800 μέχρι 1000 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής. Επίσης απαιτείτε η παροχή ασβεστίου σε σωστή αναλογία με το φώσφορο.
Η ιδανική αναλογία ασβεστίου φωσφόρου στους σκύλους είναι 1:1 και 2:1. To κρέας περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες φωσφόρου οπότε όσο περισσότερο κρέας δίνουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη παροχής ασβεστίου για να φτάσουμε την ιδανική αναλογία. Προσθέτοντας στην διατροφή 800 με 1000mg ανά 450 γρμ τροφής σε μία διατροφή υψηλή σε κρέας προσφέρουμε την ιδανική αναλογία. Προσοχή σε περίπτωση που δίνουμε συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου γιατί τότε διαφοροποιούντε τα πράγματα.
Τριμμένο τσόφλι αβγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ασβεστίου. Ξεπλένουμε καλά τα τσόφλια και τα ξεραίνουμε στο φούρνο μετά τα αλέθουμε. Ένα μεγάλο αβγό δίνει 1 κουταλιά τριμμένου τσοφλιού το οποίο περιέχει 2000mg ασβέστιο, οπότε προσθέτοντας 1/2 κουταλιά τριμμένου τσοφλιού ανά 450 γρμ τροφής είναι ιδανικό. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τσόφλια που δεν έχουμε θρυμματίσει γιατί δεν θα γίνει καλή απορρόφηση.
Πολλοί χρησιμοποιούν οστεοάλευρα σαν πηγή ασβεστίου. Ωστόσο , οστεοάλευρο περιέχει ασβέστιο αλλά και φώσφορο. Διαφορετικές μάρκες οστεόαλευρου περιέχουν διαφορετικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου αλλά αυτό δεν αλλάζει την ιδανική αναλογία 2:1 . Για να ισορροπήσουμε μια διατροφή που περιέχει πολύ φώσφορο θα πρέπει να δίνουμε μια ποσότητα οστεοάλευρου που να παρέχει 1000 εώς 1200 mg ασβεστίου ανά 450 γρμ τροφής.
Eπίσης υπάρχουν συμπληρώματα ασβεστίου φωσφόρου που μπορεί να δίνουμε στην περίπτωση που μαγειρεύουμε για τον σκύλο μας ή κάποια μίγματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (προφανώς όχι στην Ελλάδα) για τέτοιες περιπτώσεις.
Στην περίπτωση που δίνουμε ωμά κόκκαλα όλα τα παραπάνω δεν χρειάζονται γιατί είναι πλούσια πηγή ασβεστίου.
Δεν πρέπει να δίνουμε ποτέ μαγειρεμένα κόκκαλα.

Ένα θαυμάσιο άρθρο της Mary Straus που δημοσιεύτηκε στην Whole Dog Journal, τον Ιούνιο του 2007 και περιέχει πάρα πολλές χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα για τους σκύλους μας.

Μαγειρεύοντας για το σκύλο

πηγή : www.boxeromania.com

Μετάφραση : Mirto Mirsin

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode