Εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει στη ζωή του σκύλου η ωμη διατροφή (B.A.R.F - Biologically Appropriate Raw Food-Βιολογικά κατάλληλη ωμή τροφή).Αυτή την ιδέα την ανακάλυψε ο Αυστραλός κτηνίατρος Dr.Ian Billinghurst ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με διάφορες ασθένειες απο σκύλους που ακολουθούσαν την ξηρές τροφές εμπορίου που παλιότερα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου σε σχέση απο έρευνες σε ζώα που τρέφονταν με ωμή τροφή!
Τι εννοούμε όταν λέμε "ωμή διατροφή" ...?
Μιλάμε για μία τροφή απο ωμό κρέας (κόκαλα,εντόσθια,σηκωτάκια,κοιλιές απο κοτόπουλο) σε συνδιασμό με λαχανικά,αυγά,φρούτα κλπ.Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να αντιγράψουμε το πως ο σκύλος αν ζούσε ελέυθερος πως θα κυνηγούσε το θηραμά του και ξεκινώντας απο το στομάχι θα έτρωγε αυτά που περιέχει η barf (εντόσθια,λαχανικά,φρούτα κλπ).Άρα μιλάμε για μία τροφή που μέχρι σήμερα τρώνε όλα τα σαρκοφάγα ζώα (μέσα σε αυτά και ο σκύλος) αλλά στην περιπτωσή μας,στο κατοικιδιό μας του την παρέχουμε στο πιάτο χωρίς να κυνηγίσει !
Είναι λοιπόν μία διατροφή που χρειάζεται μια διαδικασία,χρόνο αλλά και μεγάλη ευθύνη σε σχέση με την ξηρά τροφή.Πάμε λοιπόν να μάθουμε...
Υπάρχουν 3 είδη ωμής διατροφής:
1.Για να την φτιάξεις μόνος έχει μια διαδικασία.Πρέπει αρχικά να βρείς κρέατα,λαχανικά,αυγά κλπ και με την βοήθεια ενός πίνακα (πάτησε εδώ για να κατεβάσεις τον πίνακα barf calculator ).Σε αυτό το πίνακα βάζεις τα κιλά του σκύλου και σου βγάζει την όλη αναλογία που πρέπει να βάλεις σε κρεατα,λαχανικα,αυγα κλπ και την ποσότητα που πρέπει να τρώει (ανάλογα με τις δραστηριότητες αλλάζουν οι τιμές).Μετά θα χρειαστεί να τα ανακατέψεις όλα μαζί,αν είναι κοτόπουλο δεν χρειάζεται να λιώσεις τα κόκαλα απλά μπορείς να τα κόψεις με ένα μαχαίρι στις κλειδώσεις (το ωμό κόκαλο δεν κάνει κακό ούτε τρυπάει σε σχέση με το βρασμένο η ψημένο) και να τα μοιράσεις σε σακουλάκια κιλού η την αναλογία που θες για να μπούν στην κατάψυξη.Αν έχεις μηχανή μπορείς να τα λιώσεις όλα μαζί,κόκαλα εντόσθια,λαχανικά,αυγά κλπ. και να γίνουν σαν κιμάς.Πολλοί όμως τα δίνουν χωρίς να το λιώσουν για τα δόντια του σκύλου.
2.Εδώ μπορούν τα πράγματα να γίνουν πολύ απλά αφου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να παραγγείλεις την τροφή απο κάποιο μαγαζί που φτιάχνει barf,να την βάλεις στην καταψυξή σου και να βγάζεις όση τροφή χρειάζεται για τον σκύλο σου,να την ξεπαγώνεις και να την δίνεις.
Προσοχή: Σε αυτή τη περίπτωση όμως δεν γνωρίζεις τα κρέατα,την αναλογία συστατικών και γενικά ότι έχει μέσα η συσκευασία που σου έρχεται,γιαυτό λοιπόν χρειάζεται εκει που παραγγέλνεις να είναι έμπιστος,να έχει πιστοποιητικά το μαγαζί του και το καλύτερο,να ψωνίζουν απο εκεί εκτροφείς σκύλων,αυτοί γνωρίζουν πολλά περισσότερα.
3.Εδώ πάμε σε κάτι διαφορετικό,ωμη τροφή σε κροκέτες που με λίγο νερό πρίν το γεύμα την κάνει υγρή.Πολλοί το χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις που δεν έχουν χώρο στη κατάψυξη η χρειάζεται να πάρουν τροφή σε κάποιο ταξίδι,έτσι δεν αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε τον σκύλο στη ξηρά τροφή για τον καιρό που δεν θα υπάρχει κατάψυξη.
Τα υπέρ της ωμής διατροφής :
Τα κατά της ωμής διατροφής :
Συμπληρώματα και ιδιότητες:
αναφερόμαστε στα ποιό γνωστά,υπάρχουν και άλλα
Σημείωση:Στα συμπληρώματα διαλέγουμε 3-4 απο αυτά και τα αλλάζουμε ανα 2 μήνες
Κρεάτα για ωμή διατροφή
υπάρχουν και άλλα,αναφερόμαστε στα ποιό γνωστά
Φρούτα
Σημείωση:Τα φρούτα πάντα λιωμένα και μαζί με την φλούδα και 3 ώρες μετά το φαγητό
υπάρχουν και άλλα,αναφερόμαστε στα ποιό γνωστά
Λαχανικά
υπάρχουν και άλλα,αναφερόμαστε στα ποιό γνωστά
Σημείωση:Όταν ο σκύλος είναι από 1-4 μηνών πρέπει να τρώει το 10% του βάρους του,5 μηνών το 8%,6 μηνών το 7%,7 μηνών το 6%,8 μηνών το 5%) μέχρι 12 μηνών το 5% και από 12 και πάνω 3-4% (βλέπουμε τον σκύλο με το μάτι μας η μέ τον γιατρό μας αν χρειάζεται λιγότερο η περισσότερο).
Συμβουλές απο την boxeromania :
Πληροφορίες σχετικά με την ωμή διατροφή :
Μικροβιολογία και ασθένειες που υποστηρίζουν σε έρευνες
υπάρχουν και άλλα,αναφερόμαστε στα ποιό γνωστά
Ο πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος βλέποντας την χρήση της ωμής διατροφής,ζήτησε εγγράφως και την άποψη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για κοινό αλλά και κτηνιάτρους.
Δείτε παρακάτω την επίσημη τοποθέτηση της ΕΣΔΥ μέσα από έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου
πηγή : www.boxeromania.com
Με την βοήθεια της Δέσποινας Αποστολοπούλου
Πίνακας για να φτιάξεις την ωμή τροφή μόνος : Barf Calculator Boxeromania.xlsx (19171)
Σημείωση:Το άρθρο το έχω γράψει μόνος μου με βάση αυτά που έχω μελετίσει και εχω δώσει στον σκύλο μου με τα καλύτερα αποτελέσματα,οτι αναφέρω δεν εχει επηρεάσει στο παραμικρί την υγεία του.Πρίν απο κάθε ενέργεια καλό είναι να κάνετε εξετάσεις στον σκύλο και μετά απο 2 μήνες ξανά για να δείτε πως τα πάει ο σκύλος!!!
Μίλησε για τον σκύλο σου!
Τι χρώμα έχει ο σκύλος σου?
Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?
Τι θέματα σας ενδιεφέρουν περισσότερο!