Η βασική εργαλειοθήκη των υπεύθυνων εκτροφέων...

Ιούνιος 2011

Συνέντευξη του Malcolm B. Willis, BSc, PhD στον George Packard του GDC.

Malcolm B. Willis, BSc, PhD:

Ο Dr. Willis ήταν επισκέπτης καθηγητής Εκτροφής Ζώων και Γενετικής στο τμήμα Αγροτικών και Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου Newcastle upon Tyne. Πέθανε το 2011.

Ασχολήθηκε με τους Γερμανικούς Ποιμενικούς από το 1953 σαν ιδιοκτήτης και εκτροφέας ενώ η γυναίκα του Helen εκτρέφει Ποιμενικούς της Βέρνης.  Από το 1959 ήταν κριτής Γερμανικών Ποιμενικών και Ποιμενικών της Βέρνης από το 1991. Διατέλεσε πρόεδρος του German Shepherd Council και πρόεδρος του συλλόγου Northern Bernese Mtn Dog Club.

Το 1996 αναγνωρίστηκε σαν Επίτιμος Συνεργάτης του Royal College of Veterinary Surgeons και ανέλυε τις ακτινογραφίες για τους βαθμούς δυσπλασίας ισχύων για το British Veterinary Association.

Τα βιβλία του Dr. Willis περιλαμβάνουν:

The German Shepherd Dog, a genetic history; 1991 (HF & G Witherbys, London) ISBN 0-85493-207-0

The Bernese Mtn. Dog Today 1998 Ringpress, Lydney ISBN 1-86054-084-8

Practical Genetics for Dog Breeders.1992. HF & G Witherbys, London ISBN 0-85493-218-6

“Genetics of the Dog” (H.F.& G. Witherby Ltd,) ISBN 0-85493-176-7.

Malcolm Willis

“Η βασική εργαλειοθήκη των υπεύθυνων εκτροφέων”

GDC: Στην Μεγάλη Βρετανία δημοσιεύετε ανοιχτά τις αξιολογήσεις για τις δυσπλασίες ισχίου και αγκώνα και παρέχετε πληροφορίες για τους προγόνους του επιβήτορα ώστε οι εκτροφείς να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την ποιότητα των κουταβιών του. Πως ακριβώς λειτουργεί αυτό;

Willis: Στην Αγγλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν συστήματα αξιολόγησης, που συνήθως εκτελούνται από τον κυνολογικό όμιλο, μία ομάδα κτηνιάτρων ή / και τους ομίλους φυλής. Στην Αγγλία το σύστημα βαθμολόγησης ισχίων του Σύλλογου Βρετανών Κτηνιάτρων και του Kennel Club  επιτρέπει σε κάθε σκύλο από 12 μηνών και πάνω βαθμολογηθεί.
Η βαθμολόγηση περιλαμβάνει οκτώ ακτινολογικά χαρακτηριστικά κλίμακας μηδέν έως έξι και ένα κλίμακας μηδέν έως πέντε οπότε ένα σκυλί μπορεί να πάρει βαθμολογία από 0/0 (ιδανικό) έως 53/53 (χείριστο).
Ο χειρότερος μέσος όρος φυλής είναι των Clumber Spaniel που είναι περίπου 42 και ο καλύτερος των Siberian Husky που είναι περίπου έξι. Ένα παρόμοιο σύστημα υπάρχει για τον έλεγχο αγκώνα (κλίμακα 0 – 3) όπως επίσης και για τον έλεγχο διαφόρων ασθενειών των ματιών, αλλά επίσημα δραστηριοποιούμε μόνο με το σύστημα αξιολόγησης ισχίων.

Δημοσιεύουμε στατιστικά για τους επιβήτορες και όταν κάποιος όμιλος φυλής με ρωτάει, δημοσιεύω και στοιχεία για το τι συμβαίνει σε μία φυλή συνολικά. Όταν ένας σκύλος έχει στο σύστημα μας 10 απογόνους που έχουν βαθμολογηθεί δημοσιεύουμε τις παρακάτω πληροφορίες: (1) πόσους απογόνους έχει (2) πόσες μάνες έχουν οι απόγονοι του (όσο περισσότερες τόσο καλύτερα), (3)  ποιος είναι ο καλύτερος και ο χειρότερος απόγονος και (4) το μέσο όρο βαθμολόγησης απογόνων και την κατανομή της βαθμολογίας σε αυτούς.

Όταν έχω ένα σκύλο που με ενδιαφέρει μπορώ να κοιτάξω τα παιδιά του και να στείλω όσο περισσότερα από αυτά μπορώ για εξέταση. Όταν όμως αρχίσω να έχω αρκετούς προγόνους, μπορώ να μη λάβω υπόψη τα παιδιά του, τη βαθμολογία του ίδιου του σκύλου και ακόμα και το pedigree.
Αν οι απόγονοι δεν είναι καλοί, τελείωσε! Αν είναι καλοί, συνεχίστε! Βρίσκω πολλά σκυλιά με καλά ισχία που παράγουν κακούς απογόνους αλλά δεν έχω βρει ακόμα ένα σκύλο με κακά ισχία που να έχει καλές βαθμολογίες απογόνων.
Με άλλα λόγια, αν το σκυλί έχει άσχημη βαθμολογία, σταματήστε αμέσως να τον χρησιμοποιείτε.

Αν δούμε μία φυλή όπως τα Νέας Γης (NewFoundLand), για παράδειγμα, τα τελευταία 20 χρόνια βελτιώθηκαν κατά 0.73 τον χρόνο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ αλλά ουσιαστικά σημαίνει ότι κατέβηκαν από ένα μέσο όρο 37 σε ένα μέσο όρο 22.

Όταν δημοσιεύουμε στατιστικά για αυτή τη φυλή έχουμε κάποιους επιβήτορες που παράγουν απογόνους με μέσο όρο 8 σε αντίθεση με το μέσο όρο της φυλής που βρίσκεται περίπου στο 20 αλλά έχουμε και επιβήτορες που παράγουν με μέσο όρο 43!

GDC: Άρα ένας επιβήτορας που παράγει απογόνους με κακής ποιότητας ισχία θα είναι γνωστός σε όλους;

Willis: Έτσι δουλεύει. Η πίεση από τους συναδέλφους τους αναγκάζει πολλούς εκτροφείς να βαθμολογούν τα ισχία και να λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόλις δημοσιεύω αυτά τα στοιχεία η καριέρα κάποιων επιβητόρων επηρεάζεται άμεσα. Και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι’ αυτό. Γιατί ακόμα και αν σταματήσει να στέλνει τα δικά του αποτελέσματα, δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το σκύλο του από το να στέλνουν τα δικά τους αποτελέσματα.

Τώρα, για παράδειγμα, ένας από τους πιο βραβευμένους Γερμανικούς Ποιμενικούς έχει βαθμολογία 13 που είναι καλύτερη από το μέσο όρο της φυλής. Αλλά ο μέσος όρος απογόνων του είναι πάνω από 30. Μόλις αυτό έγινε φανερό η καριέρα του σας επιβήτορας καταστράφηκε. Τώρα χρησιμοποιείται ακόμα καθώς κάποιο άνθρωποι λένε “δεν με ενδιαφέρει, ένα τόσο όμορφο σκυλί θα το χρησιμοποιήσω έτσι και αλλιώς”, αλλά δεν χρησιμοποιείται τόσο όσο αν παρήγαγε σκυλιά με εξαιρετικά ισχία.

Φυσικά πρέπει να ζυγίζετε τη βαθμολογία ισχίων και αγκώνα μαζί  με τα άλλα προτερήματα του σκύλου. Ένας Ποιμενικός της Βέρνης με εξαιρετικά ισχία και αγκώνες αλλά με πολύ κακό χαρακτήρα μπορεί να μην αξίζει να χρησιμοποιηθεί στην εκτροφή. Αντίθετα ένα σκυλί με λιγότερο καλά ισχία αλλά με εξαιρετική αξία και χαρακτήρα μπορεί να αξίζει να χρησιμοποιηθεί αν ζευγαρώσει με μία προσεχτικά επιλεγμένη θηλυκή σκύλα.

Dr Willis judging in dog show

GDC: Το βιβλίο σας “Genetics of the Dog”, φαίνεται να είναι στην λίστα των απαραίτητων βιβλίων πολλών υπεύθυνων εκτροφέων. Εκτός από το να αγοράσει το βιβλίο σας, το άλλο θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για να γίνει καλός εκτροφέας σκύλων;

Willis: Κατά την άποψη μου το πρώτο που πρέπει να ξέρει είναι ιστορία. Αν κάποιος δεν γνωρίζει ιστορία είναι αναγκασμένος να την επαναλάβει.
Διαβάστε όσα μπορείτε για τη φυλή σας. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται κάποια βιβλία που είναι σκουπίδια και κάποια που είναι καλά. Πρέπει να μάθετε να ξεχωρίζετε την ήρα από το στάρι και πρέπει επίσης να αρχίσετε να συνδέετε γεγονότα και αριθμούς με τους σκύλους. Οι έρευνες φυλής, αν είστε τυχεροί να βρείτε μία που έχει γίνει για τη φυλή σας, είναι πολύτιμες πηγές πληροφόρησης.
Μετά πρέπει να αρχίσετε να βάζετε σάρκα στα ονόματα που υπάρχουν στο pedigree του σκύλους σας ή στα pedigrees των σκύλων που βλέπετε σε εκθέσεις μορφολογίας ή άλλα γεγονότα.

Πρέπει να πηγαίνετε σε εκθέσεις και να κάθεστε δίπλα σε κάποιο ειδικό (αν μπορείτε να βρείτε κάποιον) για να μάθετε περισσότερα για τη φυλή. Το να πηγαίνετε σε μία έκθεση δεν αρκεί αν κάθεστε στο bar ή αν απλά χαζεύετε τα σκυλιά χωρίς να βλέπετε τι κάνει το ένα καλύτερο από το άλλο.

Κάντε ερωτήσεις και ακούστε τις απαντήσεις, πάντα προσπαθώντας να ξεχωρίσετε τις σχετικές από τις άχρηστες. Μην είστε φανατικός συγκεκριμένων ιδεών! Αμφισβητήστε τα πάντα, ακόμα και αυτά που λέω εγώ και αυτά που γράφω στα βιβλία μου. Σκεφτείτε τα πάντα, χωνέψτε τα, συζητήστε τα και κάντε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις. Πάντα προσπαθήστε να μάθετε και να αυξήσετε την κατανόηση σας για τη φυλή.

Περισσότερο από όλα, αυτό που πρέπει να κάνουν οι εκτροφείς είναι να εκτρέφουν για τον εαυτό τους και για να βελτιώσουν τη φυλή γενικότερα. Πρέπει να εκτρέφουν μόνο όταν θέλουν να συνεχίσουν μία γραμμή και όχι επειδή θέλουν να πάρουν καλύτερο αυτοκίνητο κτλ
Από την πρώτη γέννα ο εκτροφέας πρέπει πάντα να τηρεί πλήρη αρχεία για τα σκυλιά του και να κάνει συμβόλαια με τους αγοραστές των κουταβιών του ώστε να παρακολουθεί και να φροντίζει τα σκυλιά που φέρνει στο κόσμο.
Ο εκτροφέας που δεν ενδιαφέρεται για την διάσωση των κουταβιών του δεν έχει αξία για κανέναν και ιδιαίτερα για τη φυλή του!

Ως υπέυθυνος εκτροφέας θα πρέπει να δουλεύετε με άλλους, να συνεργάζεστε με στόχο το ίδιο ιδανικό ώστε ο αριθμός των καλών ποιοτικών σκύλων να αυξάνεται. Έχετε επίσης υποχρέωση να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τη γενετική γιατί ουσιαστικά με αυτό θα ασχοληθείτε. Πρέπει να ξέρετε τα βασικά της γενετικής γιατί θα πρέπει να κάνετε και στα σκυλιά σας τις απαραίτητες εξετάσεις (μάτια, ισχία, αγκώνες κτλ).

Οι εκτροφείς πρέπει να καταλαβαίνουν πως να επιλέγουν για απλά υπολειπόμενα χαρακτηριστικά (ένα γονίδιο) και πολυγονιδιακά χαρακτηριστικά όπως η δυσπλασία των ισχίων. Πρέπει επίσης να καταλαβαίνουν την έννοια της κληρονομικότητας.  Με τα πολυγονιδιακά χαρακτηριστικά και αν η κληρονομικότητα είναι πολύ χαμηλή (όπως ο αριθμός κουταβιών, για παράδειγμα) τότε ελάχιστη πρόοδος γίνεται από την άμεση επιλογή αφού η απόδοση ενός ατόμου δεν είναι καλός οδηγός της εκτροφικής του ικανότητας.

Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει αν εκτρέφετε μόνο με βάση τους αριθμούς. Ένας καλός εκτροφέας κάνει τη δουλειά του με σκοπό της προσπάθεια να δημιουργήσει λειτουργικά σκυλιά που πλησιάζουν το τέλειο. Βλέπω εκτροφείς που δεν μπορούν να δουν πέρα από ένα κεφάλι ή πέρα από καλά ισχία. Τέτοιοι εκτροφείς είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν γιατί δεν βλέπουν ολόκληρο το σκύλο.

Επίσης πρέπει πάντα να προσπαθείτε να επιλέξετε σκυλιά για να χρησιμοποιήσετε στην εκτροφή σας που δεν είναι απλά πολύ καλύτερα από το μέσο όρο της φυλής αλλά και πολύ καλύτερα από το μέσο όρο του εκτροφείου σας. Αν εκτρέφετε με γονείς που είναι καλύτεροι από το μέσο όρο, οι απόγονοι τους θα είναι επίσης καλύτεροι από το μέσο όρο αλλά όχι, κατά μέσο όρο πάλι,  τόσο καλοί όσο οι γονείς τους. Αν εκτρέφετε από γονείς που είναι χειρότεροι από το μέσο όρο, οι απόγονοι τους θα είναι επίσης χειρότεροι αλλά κατά μέσο όρο όχι τόσο χειρότεροι όσο οι γονείς τους. Υπάρχει στην ουσία ένα τράβηγμα προς το μέσο. Και γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να βελτιώσεις τη φυλή.

Τέλος όλοι οι εκτροφείς θα παράγουν ελαττώματα αν εκτρέφουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είτε έχουν σταματήσει την εκτροφή, είτε εκτρέφουν ελάχιστα είτε κάνουν οικονομία στην αλήθεια.
Δεν είναι έγκλημα να δημιουργήσεις ένα ελάττωμα. Το έγκλημα, αν υπάρχει, αφορά το τι κάνεις για το ελάττωμα αυτό.
Αν θάψετε γρήγορα – γρήγορα το δικό σας και δεν πείτε τίποτα γι αυτό και αν κάνω και εγώ το ίδιο με το δικό μου αργά ή γρήγορα μπορεί να ζευγαρώσουμε τα σκυλιά μας μεταξύ τους και να πληρώσουμε το κόστους του ότι δεν ήμασταν ειλικρινής ο ένας με τον άλλον και με την φυλή που λέμε ότι αγαπάμε.

Με απλούς όρους, εκτροφή σημαίνει η επιλογή του καλύτερου και μετά το ζευγάρωμα των καλύτερων. Το “καλύτερος” είναι ένας σχετικός όρος και για πολλούς εκτροφείς καλύτερος είναι αυτό που τυχαίνει να διαθέτουν. Μερικές φορές έχουν δίκιο σε αυτό το συμπέρασμα τους αλλά τις περισσότερες φορές κάνουν λάθος γιατί δεν έχουν την απαραίτητη κριτική ικανότητα για τα δικά τους σκυλιά.

Πρέπει να ξεχωρίζετε το καλύτερο κουτάβι της γέννας (pick of the litter) και το καλύτερο υλικό για αναπαραγωγή. Πολλοί εκτροφείς είναι αρκετά ικανοί να αποφασίζουν ποιο είναι το καλύτερο κουτάβι σε μία γέννα. Τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν φυσικά με τα ισχία, το στόμα και άλλα χαρακτηριστικά ανάμεσα στις 8 εβδομάδες και την ενηλικίωση αλλά παρ’ όλα αυτά το καλύτερο κουτάβι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί αν υπάρχει εμπειρία στην φυλή και στις γραμμές. Η δυσκολία υπάρχει στο να αποφασίσετε αν το καλύτερο κουτάβι είναι και ένα εξαιρετικό σκυλί όσο αφορά την εκτροφή. Το καλύτερο κουτάβι μιας γέννας μπορεί να είναι λίγο καλύτερο από ένα συνηθισμένο σκυλί όταν συγκρίνεται με το πρότυπο της φυλής. Η εκτροφή, για να είναι επιτυχής, απαιτεί από τον εκτροφέα να μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα σε συνηθισμένα και εξαιρετικά σκυλιά και ιδανικά στα πολύ αρχικά στάδια της ζωής του σκύλου.

Το ζευγάρωμα τον σκύλων δεν είναι εκτροφή. Είναι αναπαραγωγή σκύλων. Ο εκτροφέας θα πρέπει να ψάχνει να ζευγαρώσει τα σωστά σκυλιά με τον σωστό τρόπο ώστε να παράγει το τέλειο (ή όσο πιο κοντά σε αυτό γίνεται) στο εκτροφείο τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν ο εκτροφέας ξέρει ποιο είναι το τέλειο.

Διαβάστε περισσότερα για τον Dr. Malcolm B. Willis στο αφιέρωμα που έκανε για το θάνατο του η εφημερίδα The Telegraph

πηγή : www.dogpark.gr

Επαφή

Μίλησε για τον σκύλο σου!

Αναζήτηση στο site

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified


Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Τι τροφή δίνεις στον σκύλο σου?

Δημοσκόπηση

Η ζωή είναι τρελή όσο ένα boxer...

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode